11 september 2018

Guide: Så fixar du din utomhusbelysning

Utomhusbelysning gör att du kan njuta mer av din trädgård och uteplats när mörkret faller på. Här får du våra bästa tips på hur man fixar en snygg och funktionell utomhusbelysning.

Utomhusbelysning

Utomhusbelysning i trädgården

Utomhusbelysning i trädgården ska gärna vara både funktionell och dekorativ. Den dekorativa belysningen skapar ett välkommande och mysigt intryck. Den funktionella belysningen hjälper dig att kunna uppfatta och orientera dig på platsen även när det är mörkt.

Utomhusbelysning

Bild: Adobe stock

För den dekorativa belysningen kan du exempelvis välja ut växtlighet som träd och rabatter att belysa. Kanske har du ett favoritträd som du gärna vill se även på kvällen? Då kan du till exempel placera en spottarmatur i trädet. Eller varför inte dekorera med en ljusslinga i ett eller mellan två träd?

Utomhusbelysning

Bild: Adobe stock

Innan du väljer din utomhusbelysning bör du fundera över vilka delar av din trädgård du vill röra dig i eller ha en översikt över när det är mörkt. Skapa en funktionell belysning genom att belysa och markera exempelvis stigar, gångar, trappor och trädäck. Väljer du att placera stolparmaturer i trädgården kan stolpen också fungera som en klätterställning för växter som klematisarter, kaprifol och humle. Fokusera även på din uteplats om du tillbringar mycket tid där och belys exempelvis spaljéer, plank och träd runt om den.

Tänk även på att placera belysningen på olika höjder i din trädgård så att du får uppleva så mycket som möjligt av den. Ljussätt även olika typer av material för att få en varierande upplevelse av utomhusbelysningen. En bra belysningen gör att du kan njuta av trädgården med sin växtlighet mer.

TIPS: Vill du veta mer om ljussättning? Läs även så lyckas du med din ljussättning hemma 

Utomhusbelysning för fasad

Utomhusbelysning

Bild: Adobe stock

Den vanligaste typen av fasadbelysning är väggarmaturer men det finns även andra alternativ för att belysa din fasad som exempelvis spottar som placeras i takfot, mark eller trädäck. Belys gärna entrén till ditt hus. Det här ger både ett välkommande intryck men kan även försvåra för eventuella inbrottstjuvar. Använd exempelvis väggarmatur eller en diskret strålkastare för att få ljus över hela entrén.

Har du ett garage på din tomt är det bra att belysa uppfarten och garageporten. Vid garageuppfarten kan det passa med indirekt ljus då det inte bländar. På garageporten är det smidigt att montera ljus på var sida om porten. Armaturen kan du antingen placera så att den syns på fasaden eller så kan du dölja den bakom träplank.

Under den mörkare årstiden är det även viktigt med en bra belysning så att du kan se var du sätter dina fötter och kan undvika att halka på isfläckar.

Olika typer av design på utomhusbelysning

Utomhusbelysning

Bild: Adobe stock

Utbudet av olika sorters utomhusbelysning till ditt hus och din tomt är stort och det kan vara svårt att veta vilken stil du ska välja. En grundregel är att välja armaturer som passar med huset och med trädgården. Har du ett sekelskifthus så kan det passa bättre att välja nyproducerade stolp- och grindlyktor i gammaldags stil. Har du ett funkishus, välj armatur med funkisstil. Har du ett nybyggt hus kan det passa bättre med modernare armatur som spotlights.

Ett annat förhållningssätt är att främst fokusera på hur ljuset kommer att upplevas och inte designen av armaturen i sig. För bäst resultat kan du kombinera dessa två tankesätt när du väljer din utomhusbelysning.

Miljövänlig utomhusbelysning  

Utomhuselysning

Bild: Adobe stock

Ett populärt val av armatur till trädgården är solcellslampor. Lampan laddas av solljuset under dagen och när det blir mörkt tänds ljuset. Solcellslampor är bra både för plånboken och miljön. Det är även smidigt i trädgårdar eller hus där det inte finns någon tillgång till elektricitet. Ofta lyser solcellslampor inte så starkt och passar därför bra som dekorativ belysning i dina träd, buskar, rabatter eller blomlådor.

Tips! Tänk på att placera solcellen så att den får så mycket solljus som möjligt under dagen för att möjliggöra längsta batteritiden. Solcellsprodukter fungerar bäst mellan mars och september då vi har många soltimmar i Sverige.

Installation av utomhusbelysning 

Utomhusbelysning

Foto: Adobe Stock

Vid exempelvis altanen är det vanligt att ha vägguttag placerade. Vägguttag utomhus ska vara skyddsjordade och fuktskyddade. Härifrån kan du koppla in delar av din utomhusbelysning. Detta kan du kombinera med solcellslampor som inte behöver någon inkoppling.

Känner du att vägguttagen inte räcker för att skapa en bra utomhusbelysning i din trädgård kan du välja att installera fast utomhusbelysning. Du behöver då ta hjälp av en behörig elektriker. Vill du hålla kostnaden nere kan du själv gräva i marken för att ge plats åt jordkablar, men se till att dubbelkolla tillvägagångssätt med en elektriker och att det också är elektrikern som gör själva inkopplingen.

Tips! Om du vill ha smidigast möjliga – installera så att du kan tända och släcka utomhusbelysningen inifrån ditt hus.

Checklista för att lyckas med utomhusbelysningen

  1. Utomhusbelysningen ska vara både dekorativ och funktionell
  2. Skapa en mysig utomhusbelysning genom att belysa träd, rabatter och buskar
  3. Tänk funktionellt och belys stigar, gångar, trappor och uteplats så att du kan orientera dig när det är mörkt
  4. Belys entré, garageuppfart och garageport
  5. Välj armatur där designen passar ihop med stilen på huset
  6. Komplettera med solcellslampor vilket är smart både för miljön och plånboken
  7. Ta hjälp av en elektriker om du ska installera fast belysning

Läs mer

Trött på din källsortering? 6 supertips om hur du får ordning på din källsortering

Fixa ett bättre hem åt bilen! Läs mer om att bygga garage

Mer plats i huset? Läs mer om hur du kan få extra utrymme genom att bygga övervåning

 

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se