18 december 2019

Smart belysning – tänd lampan med en app

Ett fullt utbyggt smart belysningssystem gör att du kan styra hela hemmets belysning från telefonen, oavsett om du är hemma eller på jobbet. Du kan även programmera scenerier där lampor tänds och släcks när du är bortrest.

Smart belysning och smarta lampor – appstyrd belysning till hemmet

Smart belysning finns i många former och bygger på olika tekniska lösningar. De flesta system för smart belysning hemma bygger på att man byter ut ljuskällor som glödlampor, halogenlampor eller vanliga LED-lampor mot LED-lampor. Dessa kan styras med fjärrkontroll eller mobil-app antingen direkt via wifi eller med hjälp av en styrenhet som sköter kommunikationen. Det finns också system som kommunicerar via Bluetooth och som dessutom går att styra på ett lika avancerat sätt via väggströmbrytare.

Wifi-styrd smart belysning

Wifi-lampor behöver ingen styrenhet utan ansluter sig direkt till din hemmarouter. De kan därför inte ”prata med varandra” eller med andra smarta prylar om du inte har en separat styrenhet. Det innebär också att om du har wifi-lampor från flera olika tillverkare, till exempel TP-link och LIFX, så behöver du använda olika appar för att styra lamporna.

Om du skaffar för många wifi-lampor kan du få problem med ditt nätverk eftersom de flesta hemmarouters inte är anpassade för att hantera fler än 15–20 anslutna enheter. Du kan också få problem med att ditt wifi inte har täckning precis överallt i huset. Därför passar den här lösningen bättre om du vill styra ett mindre antal lampor.

Smart belysning

Bild: Adobe Stock

Gateway-styrd smart belysning

Som ett bra alternativ finns lampor som styrs med hjälp av en styrenhet som i sin tur ansluts till din router. Det finns två stora standarder eller protokoll för styrning av smarta lampor: Z-Wave och Zigbee. Båda inkluderar också stöd för andra smarta prylar för hemautomation. Det går bra att installera den här typen av belysning på egen hand, även om det underlättar om du är hyfsat tekniskt kunnig. Z-Wave och Zigbee använder båda så kallade mesh-nätverk, där varje enhet fungerar som en nod och kan vidarebefordra kommunikationen mellan styrenheten och varje lampa eller tillbehör.

Olika protokoll för smart belysning

Z-Wave är en standard framtagen för att olika företag ska kunna utveckla produkter för hemautomatisering som fungerar med varandra. Alla produkter märkta med Z-Wave följer samma kommunikationsprotokoll och fungerar därför bra tillsammans. Det enda du behöver se upp med är Z-Wave produkter från USA, där man använder en annan kommunikationsfrekvens än i Sverige och EU. Tillverkare och produkter som använder Z-Wave är till exempel Samsung SmartThings, Wink, Yale, Logitech Home och LG SmartThinq.

Zigbee är till skillnad från Z-wave en öppen standard. Zigbee utvecklas av en sammanslutning av företag där bland annat Philips, Huawei och Texas Instruments ingår. Zigbee har tidigare haft en del problem med kompabilitet, beroende på att olika tillverkare använt olika mjukvaruprofiler. De flesta problemen verkar dock lösta i och med den senaste versionen av standarden. Några av de företag som använder Zigbee är Philips, Ikea, Samsung SmartThings, Amazon Echo, Belkin WeMo, Yale, Wink och LG SmartThinq.

Det är ännu för tidigt att säga om båda standarderna kommer leva vidare sida vid sida, eller om någon av dem kommer att bli dominerande. Zigbee används av två av de största märkena inom smart belysning: Philips Hue och Ikea Trådlös, vilket kan vara till fördel.

Smart belysning

Bild: Adobe Stock

Olika ljustemperatur och färger på smarta lampor

Det finns redan många varianter av smarta lampor. Lite grovt kan man dela in dem i vita dimningsbara lampor, vita lampor med styrbar färgtemperatur och fullfärgslampor. De vita, dimningsbara lamporna är de enklaste. Här får du en fast färgtemperatur, men kan styra ljusstyrkan.

Vita lampor med styrbar färgtemperatur gör att du, förutom ljusstyrkan, kan ställa in eller växla mellan varmt vitt ljus och lite blåare dagsljus-liknande ljus, och förstås allt däremellan. Det betyder att samma lampa kan användas till myskvällen som när du städar. I många system kan du också styra färgtemperaturen efter tid på dagen, så att du får ett blåare ljus dagtid, som gradvis övergår till varmare vitt framåt kvällen. När du köper den här typen av lampor ska du vara medveten om att färgområdet varierar mellan olika märken. Billigare smarta lampor har ofta ett snävare färgområde.

Fullfärgslampor kan ställas in på att visa vilken RGB-färg som helst. Det kanske inte är så användbart till vardags, men gör det möjligt att skapa spektakulära effekter till speciella tillfällen. Med lite ansträngning kan du skapa egen discobelysning till festen eller få hela huset att glöda i orange till halloween!

Glöm inte strömbrytaren när du installerar smart belysning

Även om det låter bekvämt att kunna styra all belysning från telefonen, så får du inte glömma att det också är mycket bekvämt att kunna använda vanliga väggströmbrytare. De gör att alla som besöker ditt hus kan tända och släcka, samt att väggströmbrytare heller aldrig får slut på batteri eller kommer bort. Se därför till att ditt nya belysningssystem fungerar även utan mobilappar.

Om du ska sätta in smart belysning i ett befintligt hus, tänk också på att det inte går att använda traditionella väggdimmers med smarta lampor. Både lampor och dimmer kommer att gå sönder. Därför behöver du byta ut alla befintliga väggdimmrar till vanliga strömbrytare.

Smarta lampor av olika märken fungerar också på olika sätt när strömmen bryts med väggströmbrytare. Vissa tänds med samma ljusstyrka och ljustemperatur som de hade innan strömmen bröts, medan andra återgår till ett default-läge med vitt ljus och full ljusstyrka.

Smart belysning

Bild: Adobe Stock

Smart belysning med vanliga ljuskällor

Det finns många fördelar också med våra vanliga ljuskällor, bland annat är de billigare och finns i fler varianter och för fler olika sockeltyper än de smarta lamporna. Vill du kunna fortsätta använda vanliga ljuskällor så finns alternativet att montera smarta dosinsatser istället. Svenska företaget Plejd är en leverantör av detta. Här monteras en insats i väggdosorna för alla uttag du vill kunna styra, samt för alla väggströmställare. Dosinsatserna kommunicerar sedan med varandra via ett Bluetooth mesh-nätverk och ansluts till en gateway som gör det möjligt att styra och programmera alla enheter i systemet.

Den här typen av system ger dig samma funktioner när det gäller fjärrstyrning och programmering av scenarier som Z-wave och Zigbee, med skillnaden att även strömställarna på väggen kan användas för att aktivera allt från avancerade scenarier till det allra enklaste: att tända eller släcka en lampa. Det enda du tappar är möjligheten att styra ljuskällornas färgtemperatur.

Plejd behöver installeras av en elektriker, men är enkelt både att installera och programmera och ger hög driftssäkerhet. Självklart kan du även styra till exempel motorvärmaruttag, fasadbelysning eller bastu via samma system.

Läs mer:

Här hittar du mer teknisk information om Z-Wave

Här hittar du mer teknisk information om Zigbee

Vill du även ha tips om hur du kan fixa din utomhusbelysning? Läs mer här!

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se