16 mars 2020

Vårstäda miljövänligt – våra bästa tips

Om du vill vårstäda miljövänligt utan att använda onödigt starka eller miljöskadliga rengöringsmedel finns det gott om alternativ som fungerar bra. Vi har samlat husmorsknepen som står sig både vad gäller resultat och miljömässigt för att kunna vårstäda huset.

Vårstäda miljövänligt och smart

Mycket av det du behöver för en miljövänlig rengöringsinsats är sådant som både kan användas i matlagning och för rengöring. Hit hör citronsyra eller citronsaft, ättika eller ättikssprit samt bakpulver och bikarbonat. Komplettera med vanlig klassisk såpa och ett miljövänligt diskmedel så har du nästan allt du behöver för en miljövänlig städning!

Städa i köket med citron och såpa

Citronsyra eller citronsaft fungerar bra både till rengöring och för att få bort dålig lukt, där en tesked citronsyra motsvarar ungefär saften från en hel citron.

För att fräscha upp diskmaskinen, lägg en tesked citronsyra i diskmedelsfacket och kör en tom maskin. När det kommer till att rengöra mikron, blanda en tesked citronsyra en skål med vatten, ställ i mikrovågsugnen och kör på full effekt i två minuter. Nu kan du torka bort smutsen med en fuktig trasa! Återanvänd citronvattnet genom att ställa skålen i kylen några timmar för att få bort unken doft. Tänk dock på att vara försiktig med blandningen om du har stenskivor i köket, då de inte tål citron.

Vårstäda miljövänligt

Foto: Adobe Stock

Ugnen går också utmärkt att rengöra utan starka kemikalier. Skrapa först bort den värsta smutsen med en stekspade. Smörj sedan in ugnen med såpa och värm upp den till 100 grader i 20 minuter innan du låter ugnen svalna. Därefter kan du torka bort smutsen med en fuktad trasa.

Blir ugnen inte helt ren kan du prova att spruta ren ättika på de fläckar som finns kvar, värma ugnen till 50 grader i 20 minuter och sedan torka med fuktad trasa. Se till att du har bra ventilation under tiden och passa på att blanda lite ättika med lika mycket vatten (eller använd ättikssprit) för att torka av listen runt kylskåpsdörren.

Bikarbonat, diskmedel och ättika fixar smutsiga fläktfilter

Fläktfilter som inte hunnit bli så smutsiga kan du diska för hand eller i maskin med vanliga miljövänliga diskmedel. För att göra rent filter med mycket fett och smuts kan du använda en blandning av bikarbonat, kokande vatten, diskmedel och ättika. Blötlägg filtret i blandningen i en diskho eller långpanna under minst en timme, borsta därefter rent med diskborste eller en tandborste och skölj rent.

Använd eget rengöringsmedel i badrummet

Badrumsrengöring innehåller ämnen som ska lösa upp smuts och kalkbeläggningar och verka desinficerande. Du kan lätt blanda en egen, miljövänlig badrumssprej med samma funktion:

 • 2 dl vatten
 • 0,5 dl citronsaft eller 1 tsk citronsyra
 • 0,5 dl såpa
 • 1 dl ättikssprit eller 0,5 dl ättika

Blanda, skaka och häll över i en sprejflaska. Skaka väl innan varje användning eftersom ingredienserna gärna skiktar sig. Ättikan är den ingrediens som verkar desinficerande, men tänk på att ättika och ättikssprit kan irritera huden, så använd gärna handskar.

Vårstäda miljövänligt med fönsterputs som släpper in vårsolen

Vårstäda miljövänligt

Foto: Adobe Stock

Traditionella fönsterputsmedel är oftast inte speciellt miljövänliga, så ett bra alternativ till specialmedel är att använda helt vanligt miljövänligt diskmedel istället!

 1. Torka först rent fönsterbågar och fönsterkarmar med en trasa som du doppar i vatten med lite diskmedel eller natursåpa. Frotté eller öglad mikrofiber får med mest smuts.
 2. Blanda vatten med lite diskmedel och såpa i en hink. Addera eventuellt lite ättika, cirka en halv deciliter till fem liter vatten. Ättikan minskar risken för torkränder.
 3. Blöt hela fönsterrutan med hjälp av en luddfri trasa. Gnugga bort eventuella fläckar.
 4. Använd en fönsterskrapa av silikon för att dra bort vattnet. Torka av skrapan på en torr, luddfri trasa mellan varje drag.
 5. Har du fått vattenränder, torka bort dem med en ren, luddfri trasa.

Rengör grillen enkelt och miljövänligt

Börja gärna grillsäsongen med ett rent och fint grillgaller, men undvik aggressiva specialmedel! Ta istället kaffesump och blanda med lite vatten och en skvätt såpa. Skrubba sedan bort fastbränt fett från grillgallret. Samma knep fungerar på inbrända ugnsplåtar.

Medlen och ingredienserna du behöver för att städa miljövänligt

Citronsyra används för att få marmelad att stelna och finns att köpa i mindre förpackningar i livsmedelsbutiken. Välsorterade affärer brukar ha större förpackningar, avsedda för just rengöring på hyllan för hushållskemikalier. Citronsyra är ett vitt pulver som löser sig i vatten.

Citronsaft kan du hitta i koncentrerad form, ofta i citronformade förpackningar, i mataffären. Att använda citronsaft från färska citroner fungerar också, med att använda färsk fruktsaft som rengöringsmedel är knappast miljövänligt med tanke på vad som krävs för att odla och transportera frukterna till Sverige.

Ättika och ättiksprit är samma sak, fast i olika koncentration. Ättika består av 24 % ättiksyra och vatten, medan det som kallas för ättikssprit är hälften så starkt, 12 % koncentration av ättiksyra. Ättika och ättiksprit finns på hyllan för hushållskemikalier.

Bikarbonat är ett natriumsalt som används som jäsningsmedel för vissa typer av bakning. Bakpulver är ett vanligare jäsningsmedel som består av bikarbonat, syra och stärkelse och det har liknande egenskaper. Båda produkterna finns i affären på avdelningen för baktillbehör. Större förpackningar med bikarbonat går att köpa på nätet.

Såpa tillverkas av tallolja som är en biprodukt från skogsindustrin. Såpa luktar underbart och fungerar till den mesta rengöringen, men har du mycket kalkrikt vatten är det bättre att välja något annat eftersom såpa och kalk tillsammans kan bilda proppar i avloppsrören.

Saker att inte glömma när du vårstädar

Vårstäda miljövänligt

Foto: Adobe Stock

Till sist, en påminnelse om några saker som är lätta att glömma, men som tenderar att samla på sig smuts och bakterier.

 1. Fukt, tandkrämskladd och salivrester är mumma för jäst, bakterier och mögel. Kör tandborstmuggen i diskmaskinen eller diska för hand.
 2. I badrummet är det ofta fuktigt och även om du torkar av dig innan du kliver på badrumsmattan efter duschen så kan bakterier och mögel börja växa i mattan. Tvätta den helst i maskin och låt torka i torkskåp för att undvika dåligt lukt.
 3. Entrémattan. På entrémattan hamnar rester av allt möjligt snusk från skor, stövlar och husdjur som varit utomhus. Välj helst en sort som fungerar att tvätta i en normal tvättmaskin så slipper du lämna på dyr och krånglig mattvätt. Skaka eller dammsug mattan innan du tvättar.
 4. En del plastleksaker fungerar jättebra att köra i diskmaskinen. Andra kan du lägga i en hink med vatten och ättika och skrubba rent. Det som inte passar att doppa helt i vatten kan du gärna torka av med en trasa som du blöter med ättiksblandningen.
 5. Mobilen och surfplattor. Ta ur dem ur sina skal och fodral och gör rent både skal, fodral och elektronik. Var försiktig med onödig fukt och använd bara milda, rekommenderade rengöringsmedel. Använd bomullstopps och eventuellt tandpetare för att komma åt i skrymslen och springor.

Klarar du bara av att städa hälften av allt vi tipsat om här, har du ändå gjort en fantastisk insats! Inget hem behöver vara 100 % rent och bakteriefritt, så ta dig tid att njuta av vårsolen också. Har du använt miljövänliga medel har du all anledning att vara nöjd med dig själv. Vill du ha ännu fler tips, kolla även in Naturskyddsföreningens gröna guide.

Läs mer:

Passa på att organisera hemma i samband med vårstädningen!

Hur får du ordning på din källsortering? Läs mer här!

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se