26 april 2018

Välj rätt högtryckstvätt – 5 bra tips

Högtryckstvätten är husägarens bästa vän när det kommer till rengöring utomhus. Med en högtryckstvätt kan du snabbt rengöra stora ytor och få bort ingrodd smuts från terrassen och utemöblerna, spola av bilar och cyklar, fräscha upp marksten eller ta bort mossa från berghällar.

högtryckstvätt

Så fungerar högtryckstvättar

En högtryckstvätt tar vatten från vattenutkastet och höjer vattentrycket med hjälp av en inbyggd pump. Trycket från en vattenutkastare ligger vanligen på runt 4 bar. Det är vad du som mest kan få ut från en vanlig vattenslang. En högtryckstvätt ger ungefär 130–160 bars vattentryck och kommer därför att slå loss smutsen från ytan som rengörs.

För att smutsen sedan ska spolas bort krävs också ett bra vattenflöde. Nyare högtryckstvättar har ett vattenflöde på 300–500 liter/timme. (En vanlig trädgårdsslang ger 3500 liter/timme.)

så fungerar högtryckstvättar

En högtryckstvätt kan ha många olika användningsområden. Bild: Adobe Stock

Vad kan man använda en högtryckstvätt till?

Du kan använda högtryckstvätten till att göra rent utemöbler, tvätta trädäck eller marksten, spola av bilar och cyklar, göra rent husfasader, poolväggar, altantak eller grillgaller. Det går också utmärkt att ta bort mossa från stenar och berghällar med en högtryckstvätt. Lite tyngre användningsområden är till exempel rengöring av båtskrov och avloppsrensning.

TIPS: Vill du ha finare ute? Så löser du din trädgårdsplanering

Köpa högtryckstvätt – här är de viktigaste sakerna att tänka på

1. Olika användningsområden kräver olika högt vattentryck

olika vattentryck högtryckstvätt

Fundera över användningsområden så att du väljer rätt vattentryck. Bild: Adobe Stock

Högtryckstvätten bör ge ett tryck runt 110–140 bar för normal användning som biltvätt eller rengöring av terrass och marksten, men till tunga arbeten som rengöring av båtskrov krävs ett tryck på närmare 200 bar. Ett högre tryck kräver en kraftigare motor och de hittar du bara i dyrare högtryckstvättar. Det är alltså viktigt att fundera över hur tvätten ska användas innan man bestämmer sig, både för att undvika att köpa en för klen maskin, men också för att inte spendera mer än nödvändigt.

2. En lång slang gör arbetet med högtryckstvätten lättare

lång slang högtryckstvätt

Se till att din högtryckstvätt har en lång slang. Bild: Adobe Stock

Billiga högtryckstvättar har ofta kortare slangar. För att slippa flytta runt själva maskinen medan du jobbar kan det vara värt att satsa på en tvätt med en slang som är 10 till 12 meter. Undersök gärna hur styv eller mjuk slangen är. En mjukare slang är alltid lättare att hantera. För att slippa linda upp slangen för hand kan du välja en maskin med slangvinda.

3. Lång strömsladd ger flexibel och säker placering av högtryckstvätten

checklista högtryckstvätt

En lång strömsladd till din högtryckstvätt gör dig rörligare. Bild: Adobe Stock

Strömkabeln bör också vara tillräckligt lång. Då slipper du använda vatten onödigt nära strömuttaget och kan lättare placera högtryckstvätten där du behöver den utan att använda skarvsladd. Det är bra om det finns något sätt att hänga upp kabeln på maskinen när den är ihoprullad.

TIPS: Gör-det-själv med 5 smarta Ikea-hacks

4. Vilka tillbehör behöver du till högtryckstvätten?

högtryckstvättar

Håll koll på dina tillbehör till högtryckstvätten. Bild: Adobe Stock

En del modeller levereras med en mängd olika tillbehör som till exempel olika munstycken, borstar och terrasstvättar. Då är det bra om det går att förvara tillbehören på själva maskinen. Då vet du alltid var de är och de finns till hands när du behöver dem.

5. Högtryckstvätten ska vara enkel att flytta

För att högtryckstvätten ska vara lätt att flytta ska den gärna ha stora hjul så att du kan rulla den utomhus, över trösklar och i eventuella källartrappor. Det ska finnas minst ett handtag som du kan lyfta tvätten med. Vissa maskiner har två handtag så att du enklare kan lyfta högtryckstvätten med båda händerna, till exempel i och ur bilens bagageutrymme.

TIPS: Ska du sälja hus? Så lyckas du med din homestyling

Checklista för dig som ska köpa högtryckstvätt

 • Välj en högtryckstvätt som ger rätt tryck på vattnet.
 • Kontrollera att vattenflödet är tillräckligt.
 • Välj en modell med tillräckligt lång slang. Behöver du slangvinda?
 • Strömkabeln ska vara tillräckligt lång för säker placering av maskinen. Kan kabeln fästas upp på maskinen?
 • Vilka munstycken och tillbehör behöver du?
 • Går det enkelt att rulla maskinen över mindre hinder?
 • Kan du hjälpligt lyfta högtryckstvätten när det behövs?
 • Om du tänker använda rengöringsmedel behöver behållaren vara lättåtkomlig och enkel att fylla på.

Miljöhänsyn när du köper högtryckstvätt

 1. Tänk på att det inte är tillåtet att tvätta bilen med rengöringsmedel på tomten eller gatan. Rengöringsmedel löser tungmetaller och andra miljöskadliga ämnen som inte ska släppas ut i dagvattensystemet. Du kan däremot spola av bilen med vatten för att ta bort ”ren” smuts innan du åker till biltvätt eller gör-det-själv-tvätt för schamponering.
 2. Alla rengöringsmedel som används med högtryckstvätten måste vara biologiskt nedbrytbara och anpassade för användning utomhus.
 3. Köp inte en för billig högtryckstvätt. Köp hellre en maskin som håller i många år. Det är ett miljömässigt bättre val.

Viktigt att tänka på

Spolar du av målade snickerier med högt tryck så kommer all lös färg – och lite till – att lossna och vatten tränger in i träet. Innan du kan måla igen måste träet vara helt torrt. En träfasad behöver till exempel torka i flera veckor (sommartid) innan den kan målas om igen.

Förvara alltid högtryckstvätten frostfritt under vintern för att undvika att delar fryser sönder.

Etablerade märken erbjuder oftare reservdelar och har ett bättre utbyggt nätverk av serviceställen om något skulle gå sönder.

LÄS MER:

Tips: Så får du fint hemma med rätt ljussättning

Inred med stora gröna växter inomhus

Fyra steg till en lyckad trapprenovering

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se