18 januari 2018

Så lyckas du med din ljussättning hemma

Ljus påverkar hur vi mår och därför är det extra viktigt att se över rumsbelysningen under de mörka månaderna av året. Här kommer några tips på hur du kan använda dina lampor på bästa sätt för både mys och funktion.

Ljussättning

Möjligheterna är många – se inte dina lampor bara som en ljuskälla utan också som ett sätt att skapa ett mysigt och personligt inrett hem.

Olika typer av ljus

Kanske har du någon gång hört om diffust eller riktat ljust? Men vad betyder de olika begreppen egentligen? Diffust ljus sprider sig runt ljuskällan och ljuset är inte riktat mot någon speciell yta. Det bilder därför inte heller några tydliga skuggor. Vill man ha en diffus belysning så kan man välja lampskärmar av tyg, papper eller kanske en kupa i frostat glas.

Med riktat ljus är belysningen koncentrerad mot en punkt. Vilket är önskvärt exempelvis vid nattduksbordet.

Riktat ljus, är precis som det låter koncentrerat mot en punkt. Lampan eller skärmen släpper inte ut något ljus från sidorna och är öppen i botten. Med denna typ av belysning blir det stor skillnad mellan ljus och skugga. Riktat ljus är bra om man ska läsa eller skriva något. Ofta behövs en blandning av diffust och riktat ljus i ett rum för att det ska bli både funktionellt och ombonat.  

Funktionsbelysning

Funktionsbelysning ger en bra belysning och underlättar vid olika sysslor eller arbetsmoment. Funktionsbelysning är koncentrerat ljus mot ett begränsat område till exempel när du lagar mat eller mot bordet när du löser ditt korsord. Belysningen fyller helt enkelt en funktion.

Funktionsbelysning

Lek med de olika möjligheterna till stämningsbelysning, var inte bunden av traditionell belysning. Varför inte välj en neonlampa eller denna variant?

TIPS: Vill du även veta hur du ska tänka kring utomhusbelysningen? Läs vår guide: Så fixar du din utomhusbelysning

Stämningsbelysning

Stämningsbelysning ger precis som det låter en mer mjuk och varm känsla i ett rum. Använd gärna flera mindre lampor som sprider ett diffust ljus på olika platser i rummet. Förutom det behagliga ljus dessa lampor ger är det även en möjlighet att enkelt variera och sätta en personlig prägel på din inredning.

Stämningsbelysning

Med en bra allmänbelysning så belyser man det mesta i rummet. Blanda gärna med fler ljuspunkter för att du ska få ett en inbjudande belysning i rummet.

Allmänbelysning

Allmänbelysningen är ofta en taklampa eller spotlights som ger en jämn ljussättning i hela rummet. Med allmänbelysningen är det ofta lätt att tända och snabbt få ljus i hela rummet innan man går in. Det är också bra vid aktiviteter där man ska använda hela rummet exempelvis vid lek eller städning.

Tre tips för en bättre ljussättning

  1. Börja med att kartlägga vilka aktiviteter och behov du eller din familj har i de olika rummen i ditt hem. Var äter man och var gör barnen sina läxor? Lyckas du kartlägga de aktiviteter som sker i varje rum blir det lättare att välj den belysning som passar dessa behov.
  2. Börja att välja funktionsbelysningen i rummet till exempel placeringen av en lampa vid läshörnan. Fortsätt därefter med stämningsbelysningen. Avsluta därefter med allmänljuset. Har du lyckats med en jämn och fin belysning från funktionsbelysningen och stämningsbelysningen är det inte säkert att du behöver en allmänbelysning som en taklampa.
  3. Stämningsbelysningen kan användas till att förstärka inredningen genom att belysa exempelvis en tavla, växt eller hylla. Placera dina lampor i olika höjd för att få en mer varierad ljussättning och lek med kontrast mellan ljus och skuggor.

Läs mer

6 supertips – så får du ordning på din källsortering

Sugen på nytt kök? Få inspiration från 10 härliga lantkök

Vill du styla hemmet med växter? Läs våra bästa tips på stora gröna växter inomhus

 

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se