4 juli 2018

Sälja hus – 7 saker att tänka på

Att sälja sitt hus är ett stort beslut och en av de större affärerna vi gör i livet. Här är några tips på vad du ska tänka på inför din husförsäljning.

Sälja hus

1. Sälja hus: Sälja först eller vänta tills nästa boende är klart?

Sälja hus

Har du hittat ditt drömhus? Ska du sälja eller köpa först? Foto: Unsplash

Om du tänker sälja villan för att köpa ett nytt hus eller en lägenhet måste du bestämma dig för om du ska sälja innan du hittat ett nytt hus eller vänta tills du skrivit på köpeavtalet för ditt nya boende.

Fördelen med att sälja först är förstås att du sedan vet exakt hur stora ekonomiska marginaler du får och vad ett nytt hus kan få kosta. Nackdelen är förstås att du kanske måste flytta ut innan du kan få tillträde till det nya huset. Om du i stället köper först så slipper du känna osäkerhet över var ni ska bo, men riskerar dubbla boendekostnader innan det gamla huset är sålt. Det går inte heller att veta slutpriset på ett hus i förväg. Även om många fastighetsmäklare kan ge en relativt tillförlitlig värdering finns det alltid saker som är svåra att förutse i en husförsäljning.

Om du precis börjat fundera på om du ska sälja huset kan du göra en översiktlig värdering på Booli.se. Där kan du också se vad andra hus i närheten nyligen sålts för och vilka mäklare som förmedlat affären.

2. Sälja hus: Att välja fastighetsmäklare inför din husförsäljning

Sälja hus

Var noga när du väljer mäklare. Foto: Unsplash

Kontakta gärna ett par olika mäklare och be dem komma hem till dig. Granska deras hemsidor för att få en uppfattning om vilken typ av hus de förmedlar och vilka områden de jobbar med. Det är alltid bra att anlita en mäklare som känner till området och därför kan ge bra svar på spekulanternas frågor. Kontrollera att mäklaren är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen.

Naturligtvis ska du jämföra arvoden och villkor, men också bemötande och trovärdighet. Fråga om hur ditt hus kommer att marknadsföras, hur många visningar som ingår och om mäklaren kanske redan har en lista med spekulanter som är intresserade av hus i ditt område. Innan du skriver avtal med en mäklare så ska du också kontrollera vad som gäller om ditt hus inte blir sålt inom den förväntade tiden.

Välj alltid en mäklare som du kan känna förtroende för. Han eller hon ska kunna ge dig råd och tips både när det gäller juridiken, men också när det gäller besiktningsmän, energideklaration, fotografering och styling.

3. Sälja hus: Ta fram fakta om huset som ska säljas

Sälja hus

Glöm inte att samla alla dokument som rör fastigheten.

När du ska sälja huset eller villan måste du ta fram alla dokument som rör fastigheten. Det gäller till exempel ritningar, pantbrev, servitut med mera. De flesta mäklare har en checklista för detta, men inget hindrar att du lägger till ytterligare dokumentation. Det är både roligt och intressant för en köpare att få veta så mycket som möjligt om byggnaden och dess historia.

Numera är det obligatoriskt att också göra en energideklaration i samband med en husförsäljning. Energideklarationen visar hur mycket energi huset förbrukar. Den måste göras av en oberoende energiexpert som efter en utvärdering kommer att ge huset en energiklass, från A till G. Det underlättar för köparna när de ska jämföra olika hus med varandra.

Läs mer om energideklaration

4. Sälja hus: Mät upp boarean om du säljer ett hus med högt kvadratmeterpris

Sälja hus

Olika standarder för att mäta kan ge olika resultat. Därför kan det vara värt att mäta om bostaden inför försäljning. Foto: Adobe stock

Om du bor i ett område med höga kvadratmeterpriser kan det vara värt att kontrollmäta boarean. Under åren har det förekommit flera olika standarder för hur en bostad ska mätas, och de kan delvis ge olika resultat. Den tidigare fastighetsskatten sattes dessutom också utifrån boarean och äldre mätningar kan därför vara aningen snålt tilltagna. Se till att du har en korrekt uppmätt boarea och biarea.

5. Sälja hus: Vad ingår och vad kan du behålla vid husförsäljning?

Sälja hus

Köksskåp och vitvaror anses som fast egendom vid försäljning. Foto: Unsplash Fotograf: Jason Briscone

När du säljer ett hus så ingår all fast egendom, om du inte särskilt avtalar något annat. Lös egendom ingår inte. Vad som är fast och lös egendom anges i Jordabalken. Några av de saker som anses ingå i en husförsäljning är:

 • Badrumsskåp, badkar och handfat
 • Köksskåp
 • Vitvaror som kyl, frys, disk- och tvättmaskin
 • Persienner
 • Garderober
 • Brevlåda
 • Sandlåda
 • Torkvinda
 • Flaggstång
 • Träd och buskar

Om du vill undanta något från försäljningen är det en god idé att ange detta redan i objektsbeskrivningen eller senast i samband med visningen.

6. Sälja hus: Skydda dig mot dolda fel när du säljer huset

Sälja hus

Anlita en besiktningsman till att göra en överlåtelsebesiktning innan försäljning.

Även om ett hus alltid säljs i befintligt skick är det du som säljare av ett hus som är ansvarig för eventuella dolda fel. Du kan bli ersättningsskyldig för fel som upptäcks i upp till tio år efter avslutat köp. För att något ska räknas som ett dolt fel måste tre olika kriterier var uppfyllda:

 • Felet måste ha funnits vid köptillfället.
 • Felet ska inte ha gått att upptäcka vid en noggrann undersökning.
 • Felet ska inte vara förväntat med tanke på husets ålder, skick och den information köparen fått innan kontraktet skrevs.

Anlita en besiktningsman till att göra en överlåtelsebesiktning av huset. Besiktningsutlåtandet används sedan för att redovisa eventuella brister och risker för spekulanterna. Dessa kan då inte räknas som dolda fel. För att du som säljare ska minska risken för framtida skadeståndsanspråk kan du också teckna en försäkring som täcker kostnaden för att åtgärda dolda fel, om sådana skulle upptäckas

Läs mer om dolda fel-försäkring

Läs mer om överlåtelsebesiktning

7. Sälja hus: Förbered huset för fotografering och visningar

Sälja hus

Gör gärna en homestyling inför fotografering. Foto: Unsplash Fotograf: David Hellman

En bra objektsbeskrivning med bra bilder är viktiga för att locka många att komma till visningen. Se därför till att huset visar upp sin bästa sida under fotograferingen. Rensa bort alla saker som är alltför personliga och alla småsaker som kan störa helhetsintrycket. Framförallt kök och badrum måste vara perfekt städade. Samma sak gäller förstås också under visningarna.

De flesta mäklare rekommenderar att du anlitar någon som göre en homestyling inför fotografering och visning. Det är ändå mycket som ska göras i samband med försäljning och flytt och en utomstående kan se ditt hem med nya ögon. Anlitar du någon för homestyling eller städning räknas det som en avdragsgill omkostnad samband med försäljningen.

Läs mer:

Vill du veta mer om hur du stylar hemmet inför försäljning? Läs mer om homestyling

Vill du ha tips på hur du kan maxa husaffären? Läs mäklarnas bästa tips till att få upp priset på villan

Planerar du att bygga hus? Här hittar du bra inspiration till ditt husbygge

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se