16 maj 2019

Utekök – Laga mat under bar himmel

När sommaren äntligen är här kan det kännas tråkigt att behöva stå inomhus och förbereda sallad och potatis till grillmiddagen. Att laga mat under bar himmel en ljummen sommarkväll ger nästan känslan av Medelhavssemester, trots att du inte lämnar din egen tomt. Ett utekök gör att du kan ta tillvara på varma kvällar och utnyttja soliga sommardagar till max.

Vilket utekök som passar dig?

När du ska bygga eller köpa ett utekök bör du lista upp vilka funktioner du vill ha och vilka lösningar som passar dig bäst:

  • Vill du ha rinnande vatten i uteköket eller fungerar det att hämta vatten från huset eller vattenutkastaren?
  • Hur vill du förvara dina redskap?
  • Hur stor arbetsyta behöver du och vilket material passar bäst?
  • Ska du bygga in grillen eller ska den stå vid sidan om?
  • Behöver du en extra kokplatta och därmed en elanslutning?
  • Ska uteköket ha en fast plats eller vill du kunna flytta det?

De allra enklaste uteköken består av en bänk med förvaring och en diskho där man kan skölja av grönsaker. Därifrån är steget långt till ett fullutrustat utekök som ger nästan samma bekvämlighet som ett vanligt kök inomhus. Bestäm vilken nivå du vill lägga dig på.

Bänk och diskho till uteköket

Eftersom uteköket är utsatt för väder och vind behöver bänkskivan vara av det tåligare slaget. Vanliga material är betong, lärkträ eller klinker. Tänk på att det inte är lämpligt att hantera livsmedel direkt på tryckimpregnerat trä och att det därför passar mindre bra som arbetsyta.

Det allra enklaste och mest funktionella är kanske att använda en heltäckande diskbänk. Då löser du också problemet med att passa in och täta runt en nedfälld diskho. Begagnade diskbänkar är lätta att få tag på så chansen är stor att du kan hitta något i lämplig storlek.

Om du enbart använder diskhon för att skölja grönsaker och liknande så behöver du inget riktigt avlopp. Och använder du ett ekologiskt eller biologiskt nedbrytbart diskmedel kan du till och med hälla ut diskvatten i blomrabatten.

Rinnande vatten till uteköket

rinnande vatten utekök

Bild: Adobe stock

Vill du ha rinnande vatten i uteköket går det att göra en tillfällig anslutning till vattenutkastaren eller trädgårdsslangen, men bättre är en semipermanent anslutning som du ser till att stänga av och tömma när utesäsongen är över. Det fixar du med svarta PEM-slangar för vatten som du gräver ned fram till platsen för uteköket. Tänk på att ordna det så att det är enkelt att koppla ifrån slangen i båda ändar under vintern.

Själva kranen till uteköket bör vara av en enkel modell. Bäst är en gammaldags vridkran eftersom den tål att vara ute i kylan över vintern, bara den är frånkopplad och står i öppet läge. Moderna engreppsblandare måste monteras ned och förvaras frostfritt, vilket är lite väl bökigt för de flesta av oss.

Förvaring i uteköket

förvaring i utekök

Bild: Adobe stock

Om du vill kan du ordna en helt separat uppsättning köksredskap, byttor och kastruller till ditt utekök, kanske till och med en egen uppsättning tallrikar. Fundera över vad du vill ha tillgängligt, vad som kan hängas på krokar och om du vill ha stängd eller öppen förvaring under bänken.

Öppen förvaring är såklart enklast att få till, men skyddar sämre mot skräp och smuts. Har du träd i närheten får du räkna med att både pollen och löv kan stöka till under säsongen. Tycker du att det fungerar bra att ta ut det du behöver inne från dit vanliga kök när det är dags för grillkväll så räcker det med en rejäl bricka eller korg så du slipper gå så många vändor ut och in.

Grill och kokplatta till uteköket

Här finns det olika varianter. Om du redan har en stor och bra grill fungerar det bra att ha den vid sidan av det övriga uteköket. Vill du integrera grillen med köket kan du antingen bygga bänkar på båda sidor om grillen, eller så sänker du ned en grill i bänkskivan. En inbyggd grill passar bäst i murade utekök med bänkskiva i betong eller klinker. Undvik trä och andra material som kan antändas av värmen.

Vill du ha en kokplatta i uteköket för att kunna koka potatis, ris eller pasta utomhus så behöver du en elanslutning och en kokplatta som är lämplig för utomhusbruk. En kokplatta med induktion värmer snabbast, men fungerar inte med kokkärl i aluminium eller äldre rostfria kastruller.

El till uteköket

utekök med el

Indu+ är ett utekökskoncept med induktionsplattor Bild: Vedugnar.se

Med el i uteköket kan du inte bara ansluta en kokplatta, utan också använda elvisp och stavmixer. Tänk bara på att inte störa eventuella grannar för mycket! Den enklaste formen av elanslutning är dra en utomhusskarvsladd från närmaste uttag fram till uteköket, men det går förstås att ordna en mer permanent lösning också. Som med alla elinstallationer bör du anlita en elektriker som kan göra en yrkesmässig installation.

Kyl eller diskmaskin i uteköket

Fristående utekök PHOENIX med kylskåp från Myoutdoorkitchen.se Bild: Myoutdoorkitchen.se

Om du har gott om pengar att lägga på ditt utekök och verkligen vill att det ska matcha ditt vanliga kök i funktion så är det möjligt att installera både kylskåp och diskmaskin. Diskmaskinen kräver anslutning både till vatten och till det vanliga avloppet och kräver därför störst förberedelser. Försäkra dig om att de vitvaror du köper verkligen är avsedda för den användning du tänker dig.

Bygga ett utekök

Bygga eget utekök

Bild: Adobe stock

Det finns gott om olika byggbeskrivningar för dig som är sugen på att bygga ditt eget utekök, antingen av trä eller murat. Om du följer instruktionerna finns ingen anledning till att du inte skulle lyckas! Du kan förstås också anpassa färdiga beskrivningar efter dina egna önskemål eller att rita något helt eget.

Det lättaste är att snickra ett utekök i trä. Det går bra att använda tryckimpregnerat trä till stommen. Vill du undvika gifterna i vanligt tryckimpat trä finns värme- eller kiselbehandlat trä som alternativ, men då kan du behöva förbeställa det virke du vill ha. Ska köket stå skyddat, eller om du kan flytta in det på vintern så går det också att använda vanligt furuvirke. Ett utekök på lite större hjul går bra att flytta runt och kan vara bra också om du vill kunna laga mat på olika platser vid olika tillfällen.

Att mura ett utekök kräver lite större förberedelser, men är fullt genomförbart. Först och främst behöver du en stabil grund. Väldränderad mark eller berggrund är det bästa. Förbered på samma sätt som du skulle ha gjort inför en plattläggning och var noga med att få allt i våg redan från start.

Köpa färdiga utekök

Fristående utekök SEATTLE från Myoutdoorkitchen.se Bild: Myoutdoorkitchen.se

Vill du hellre laga mat än snickra och mura under semestern så finns det färdiga utekök du kan köpa. Numera finns ett ganska stort utbud av färdiga utekök i både trä, aluminium och rostfritt.

Med ett moduluppbyggt kök kan du designa ett utekök helt efter dina önskemål. Här finns allt från vanliga skåp och lådor till diskho, kyl och integrerad gasolgrill. För lite större utekök finns särskilda hörnmoduler. Drömmer du om ett utekök i amerikansk stil är de stora rostfria uteköken verkligen något för dig!

Läs mer

För att skapa en mysig stämning i ditt utekök kan du här läsa mer om hur du fixar din utomhusbelysning.

Vill du även förlänga säsongen för ditt utekök kan du här läsa mer om vilken terrassvärmare som passar dig.

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se