26 april 2021

Lägga marksten i trädgården & på uppfarten

En fin stenläggning på uteplatsen, uppfarten eller i trädgårdens olika gångar höjer intrycket av trädgården och bidrar till inramningen av ditt hus.

Att lägga stenplattor, så kallad marksten går utmärkt att göra själv, men det kräver lite jobb. Det är inte bara att lägga plattor på gräset. I den här artikeln går vi igenom hur du ska tänka kring plattläggning och stensättning.

Välja marksten

Välj gärna en sten som passar till stilen på ditt hus. Särskilt om du vill lägga marksten runt huset. Den enklaste stenen att lägga själv är betongmarksten och den finns i många olika färgtoner. Om du vill ha ett mönster finns färdiga blandningar med tydliga anvisningar om hur de ska läggas.

Det finns också färdiga stencirklar och dekorelement, som till exempel kompass-stenar, som går att infoga i stenläggningen. Särskilt större ytor kan behöva något som bryter av och livar upp.

Marksten

Foto: Adobe Stock

Rätt grund för din marksten

90 procent av arbetet med att lägga marksten består av att göra ett bra grundarbete. Här är det ingen idé att fuska för då kommer du få sättningar, förargliga vattenpölar och en stenläggning som antingen glider isär eller reser sig.

Under stenläggningen behöver du lägga:

  • Markduk/fiberduk som hindrar att bärlagret sjunker ned i underlaget.
  • Bärlager bestående av stenkross av dimension 0–32 mm.
  • Sättlager på ca 3 cm bestående av stenmjöl eller fin sand.

Du behöver räkna baklänges från färdig yta för att komma fram till hur djupt du behöver gräva ut innan du lägger markduken. Addera tjockleken på markstenarna, sättlagret och bärlagret så har du ditt minsta djup. Den färdiga ytan ska också ha rätt fall, alltså en lutning så att regnvatten kan rinna av. Huvudregeln är att alla hårdgjorda ytor ska ha en lutning bort från byggnader. Om du inte kan hitta lämplig plats för avrinning måste du anlägga en brunn som ansluts till dagvattennätet.

En lasermätare är en ovärderlig hjälp för att hålla ordning på nivåer och lutningar, men det går förstås också att använda murarsnöre.

Lägga marksten på uteplats och trädgårdsgångar

Till uteplatser och trädgårdsgångar räcker det med ett bärlager på 15–20 cm. Tänk på att anlägga bärlagret med större bredd än den färdiga gången, så att den yttre stenraden inte kollapsar utåt. Samma sak gäller in mot rabatter och planteringar.

Lägga markplattor på garageuppfarten

Vill du kunna köra in med bilen på plattytan behöver du ett bärlager på minst 20 cm. Gärna upp emot 30 cm för att undvika sättningar. Försäkra dig också om att den marksten du lägger är avsedd för belastningen.

Bärlager och sättlager ska packas

Förarbete marksten

Foto: Adobe Stock

Bärlagret måste packas med en markvibrator (som ofta kallas ”padda” eller ”vibbra). Den kan du hyra hos en maskinuthyrare eller på större byggvaruhus. När materialet packas, minskar djupet med cirka 15 procent, så ta höjd för detta när du fördelar materialet.

För extra bra packning kan du först vattna med vattenslang innan du packar med vibratorn. Det gör också att det dammar lite mindre. Redan nu måste du se till att du får rätt fall på ytan. Använd gärna långpass och murarsnöre eller laser.

När bärlagret är färdigt sprider du ut sättsand i ett ca 3 cm tjockt lager. Både stenmjöl och stenflis kan användas som sättlager. Även detta ska packas. Börja gärna med att vattna och kör en eller två vändor med markvibratorn.

Knep för att skapa ett plant underlag

För att få till ett jämnt underlag med rätt fall kan du bädda ned stålrör eller stålreglar i sandbädden. När du mätt in att de ligger på rätt nivå och med rätt lutning använder du en rätskiva av stål eller aluminium för att dra av sanden och jämna till ytan. Alternativt kan du använda en mycket rak träplanka. Innan du lägger markstenen lyfter du försiktigt på rören och fyller i med sand. Du kan behöva flera rader med rör och det kan vara bra att vara två eller fler för att skapa ett jämnt tryck över hela ytan när du drar av sanden med rätskivan.

Äntligen dags för stenläggning

Lägga marksten rabatt

Foto: Adobe Stock

Markstensytan ska alltid ramas in av en kantrad. Den kan vara i samma eller avvikande kulör. Även andra material eller storlekar går bra att använda. En granitkant ger till exempel ett exklusivt intryck och en stabil ytterkant, även om den kräver lite mer av dig som ska få den på plats.

Oavsett vilken sten du använder så är det bäst att börja med kantraden. Innanför kanten lägger du sedan först hela markstenar och sist kompletterar du med de stenar som måste kapas till. Mät och märk upp hur varje sten ska kapas.

Stenarna ska läggas med ett litet mellanrum som sedan fylls med fogsand. Marksten av betong har nästan alltid distanser så att avståndet mellan stenarna automatiskt blir rätt och över hela stenläggningen. Använd en gummiklubba om du behöver knacka till några stenar så att inga hörn sticker upp. Kontrollera med vattenpass att du fortfarande har rätt fall på plattytan.

Foga marksten

När plattytan är färdiglagd ska fogarna fyllas med fogsand. Fogsanden fixerar stenarna och gör att mindre ogräs växer i fogarna. Det finns fogsand med ogräshämmande medel och flexibel hårdfog som härdar när den blir fuktig. Den ger bäst skydd mot olika sorters fröogräs.

Fördela fogsanden med en sopborste genom att borsta diagonalt över fogarna. Vattna eller vänta på nästa regnskur och applicera ytterligare fogsand där det behövs. Fogsand finns också i olika nyanser, så välj en som passar till just din stenläggning.

Lägga marksten som rabattkant

Marksten rabatt

Vill du slippa trimma gräsmattan längs rabattkanter och in mot murar eller staket så kan du lägga en kant eller fris av marksten på 20 cm eller mer runt gräsmattans alla kanter. Det underlättar gräsklippningen oavsett om du klipper själv eller har en robotgräsklippare.

In mot hårda material kan du använda samma typ av marksten som du använder till trädgårdsgångar med mera. Vill du lägga en kant mellan en rabatt och gräsmattan är det en fördel med tjockare stenar eller till och med betongstenar avsedda för murar så att stenarna inte lika lätt rubbas ur sitt läge när du gräver eller rensar i rabatterna.

Lägg marksten på enklast sätt

Det är många moment i stenläggningen som är tunga. Särskilt tillkapning av sten kräver bra verktyg. Hyr eller låna gärna en stenkap som går att montera på en bock eller bord, istället för att använda en kaprondell. Det ger en säkrare kapning och bättre ergonomi.

Om du också kan minimera antalet stenar som du behöver kapa är mycket vunnet. Fundera därför på om du kan utforma raka trädgårdsgångar och ytor så att stenarna går jämnt upp och du slipper kapa sten i onödan. Både du och dina grannar kommer att uppskatta det!

Vill du anlita en anläggningsfirma för att göra delar av jobbet så kan du låta dem göra det tunga grundarbetet. Att sedan lägga själva markstenen och att foga den är förhållandevis enkelt och tillfredsställande eftersom du snabbt kommer att se resultat! Se bara till att ni är helt överens om vem som är ansvarig för vad.

Läs mer:

Funderar du även på att bygga växthus? Här kan du få inspiration!

Dags att sätta potatis! Läs mer här!

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se