6 november 2020

Lägga golv – tips till dig som ska lägga golv

Att lägga golv hemma är i de flesta enkelt och tacksamt för den som är lite praktiskt lagd. Väljer du ett klickgolv går arbetet ganska fort och ett nytt golv kan lyfta hela intrycket av ditt hem.

Välj rätt golv

Golvet ska passa både i stil med ditt hus och med hur de olika rummen används. Alla golv och golvmaterial har olika fördelar. Välj ett golv du verkligen tycker om, för chansen är stor att du kommer att ha det länge. Även om du inte har en öppen planlösning är det en god idé att lägga samma typ av golv på hela våningsplanet. Det hjälper dig binda ihop rummen stilmässigt. Har du golvvärme, försäkra dig om att det golv du väljer fungerar med din typ av golvvärme.

Parkettgolv

Foto: Tarkett

Lamellparkett

De golv som säljs allra mest idag är olika typer av lamellparkett som består av ett ytskikt av trä på en träfiberplatta. De finns i många olika utföranden, ger ett fint resultat och är enkelt att lägga då man enkelt klickar ihop plankorna med varandra. De flesta lamellparketter går att slipa en eller flera gånger om det skulle behövas.

Massiv träparkett

Äkta trägolv i form av massiv träparkett eller plankor är ett mer påkostat val, men ack så vackert! Dessutom har de en mycket lång livslängd, eftersom de kan slipas upprepade gånger. Riktig träparkett ska alltid läggas av en fackman.

Laminatgolv

Vill du istället ha ett billigare golv kan laminat vara ett alternativ. Laminatgolven är ofta trämönstrade, men består av ett fotopapper som klistrats på en träfiberskiva. Det finns också andra mönster. Laminatgolv är tunna och lätta att lägga själv. Däremot är de ganska hårda och inte fullt lika sköna att gå på som lamellparkett.

Textilgolv

Dagens textilgolv ska inte blandas ihop med gamla tiders heltäckningsmattor. Numera är textilgolven lättare att rengöra och anses vara ett allergivänligt alternativ, eftersom de binder damm och partiklar som annars virvlar runt i rummet. Allt du behöver göra är att dammsuga regelbundet. Textilgolv passar extra bra i sovrum, men säkrast är att låta ett proffs lägga in mattan.

Linoleumgolv

Linoleumgolven hade en storhetstid på 50-talet och finns både som mattor och som plattor. Det passar fint i till exempel kök. Linoleum är tillverkat av bland annat linolja och som golv är de mjuka och hållbara. Mindre repor och skador går att åtgärda och blir faktiskt mindre synliga med tiden.

Klinker

Klinker är mångas drömgolv i badrum och på toaletter, men också populärt i hall och entréutrymmen eftersom det inte repas så lätt av grus och smuts. Det kan vara frestande att välja klinker också till köket, men tänk då på att alla tallrikar och glas du tappar garanterat kommer att gå i tusen bitar när de träffar det hårda klinkergolvet.

Plastgolv

Plastgolv är billigt och i badrum väldigt prisvärt jämfört med klinker. Det är också varmare, mjukare och dämpar ljud bättre. Plastgolv är också ett bra alternativ för groventré eller kanske till barnrummet?

Lägga klickgolv – enkelt och tacksamt med rätt utrustning

Lägga klickgolv

Bild: Adobe Stock

Om du har valt någon form av klickgolv är det relativt enkelt att själv lägga in det. Allt trä ändrar volym beroende på temperatur och luftfuktighet. Därför bör du låta paketen som innehåller golvet acklimatisera sig till rumstemperatur i ett eller två dygn.

Under tiden plockar du ihop de verktyg du behöver:

 • Måttband (stål)
 • Penna
 • Vinkelhake
 • Sticksåg, sänksåg eller fogsvans
 • Hammare
 • Distanser att använda mot väggarna
 • Vattenpass eller rätskiva
 • Kniv eller sax

Behöver du göra urtag för rör till radiatorer behöver du också borrmaskin och borr i lagom storlek. Behöver du kapa befintliga dörrfoder i nederkant är det enklast att göra med ett multiverktyg och ett oscillerande sågblad.

Förberedelser innan du börjar lägga golvet

Innan du börjar lägga golvet ska du:

 • Kontrollera att underlaget är plant
 • Ta bort golvsocklarna
 • Kontrollera att dörrbladet inte slår i det nya golvet
 • Vid behov kapa dörrfoder nedtill
 • Täcka golvet med foam eller lumppapp

Klickgolv ska alltid läggas på ett plant underlag. Se över golvet med ett långt vattenpass eller rätskiva. Om det behövs, slipa bort åsar och fyll gropar med spackel eller annat lämpligt material.

Finns befintliga golvsocklar och dörrfoder, bestäm dig för om du vill ta loss golvsocklarna innan du lägger golvet. Alla klickgolv läggs ”flytande”, det vill säga löst med ett mellanrum mot alla väggar, så att träet kan röra sig och expandera utan att resa sig i skarvarna. Det innebär att du får en liten glipa som går att dölja under golvsockeln. Går det inte att ta loss golvsockeln utan att förstöra den, kan du välja att lägga golvet mot sockeln och dölja mellanrummet med en mindre smyglist istället.

Kontrollera att eventuellt inåtgående dörrar inte kommer att skrapa i det nya golvet genom att lägga ut golvplankor och provöppna dörren. Skruva bort trösklar och kontrollera om du kommer att kunna montera dem och stänga dörren även när det nya golvet ligger på plats. Ibland behöver dörrfodret kapas i nederkant för att golvet ska gå att skjuta in under. Försök göra en exakt och snygg kapning! Använd en upp-och nedvänd golvbräda som mall.

Dammsug innan du rullar ut underlagsfoam eller lumppapp slätt på golvet. Den har som uppgift är att dämpa stegljud. Underlaget ska ligga slätt och utan överlapp. Skär till med en vass kniv längs väggarna.

Vilket håll ska golvet ligga på?

Lägga golv

Foto: Kährs

Det brukar sägas att golvet ska ligga i samma riktning som ljuset från rummets fönster faller, med plankornas kortsida mot fönstret, för att undvika att skarvarna syns i släpljus, men när det gäller ett vällagt kvalitetsgolv är detta ett mindre problem då skarvarna blir näst intill osynliga.

Dessutom behöver man ofta ta hänsyn till golvet i intilliggande rum, särskilt i moderna bostäder med öppen planlösning. Golvplankornas riktning kan också påverka hur rummets bredd och djup uppfattas. Bäst är att göra en bedömning av helheten innan du bestämmer dig.

Lägga och kapa golvet

Börja lägga golvet i ett hörn och jobba från vänster till höger. Använd någon form av distanser för att uppnå det önskade avståndet mellan golv och vägg. Hur stor springan behöver vara varierar för olika golv och med rummets storlek. Läs tillverkarens instruktioner innan du börjar och förbered tillräckligt många distanser så att de räcker till hela golvläggningen.

I slutet av första raden kommer du att behöva kapa din första planka. Mät längden du behöver och kom ihåg att räkna bort för distansen mot väggen. Märk och såga till plankan. Använder du en sticksåg, så såga alltid från undersidan för att undvika att ytan på ovansidan flisar sig. Den avkapade biten använder du först i den nya raden, så länge som nästa skarv inte hamnar för nära den i första raden.

Ofta kan golvbrädorna behöva bankas ihop för att verkligen klicka ihop ordentligt, men slå aldrig med hammaren direkt på golvbrädan, utan använd en träkloss emellan. Beroende på hur golvet och sponten på brädorna ser ut så kan det fungera bättre med en extra liten kloss som du sågar till av en spillbit från en golvbräda. Den spontade biten lägger du sedan mellan klossen du slår på och golvbrädan. Ibland behöver brädorna bankas ihop på liknande sätt även på kortsidan. När du då kommer till väggen kan du lägga något skyddande mot väggen och bända försiktigt med en kofot för att brädorna ska klicka i ordentligt.

Lägga golv vid dörrfoder och andra hinder

Dörrfoder är enklast att kapa nedtill, men ibland finns andra oregelbundenheter som kräver att du sågar ur och anpassar golvbrädorna. Ta det lugnt och mät noga så går det mesta att lösa. Tänk på att en del ändå döljs av golvsocklarna.

Har du rör till element som kommer upp ur golvet kan du göra ett snyggt urtag genom att först borra två hål för rören och sedan såga med sticksåg mellan hålen och snett ut från varje hål, ut mot kanten, så att du får en liten passbit. Passbiten kan du sedan pilla in bakom elementrören och limma fast. Fixera mot väggen med en plastkil eller något annat som håller biten på plats medan limmet torkar.

Foto: Pergo

Färdigställa golvet

När du lagt den sista golvbrädan är det dags att ta bort alla distanser runt golvet. Till sist sätter du tillbaka golvsocklarna och de trösklar du eventuellt skruvat bort och så är golvet klart!

Läs mer:

Vill du ha ordning och reda hemma? Läs då mer om hur du organiserar hemma här!

Dags att lysa upp höstmörkret? Läs då mer om våra tips kring smart belysning här!

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se