28 januari 2018

7 stora och lättskötta gröna växter att ha inomhus

Önskar du dig stora gröna växter inomhus? En av de största inredningstrenderna just nu är gröna växter, gärna rejält stora inomhusväxter som skapar en inramning där övrig inredning kan komma till sin rätt. Lyckligtvis är många av dessa växter lättskötta och håller sig fina länge med ett minimum av omsorg. Här är några förslag för dig som vill ha inspiration!

stora gröna växter inomhus

1. Förmakspalm – för djungelkänsla på liten yta

förmakspalm

Förmakspalm. Bild: Plantagen

Förmakspalmen har plymformade blad på olika höjd som ger ett lagom vilt och busigt intryck. Större exemplar kräver lite yta för att komma till sin rätt, men för att vara en palm är den ändå relativt kompakt.

Placering: Ljust, men inte direkt intill ett fönster. Bladen blir gula i direkt solljus. Större exemplar gör sig bra i en golvkruka.
Skötsel: Vattnas när jorden nästan torkat upp.

2. Guldpalm – för yvig grönska

lättskötta gröna växter

Guldpalm. Bild: Plantagen

Guldpalmen är yvigare än förmakspalmen med blad som breder ut sig redan på låg höjd och fungerar därför bra när du vill fylla ut större volymer. Den är en utmärkt luftrenare och på sommaren trivs den bra utomhus eller i uterummet så länge den inte står alltför soligt.

Placering: Ljust till halvskuggigt, inte i direkt sol. Större exemplar gör sig bra i en golvkruka.
Skötsel: Vattnas medan jorden fortfarande är fuktig. Mår bra av extra näring och dusch med blomspruta.

3. Kalatea – vackra blad med kontrast

kalatea medallion

Kalatea Medallion. Bild: Plantagen

rundkalatea

Rundkalatea. Bild: Plantagen

Kalatea finns i flera varianter. Kalatea medallion har vackra, medaljongformade blad mönstrade i olika kontrasterande gröna färger på ovansidan och med purpurröd undersida. Passar fint till mörkare inredning och mättade färger, gärna med punktbelysning som framhäver bladmönstret.

Rundkalatean har istället randiga blad i friskt gröna färger och gör sig bra som grön färgklick i ett ljust rum med vita väggar.

Placering: Ljust till halvskuggigt, inte i direkt sol. Placera på golvet eller ett mindre bord.
Skötsel: Vattna medan jorden fortfarande är fuktig. Slokar när den inte fått vatten, men återhämtar sig på ett par dagar om du vattnar vid tecken på torka.


TIPS:
 Vill du även lyckas med din trädgårdsplanering? Läs mer om trädgårdsplanering för nyblivna husägare 

4. Spindelvävsaralia – för inredning som vågar sticka ut

stora inomhusväxter

Spindelvävsaralia. Bild: Plantagen

Spindelvävsaralian är en riktigt häftig växt med attityd. Bladen är stora och spetsigt flikiga, mönstrade i vitt och grönt. Det här är en växt som tar plats både med sin volym och utmärkande stil.

Placering: Ljust till skuggigt, men inte i direkt sol. Placera på golvet eller ett mindre bord.
Skötsel: Vattnas medan jorden fortfarande är fuktig. Gillar en dusch ibland.

5. Fiolfikus – retrovännens bästa val

inred med fiolfikus

Fiolfikus. Bild: Plantagen

Fiolfikusen är en pelarformad växt som fungerar bra när du vill ha en hög växt men inte har så mycket yta att avvara. Passar fint till inredning i retrostil.

Placering: Behöver stå ljust, men inte i direkt sol. Ställ växten på golvet eller eventuellt en pall eller mindre bord för extra höjd.
Skötsel: Vattna när jorden nästan torkat, ungefär en gång i veckan.

6. Strandkastanj – grönt för ljusa lägen

inred med strandkastanj

Strandkastanj. Bild: Plantagen

Strandkastanjen är en växt med mjuka stammar och grenar och därför säljs stora exemplar ofta med flätade stammar som ger växten bättre stadga. Strandkastanjen växer snabbt och kan bli ganska yvig, men tål därför bra att beskäras. Avklippta grenar kan stå sig fint i vas upp till 2–3 månader!

Placering: Ljust, gärna i sol, men inte i södersol. Större exemplar gör sig bra i en golvkruka.
Skötsel: Vattnas när jorden nästan torkat. Beskär om du inte vill ha ett väldigt yvigt träd.

7. Euforbia (kaktus) – tåligast och trendigast av alla gröna växter

vad är euforbia

Euforbia. Bild: Plantagen

Få växter känns så rätt i år som en riktigt stor, klassisk kaktus. Euforbian har ett upprätt och karakteristiskt växtsätt med sidogrenar som växer rakt uppåt. Som alla suckulenter växer den långsamt och därför är stora exemplar ofta lite dyrare. Å andra sidan är den en av de mer lättskötta växter du kan ha. Dessutom matchar den trendriktig inredning som få andra gröna växter.

Placering: Ljust och gärna soligt.
Skötsel: Vattnas bara när jorden helt torkat upp.

Praktiska tips för stora gröna växter inomhus

 • Stora växter behöver stora krukor. Ta en titt på plantskolans krukor och urnor för utomhusbruk. Tänk bara på att ytterkrukor för inomhusbruk behöver vara täta i botten.
 • Självvattnande krukor gör det ännu enklare att ta hand om stora växter. Det finns både krukor med färdiga bevattningssystem och insatser som sätts i vanliga krukor. Med en självvattnande kruka fyller du bara vattenreservoaren i botten någon gång per månad. Perfekt för den late eller den inte vill skaffa blomvakt under semestern!
 • En blomvagn på hjul gör det enklare att flytta tunga och stora krukor när det är dags att städa eller möblera om. Du hittar dem på plantskolans utomhusavdelning.

5 stylingtips för gröna växter inomhus

 1. Kolla redan i affären att krukan och växten passar ihop. Både färg och form bidrar till helhetsintrycket!
 2. Krukor i metall är fortfarande trendigt, men svårt att hitta i riktigt stora modeller. Däremot är det enklare att hitta flätade korgar och krukor i betong och stengods mm. Många mörka, framförallt bruna eller grå kulörer går bra att kombinera med metallerna.
 3. Jobba på höjden. Växter av olika höjd placerade tillsammans blir extra snyggt. Använd höga krukor (för balkong eller terrass) för att göra mellanstora växter högre, eller ställ dem på ett mindre bord eller piedestal.
 4. Använd riktad belysning för att lyfta fram dina gröna växter. Det behöver inte vara växtbelysning. En takspot eller skrivbordslampa kan fungera lika bra!
 5. Blanda kontrasterande bladformer och färger när växter placeras i tillsammans så kommer varje växt till sin rätt och helheten blir mer harmonisk.

Tips för stora inomhusväxter

 • Stora gröna växter behöver mycket vatten. Plantera redan från början i en tillräckligt stor kruka så slipper du vattna så ofta.
 • Självvattnande krukor förenklar både till vardags och när du reser bort.
 • Ta hänsyn till hur ljust växten vill stå så håller den sig fin längre.
 • Välj växt efter inredningsstil och en kruka som lyfter fram växtens särdrag.

Lycka till med dina gröna växer! Glöm inte att vattna ibland.

Läs mer

Fixa belysningen hemma? Så lyckas du med din ljussättning

Trött på din källsortering? 6 supertips om hur du får ordning på din källsortering

Sugen på nytt kök? Få inspiration från 10 härliga lantkök

 

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se