27 januari 2021

Slipa golv – tips när du ska slipa golv själv

Få saker är så vackra som ett nyslipat trägolv. Gamla trägolv får ett nytt liv och blir som nya efter en slipning och ny ytbehandling. Om du vill kan du slipa golvet själv.

Parkett-, trä- eller plankgolv – går det att slipa?

Massiva trägolv går förstås att slipa många gånger, oavsett om det är plankgolv, fransk parkett eller fiskbensparkett. Även lamellparkett, som är en mycket vanlig typ av klickgolv går att slipa minst två gånger innan den måste bytas ut. De tunnaste lamellparketterna har ett ytskikt av trä på 2,5 mm och du kan räkna med att varje slipning tar bort ungefär 1 mm. Se däremot upp med fanérgolv som bara har ett mycket tunt slitskikt.

Är du osäker på vilken typ av golv du har kan du skruva loss en tröskel så att du kan se efter.

Slipa golv – gör det själv

Slipa golv själv

Foto: Adobe Stock

För att slipa golv behöver du både slipmaskin, slippapper och en del skyddsutrustning:

 • Golvslipmaskin
 • Slippapper med olika grovlek
 • Kantslip
 • Slippapper till kantslipen, också i olika grovlek
 • Dammsugare
 • Sickel
 • Hammare och spikdrivare
 • Andningsskydd (dammfiltermask)
 • Hörselskydd
 • Knäskydd
 • Bred maskeringstejp

Golvslipmaskin och kantslip hyr du i byggvaruhandeln, hos en maskinuthyrare eller ännu hellre hos en specialist på golvslipning. Vilken typ av maskin du hyr avgör svårighetsgraden på ditt arbete. Förklara för personalen vilken typ av golv du ska slipa och hur förutsättningarna ser ut. Be dem också visa hur du hanterar maskinen och hur du byter slippapper. Det är något du kommer att behöva göra många gånger.

Slipa golv – förbered rummet för golvslipning

Du kommer att behöva tömma rummet på alla möbler och saker. Även tavlor och vägghyllor behöver plockas ned om de inte ska bli helt neddammade. Både slipning och ytbehandling kräver lite tid så det kan vara värt att fundera på var allting ska ställas medan du jobbar. Hemmet bör ju kunna fungera hyfsat under tiden arbetet pågår.

Golvslipmaskinen drar ganska stor effekt och behöver kopplas in i ett uttag som har en 16A-säkring. Uttaget bakom mikron fungerar ofta bra.

Innan du börjar slipa golvet

Om golvet är bonat bör du tvätta bort bonvaxet med lacknafta, annars sätter sig vaxet i slippappret som blir odugligt. Samma sak gäller eventuella limrester eller spackel, men de går ofta att skrapa bort.

Kolla att alla golvbrädor sitter fast ordentligt, annars är risken att de slipas för mycket. Slå ned eventuella spikar 2–3 mm och försänk eventuella skruvar lika mycket. De kan annars riva sönder slippappret.

Det en fördel om du kan ta bort golvsocklarna. Då kommer du bättre åt att slipa längs väggarna och slipper vara så noga allra längst ute i kanterna. De döljs ändå när socklarna sätts på plats igen. Allra sist ska du tvätta golvet och låta det torka innan du dammsuger det noga.

Dammsäkra innan slipningen

Slipdammet kommer att damma rejält, så det allra bästa är om du kan hålla helt stängt mot övriga rum i bostaden och ta dig in i rummet en annan väg. Tejpa alla dörrspringor med maskeringstejp. Har du ingen dörr som kan stängas kan du skärma av så gott det går med byggplast och hänga upp våta lakan som brukar dra åt sig det allra värsta dammet.

Tänk också på att använda andningsskydd med dammfilter.

Planera hur du ska slipa golvet

Slipa golv med maskin

Foto: Adobe Stock

Den stora golvslipmaskinen är bra för de stora ytorna, men längs väggarna behöver du använda en kantslipmaskin. Det spelar ingen roll om du börjar med kanterna eller med den stora golvytan.

Grundregeln är att så gott det går slipa i träådringens riktning för ett så snyggt resultat som möjligt. Slitna brädgolv som fått ryggåsar ska däremot först slipas på diagonalen. När det gäller mönstrade parkettgolv gäller det att i möjligaste mån följa mönstret. Fiskbensparkett slipar du alltså diagonalt.

För att undvika att sladden till slipmaskinen kommer i vägen kan du kroka upp den i taket. Fungerar inte det kan du lägga den över axeln.

Dags att slipa golvet

Först ska du slipa hela golvet med ett grovt slippapper med korn 40–60. Det är med det grovkorniga slippappret du ska få bort lack och alla ojämnheter tills golvet är helt slätt. Det betyder att du kan behöva slipa golvet flera gånger och dammsuga däremellan. Byt absolut inte till ett för fint slippapper för tidigt, det gör bara att arbetet tar längre tid och att det går åt onödigt många slippapper.

Starta slipmaskinen med valsen uppfälld. Börja gå innan du fäller ned slipvalsen och var vaksam så att du inte stannar till medan valsen är nere. Innan du kommer fram till motsatt vägg fäller du upp valsen igen innan du stannar eller flyttar slipmaskinen. Det viktiga är att gå i jämn fart så att hela golvet slipas lika mycket. Stannar du till någonstans med valsen nere kan golvet bli gropigt eller vågigt.

Längs kanterna slipar du med kantslipen och med liknande kornstorlek. I hörnen kommer inte heller kantslipen åt så där får du använda en sickel för att skrapa bort lack och ojämnheter. Samma sak gäller runt till exempel elementrör.

Slipa med gradvis finare papper

När du fått golvet slätt återstår bara att få bort slipspåren som det grova pappret lämnat. Det gör du genom att slipa med gradvis finkornigare papper, både med golvslipmaskinen och kantslipmaskinen. I hörnen får du slipa för hand.

Dammsug mellan slipningarna så slipper du slipdamm som annars lätt sätter igen slippappret. Om du börjat med korn 40 eller 60 kan du fortsätta med korn 80–100 och jobba dig upp till 120–150, innan du avslutar med det finkorniga180.

Att reparera skador i samband med golvslipning

Har du en sliten tröskel in till rummet du jobbar i kan du passa på att slipa och fixa till även den nu när du har alla saker framme.

Om det uppstått hål, sprickor eller andra skador på golvet kan du använda slipdamm från slipningen och blanda det med lite golvlack. Spackla skadan med blandningen, låt torka helt och slipa innan du går vidare med ytbehandlingen. Djupa hål fyller du lite i taget i flera omgångar.

Ny ytbehandling för ditt nyslipade golv

Lacka parkettgolv

Foto: Adobe Stock

De mest populära ytbehandlingarna är lack och hårdvaxolja. Hårdvaxolja är en blandning av vax och olja som framhäver träets struktur och gör det slitstarkt och vattenavvisande. Till skillnad från lack går det att punktreparera skador som eventuellt uppstår i vaxoljeskiktet.

Lack ger en välkänt hård och slitstark yta och passar där du vill ha ett lite blankare golv. Oberoende av ytbehandling måste du dammsuga hela golvet noga. Peta upp skräp ut springor och se till att inte ett enda dammkorn ligger kvar som kan förstöra slutresultatet.

Om du lackar, räkna med att applicera tre lager lack. Skaka dunken ordentligt och häll upp en lagom mängd i ett målartråg. Sedan kan du rolla på lacken i ett lagom tjockt lager. Efter några timmar kan du slipa golvet med ett finkornigt papper för att få bort träfiber som rest sig. Dammsug noga innan du applicerar nästa lager lack. Upprepa hela proceduren inför tredje lagret lack.

Hårdvaxolja går också bra att rolla och här räcker det med två ganska tunna lager för ett bra resultat. Även här ska du mellanslipa innan ett nytt lager appliceras.

Vad kostar det att slipa golv?

Nyslipat golv

Foto: Adobe Stock

Kostnaden för en golvslipning varierar såklart beroende på rummets storlek. Att hyra en golvslipmaskin kostar 450–500 kr/dygn och en kantslip runt 200 kr/dygn. Om du planerar mycket väl kan du klara dig med två dygnshyror, men det beror på hur hårt du orkar jobba och vilken torktid din ytbehandling kräver. Lack till ett rum på 15-20 kvm kostar ca 2-3.000 kr för ett lack av medelgod kvalitet.

Anlitar du en golvslipningsfirma så kostar en golvslipning från 200 kr/kvm upp till 350 kr/kvm, inklusive ytbehandling och moms, men efter ROT-avdrag. Priset varierar mycket beroende på vilket lack som används, om du vill pigmentera med mera. Många firmor har en minimidebitering på ett visst antal kvadratmeter, så är rummen små lönar det sig att ta två eller fler åt gången.

Läs mer:

Har du planer på att lägga nytt golv? Läs då mer om våra tips här!

Fyra steg till en lyckad trapprenovering – läs mer här!

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se