11 september 2018

Höstlökar – så planterar du på bästa sätt

När är det dags att plantera höstlökar? Vad ska man tänka på? Trädgårdsarkitekt Nina Lövehagen ger sina bästa tips för att du enkelt ska komma igång med planteringen och få ett lyckat resultat i din trädgård.

Plantera höstlökaar

Höstlökar – hur funkar det?

– Att vårblommande lökar planteras på hösten har nog de flesta förstått då butikerna brukar skylta med både bekanta lökar och årets nyheter gällande färg och form. Lök kan man gräva ner så länge det går att gräva i jorden, men löken skall vara i gott skick när den grävs ner. Den får varken vara murken eller så torkad att det nästan bara är luft kvar innanför lökskalen.

Plantera höstlökar

Bild: Adobe stock

– Innan man åker iväg och köper lökar bör man tänka till kring vad man vill åstadkomma. Är det att fylla ut en befintlig perennrabatt som startar sent på våren har man antagligen redan tänkt tanken i våras då det såg lite tråkigt ut? Då kanske man redan har en plan för vilka färger man tänkt sig och så får man rätta sig efter var övriga växter står. I annat fall kanske man tänkt anlägga en lökplantering i gräsmattan, vilket har blivit populärt på senare år. Då har man en stor frihet att komponera fritt.

Höstlökar – vad finns det för olika sorter?

Plantera höstlökar

Bild: Adobe stock

– Jag brukar vilja tänka efter en tidslinje i mina rabatter. Först kommer kanske snödroppar och vårstjärnor i mars och in i april där pärlhyacinter gör sällskap med tulpanblad som slår ut i maj och det hela kanske avslutas med några bollökar. Allium som gör entré samtidigt med perennerna.

Naturligtvis planerar jag sedan också efter färg och höjd. Alla gula lökväxter hamnar i samma rabatt hemma hos mig, medan de vita och blå får sprida sig både i gräsmatta och andra rabatter. Verkar det svårt att planera för en fin växtföljd kan man alltid gå på masseffekten av lökväxter. Ett hav av påskliljor är aldrig fel!

– Något som kan vara knepigt med lökväxter är att veta hur snabbt de vissnar ner. Att vissna ner helt måste de få göra för att kunna återkomma fint nästa år. Antingen får de vara ruskigt snabba eller så måsta man samplantera dem med perenner, gräs eller buskar som döljer den vissnande blasten. Funkia (Hosta i sorter) anges ofta som en bra kompis till lökväxter på grund av de stora bladen, men även nävor (Geranium), astilbe, jättedaggkåpa och plymspirea använder jag på samma sätt.

TIPS: Fler tips kring trädgård hör du när Nina Lövehagen gästar Husbyggarpodden

Hur planterar jag höstlökar?

Plantera höstlökar

Bild: Adobe stock

– För själva planteringen behövs inte mycket – en bra liten spade för plantering mellan befintliga växter. För anläggning av en lökyta i gräsmattan behövs en större spade som lätt kan skära ut bitar av grässvålen och flytta åt sidan eller bara vikas upp under planteringen, för att sedan läggas tillbaka.

– Planteringsdjup brukar anges för varje löksort, men generellt gäller att djupet ska vara ca tre gånger storleken på löken. Stora narcisslökar och vissa tulpaner ska alltså ner till 20 cm, medan andra klarar sig på sju. Lökväxter vill generellt ha en väldränerad, genomsläpplig jord då de annars riskerar att ruttna om de blir stående i vatten.

– Det är fint att plantera samma sorter ihop i små grupper, så genom att sätta fem till sju stycken lökar samlade skapas en blommande tuva. Grupperna upprepas sedan i rabatten eller gräsmattan. På det sättet behöver man inte fylla hela ytan, men den känns bevuxen ändå. Väljer man att plantera lökarna jämnt över en yta bör man tänka på att det behövs många och att avståndet till nästa inte blir för stor åt något håll, då enstaka lökväxter inte ger samma effekt.

Hur skyddar jag mina höstlökar från rådjur?

Plantera höstlökar

Bild: Adobe stock

– Rådjur och harar äter gärna vissa lökväxter, speciellt tulpaner och vissa krokusar. Men gula sorter och även vissa vita verkar inte lika populära. Butikerna brukar ange vilka sorter som är mindre attraktiva för rådjur och harar. Narcisser som påskliljor, snödroppar, vårstjärnor (Scilla) och kungsängsliljor brukar få vara ifred. Däremot är bladverken och stjälkarna till en del av dessa snigelgodis, vilket inte alltid anges på förpackningarna.

– Att inhägna sin trädgård eller en del av kan hjälpa. Annars kan man sätta torra grenar i marken bland tulpanerna så att rådjuren sätter nosen i detta då de försöker äta. Själv har jag ganska framgångsrikt använt doftpinnar som sätts i rabatten. Sniglarna får man mer bevaka eller använda nematoder mot.

TIPS: Inspireras av 10 härliga lantkök

Vilken näring behöver mina höstlökar?

Plantera höstlökar

Bild: Adobe stock

– Större lökväxter som tulpaner och påskliljor mår toppen av extra näring på våren. När bladverket stuckit upp en bit, häll på vatten med flytande näring så blir blomningen bättre. Då de börjat blomma är det för sent. Och låt dem vissna ner så att all kraft dras tillbaka till löken inför nästa säsong.

Checklista för plantering av höstlökar

  • Plantera dina höstlökar innan det är tjäle i marken
  • Höstlökar ska vara i gott skick när de planteras
  • Välj olika sorters lökar som blommar under olika perioder av våren
  • Samplantera dina lökväxter med perenner, gräs eller buskar för att dölja de vissna bladen
  • Planteringsdjupet ska vara tre gånger större än löken
  • Plantera i små grupper gärna fem till sju lökar tillsammans
  • Välj blommor som rådjuren och harrarna inte gillar
  • Ge större lökväxter lite extra blomnäring

Läs mer:

Behöver du få ordning på trädgården? Läs vår artikel om trädgårdsplanering

Vill du styla hemmet med växter? Läs våra bästa tips på stora gröna växter inomhus

Guide: Så fixar du din utomhusbelysning

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se