7 september 2020

Övervintra växter – så klarar växterna vintern

I slutet av säsongen har växter som stått ute i krukor och urnor hunnit växa till sig och är fina och frodiga. Visst vill du spara dem till nästa år? Särskilt smart är det att övervintra lite dyrare medelhavsväxter som större oliv- citrus- eller fikonträd. För att övervintra växter som inte naturligt hör hemma i vårt nordiska klimat krävs ofta ett frostfritt utrymme och extra belysning. Det här är vad du behöver tänka på!

Övervintra citronträd och andra citrusväxter

Citrusträd behåller de flesta av sina blad under vintern och behöver därför övervintra ljust och frostfritt, gärna i en temperatur på cirka 5–15˚C. Har du ett växthus eller uterum som du kan hålla frostfritt är det en bra plats för citronträdet. Har du bara tillgång till ett ouppvärmt utrymme så behöver du en frostvakt eller värmefläkt som går igång när det blir för kallt. Om golvet är kallt kan det vara bra att ställa krukan på ett par brädor eller en bit frigolit för att bryta köldbryggan.

Övervintra citronträd

Foto: Adobe Stock

Du ska vattna citrusträd sparsamt under vintern, men extra växtbelysning är något du ska satsa på. Citrusväxter behöver mycket ljus, särskilt när det börjar bli lite varmare på våren. Ju högre temperaturen där växten står, desto mer ljus behöver den. Välj en energieffektiv växtbelysning som inte genererar så mycket spillvärme så trivs citronträdet bäst. Spraya gärna bladen med vatten ibland.

Här kan du läsa mer om att övervintra citrusträd.

Övervintra olivträd

Olivträd är också en medelhavsväxt som behåller bladen över vintern och som därför vill ha mycket ljus under vintern. Växtbelysning ökar chansen för att olivträdet ska klara vintern med värdigheten i behåll. Olivträd är lite tåligare för kyla än citrusträd och klarar därför någon minusgrad utan större problem . Äldre exemplar har bättre härdighet än unga.

Övervintra olivträd

Foto: Adobe Stock

Tyvärr är olivträd inte så förtjusta i varm, torr inomhusluft. De vill hellre stå riktigt svalt, runt 5–10˚C, och vill ha ganska fuktig luft. Därför behöver du spraya bladverket med vatten relativt ofta under vintern. Vill du förenkla arbetet skaffar du en luftfuktare med tank och sätter den på timer ett par timmar om dygnet.

Läs mer om att övervintra olivträd.

Övervintra fikonträd

Fikon blir lätt frodiga och fina under sommarsäsongen, men när hösten kommer fäller de sina blad och de kan därför övervintras mörkt, bara de står frostfritt i 2–10˚C, till exempel i ett garage eller förråd. Vattna endast sparsamt.

Övervintra fikonträd

Foto: Adobe Stock

Det kan vara frestande att ta in fikonträdet innan det tappar bladen och ha det som krukväxt under vintern, men utan en kyligare period kommer fikonträdet inte att sätta frukt.

I allra sydligaste Sverige kan fikonträdet övervintras utomhus om du isolerar krukan ordentligt. Ett bra sätt är att ställa ett kompostgaller runt krukan och fylla på generöst med höstlöv runtom.

Här kan du läsa mer om att odla och övervintra fikonträd.

Övervintra hibiskus, agave och palmer

Hibiskus, agave och palmer har ungefär samma behov när det gäller ljus och temperatur och ska övervintras ljust och svalt vid cirka 10˚C. Vattna sparsamt, då för mycket vatten när växterna har sin viloperiod gör att rötterna ruttnar.

Hibiskus

Foto: Adobe Stock

Frilandshibiskus är något härdigare än andra hibiskusar, och bor du i de allra sydligaste delarna av landet kan de övervintras utomhus. I övrigt är det en flytt inomhus eller till frostfritt växthus som gäller om du vill övervintra hibiskus.

Övervintra chili

Vill du övervintra dina chiliplantor så ska du beskära dem kraftigt när du plockat sista skörden, men innan det blir alltför kallt. Under vintern behöver plantorna en temperatur på 10˚C eller mer. Det är möjligt att övervintra chili även i rumstemperatur, men då krävs mycket ljus och vatten för att efterlikna de förhållanden som gäller sommartid.

När våren kommer planterar du om chiliplantorna i ny jord så att de får ett näringstillskott inför tillväxtperioden. Avhärda plantorna genom att ta ut dem några timmar i taget när temperaturen säkert ligger över 8˚C. Detta då de behöver vänja sig vid utomhuslivet gradvis för att sedan kunna stå ute resten av säsongen.

Läs mer om övervintring av chili.

Övervintra pelargoner

Pelargoner hör till de växter som egentligen inte behöver någon vintervila. Det går bra att bara ta in dem i stugvärmen och låta dem övervintra där. Problemet för många pelargonälskare är förstås utrymmet och få plats med både stora och små krukor och urnor inomhus. Därför är det ett bra alternativ att låta trädgårdspelargonerna övervintra mörkt och svalt i något förrådsutrymme. Kraftigare sorter behöver varken ljus eller tillsyn för att överleva, men behöver sedan ett par veckor på sig för att komma igång på våren. Ställer du pelargonerna svalt, men med tillgång till ljus, i till exempel ett fönster så går det snabbare för dem att börja blomma på våren, men då behöver du också titta till dem ibland och vattna vid behov.

Läs mer om övervintring av pelargoner.

Övervintra hortensia i kruka

Hortensia i kruka

Foto: Adobe Stock

Vill du övervintra hortensia som du planterat i kruka är det viktigt att jorden i krukan får torka upp innan du flyttar in den. Hortensian tappar sina blad på hösten och kan därför stå mörkt i ett förråd eller en källare där det är kallt, men frostfritt. Vattna endast sparsamt, men håll jorden något fuktig. Tänk på att hortensian med tiden utvecklar ett mycket stort rotsystem och därför kan behöva planteras om i en större kruka till våren.

Här kan du läsa mer om att övervintra hortensia.

Övervintra perenner i krukor och urnor

Om du har fina perenner i kruka så är det allra bästa att plantera ut dem i trädgården innan vintern, men om du inte har möjlighet att göra det finns det andra alternativ om du vill spara perennerna till nästa år. Ett av de bättre är att använda isolerande krukor av cellplast, till exempel Lindesbergskrukan. Så länge plantorna inte står för blött kan de överleva vintern där de står i krukan.

Ett annat sätt är att gräva ned hela krukan i trädgårdslandet eller att ställa den i komposten där du sedan fyller på med höstlöv som fungerar som isolering. Har du för många krukor för att få plats med dem, eller väldigt tunga krukor som är svåra att flytta på, kan du sätta ett kompostgaller runt krukorna eller göra en ring av hönsnät som du sedan fyller med löv. Tänk bara på att krukan i sig behöver vara frosttålig, annars kan den spricka under vintern.

Läs mer om att övervintra perenner i krukor

Övervintra växter i växthotell

Om du trots allt inte lyckas ordna bra övervintringsplatser för dina uteväxter så finns faktiskt ett alternativ till att låta dem dö under vintern. På flera platser i Sverige finns växthotell speciellt anpassade för att övervintra större medelhavsväxter och palmer! Även inräknat transporten kan det vara ett både ekonomiskt och miljömässigt alternativ till att köpa nytt varje år.

Läs mer:

Dags att plantera dina höstlökar? Läs mer och få tips här!

Förläng sommaren med hjälp av terrassvärmare. Läs mer om vilken som passar dig bäst här!

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se