12 juni 2019

Sälja hus under sommaren?

Funderar du på att sälja ditt hus i sommar, men tvekar om tidpunkten egentligen är väl vald? Här är våra tips till dig som vill sälja hus under sommaren!

sälja hus under sommaren

Sälj huset i juni för ett snabbt avslut

Juni är en riktigt bra månad för den som vill sälja sitt hus. Grönskan har kommit, perennerna har hunnit komma upp i rabatterna och gräsmattan har hunnit bli grön. Det är enkelt att få fina bilder utomhus som visar både hus och trädgård från sin bästa sida när du säljer hus under sommaren. Chansen till bra väder under visningen är också ganska goda.

När värmen smyger sig på är det många som längtar efter grillkvällar utomhus och en egen altan att slappa och sola på. De som letat hus under våren utan att hitta något börjar bli otåliga framåt juni. Spekulanter som redan tittat på några olika hus har oftast en god uppfattning om vad de vill ha. Om ditt hus passar in på den beskrivningen så kan du se fram emot en relativt snabb försäljning.

Vill du komma till avslut innan juni tar slut, välj mäklare och kontakta honom eller henne redan i maj eller väldigt tidigt i juni.

När du har ditt hus ute på visning i juni ska du satsa extra på att städa och piffa uteplatsen, uterummet och trädgården. Skapa en så trevlig och ombonad miljö som möjligt. Har du ett växthus, putsa fönstren och fyll på med ny jord. Har du inga egna plantor att ställa ut, köp några i närmaste plantskola. Fyll krukor och urnor utomhus med passande växter.

Foto: A-hus

Fördelar med att sälja huset i juni

 • Du får fina bilder till annonsen med fräsch och fin grönska.
 • Spekulanterna får se trädgård och uteplats under precis rätt årstid.
 • God chans till bra väder.

Nackdelar med att sälja huset i juni

 • Undvik visningar nära och under skolavslutningar och midsommar.

Sälj huset i juli om du vill ha köparna för dig själv

Utbudet på villor är alltid mindre under den mest intensiva semesterperioden i juli, kanske 50–75 procent lägre och en del av dessa är hus som redan funnits ute till försäljning ett tag. Samtidigt är det många som under sin semester har gott om tid att surfa runt på Hemnet i jakt på ett hus med trädgård och uteplats.

Även om antalet spekulanter kanske är lägre i juli än övriga året, så har du också avsevärt mindre konkurrens om de köpare som faktiskt är aktiva. Flest hus är ute för försäljning i april och maj, så då är det svårast att synas med sin annons. Annonsering i juli ger dig alltså en fördel när det gäller att fånga köparnas uppmärksamhet.

Vill du sälja ditt hus i juli gäller det att hitta en mäklare som är villig att jobba då. Om du tänker dig att visningar ska ske medan du och familjen är i sommarstugan eller på besök hos släkten, tänk på att ordna så att någon tar hand om trädgård och krukväxter under tiden. Att ha visning med torkade krukväxter i fönstren, inblåst skräp på uppfarten eller pollen som täcker hela uteplatsen är bara onödigt.

Bild: VårgårdaHus

Fördelar med att sälja huset i juli

 • Lätt att få fina bilder till annonsen.
 • Bra väder (oftast).
 • Väsentligt lägre konkurrens om aktiva köpare.
 • Många har tid att gå på visningar under semestern.

Nackdelar med att sälja huset i juli

 • Färre spekulanter eftersom vissa är bortresta under semestern eller prioriterar sol och bad.
 • Du behöver hitta en mäklare som jobbar i juli.
 • Se upp med torka och ogräs om du tänker vara bortrest.

Bild: Folkpool

Sälj huset i augusti om du vill ha semestern ostörd

I augusti går det väldigt bra att sälja sitt hus, men det är också väldigt många villor ute till försäljning då. En bidragande orsak är att antalet skilsmässor ofta ökar just efter semestern.

I augusti är det fortfarande varmt och skönt och ditt hus och din trädgård blir fina både på bild och på visning. Perennrabatterna är täta och fina och förhoppningsvis är gräsmattan fortfarande grön. Kvällarna i augusti är ännu så ljusa att visningar på kvällstid ändå gör ditt hus rättvisa. Du kan fånga upp både de som börjat jobba och de som fortfarande har semester.

Om du vill sälja ditt hus i augusti kan det vara en god idé att kontakt mäklaren redan i juni eller juli för att ta fina bilder utomhus och lägga ut en annons om en ”kommande försäljning”. Det är ett sätt att dra nytta av att många har tid att leta hus på nätet under semestern i juli, men kanske är bortresta och inte har möjlighet att gå på visningar.

Fördelar med att sälja huset i augusti

 • Gott om köpare som letar hus.
 • Trädgård och utemiljö kommer fortfarande till sin rätt.
 • Utomhusliv med grillkvällar och söndagar i solen lockar fortfarande.
 • Du kan få ha semester först, innan det är dags för visningar.

Nackdelar med att sälja huset i augusti

 • Många andra hus kommer att vara ute till försäljning samtidigt.
sälja hus under sommaren

Bild: Adobe stock

Att tänka på när du säljer hus under sommaren

 1. Sommartid kommer spekulanterna lägga större vikt vid trädgård, altan och planteringar än annars. Se till att rabatter och gräsmatta i gott skick. Piffa uteplats, altan eller uterum lite extra. Fyll krukor och urnor med blommor och grönt.
 2. Putsa alla fönster. Damma och torka noga överallt. Solen avslöjar allt.
 3. Undvik att vara bortrest någon längre tid innan visning, utan någon som sköter om hus och trädgård. Fullt med ogräs i rabatterna och torra krukväxter i fönstren är inte vad du vill visa upp för presumtiva köpare.
 4. Välj en mäklare som är villig att jobba när du vill sälja.

Lycka till med dina husaffärer!

Läs mer:

Vill du veta mer om hur du stylar hemmet inför försäljning? Läs mer om homestyling

Här kan du läsa om 7 saker att tänka på när du ska sälja ditt hus

Vill du ha tips på hur du kan maxa husaffären? Läs mäklarnas bästa tips till att få upp priset på villan

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se