9 augusti 2019

Drömmiga fönster – tips på fönster att inspireras av

Fönstren sägs vara husets ögon, och visst ger fönstren huset mycket av dess karaktär, men framförallt är fönstren till för att skapa rätt känsla för dig som ska leva och bo i huset. Numera kan man ha så många och stora fönster som man vill utan att vara rädd för kyla och drag. Här är några fönster att inspireras av, oavsett om du ska bygga ut, bygga nytt eller renovera.

Romantiskt fönster med spröjs och kryss

Söt som en karamell är det här fönstret med kryssade spröjs i översta raden. Alldeles för snyggt för att skymma med någon gardin! Passar bra i hus av traditionell stil och alldeles särskilt tillsammans med träpanel som här.

Klassiskt fönster

Fönster från Ekstrands fönster. Foto: Ekstrands fönster.

Fönster som gör mesta möjliga av utsikten

Fönster ända upp till nocken ger maximalt ljusinsläpp, ger en känsla av rymd och låter dig njuta av utsikten även om det blåser kallt utanför. Perfekt för sommarstugan i nyfunkis eller för dig som hittat en tomt med utsikt!

Vackra fönster från Outline.

Fönster från Outline. Foto: Outline.

Moderna fönsterpartier med ett klassiskt uttryck

De här fönsterpartierna kombinerar efterlängtat ljusinsläpp från golv till tak med en mer traditionell byggnadsstil. Den himmelsblå nyansen ger ytterligare karaktär utan att stjäla uppmärksamheten. Solklar inspiration för dig som gillar klassiska trähus, men vill nyttja dagsljuset till max.

Fönster från SP-fönster. Foto: SP-fönster.

Runt fönster för ett omedelbart blickfång

Runda fönster drar alltid blickarna till sig och ett fönster i den här storleken blir omedelbart rummets blickfång. Sätter du det på en svart vägg, som här, går det inte att missa. Modigt och lite uppkäftigt – något för dig som känner för att ta ut svängarna stilmässigt!

Fönster med ljusinsläpp

Fönster från Outline. Foto: Outline.

Fönster med funktion i fokus

Fönster placerade mellan köksbänken och överskåpen ger ett trevligt ljusinsläpp utan att stjäla väggyta. Ytterligare fönster placerar du där det passar bäst med tanke på planlösningen och husets läge på tomten. För ett hus i modern funkisstil passar stilrena fönster utan spröjs alltid bäst.

Fönster från Elitfönster.

Fönster från Elitfönster. Foto: Elitfönster.

Fönster i kvadrat

Två kvadratiska fönster och ett matbord i kvadrat ger den här matplatsen ett specifikt, men ändå mycket harmoniskt utseende. Svarta, smala fönsterkarmar lyfter fram fönstrens form och ramar in utsikten på ett mycket tilltalande vis. En stil som fungerar fint tillsammans med modernism och raka linjer!

Stora fönster från Traryd fönster.

Fönster från Traryd fönster. Foto: Traryd fönster.

Vilken typ av fönster passar ditt hus?

Ska du byta fönster och är osäker på vilken stil på fönster som passar bäst till ditt hus? Hos SP Fönster finns en utmärkt fönsterguide som visar vilken typ av fönster som använts i Sverige under olika tider och vilken typ av fönster som passar till våra vanligaste svenska byggstilar.

Läs mer:

Tips på hur du kan fylla dina fönster med lättskötta gröna växter

Förläng sommaren! Läs mer om inglasade uterum

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se