13 mars 2019

Organisera hemma – så skapar du bättre ordning

Att organisera på bästa sätt hemma är en utmaning för många. Idealbilden från inredningsmagasin och husannonser är svår att leva upp till. Men genom att vara realistisk och utgå från dig själv och din familjs personligheter och vanor kan du ändå komma väldigt långt och få ett hem som både fungerar bra för er som lever där och som känns trivsamt och prydligt.

organisera hemma

1. Allt ska ha en plats

Grunden till ett välorganiserat hem är att se till att var sak har sin plats där den hör hemma. Känns ditt hem stökigt och rörigt? Ta en koll på vilka saker det är som ligger framme och skräpar. Har de en plats där de hör hemma? Om de saknar en plats, kan du antingen slänga dem eller så skapar du en plats för dem.

Det är viktigt att inse att förvaringsbehoven är i mer eller mindre ständig förändring. Nya intressen eller familjemedlemmar tillkommer, saker som en gång var viktiga kan med tiden kännas mindre intressanta. Gör plats för de saker som familjen behöver och använder just nu. Kom sedan överens om var mobilladdare, lego, post och läxböcker hör hemma.

Utvärdera och organisera om så ofta som det behövs!

2. Det du använder ofta ska vara lätt att komma åt

Organisera hemma placeringar

Placera det du använder ofta i köksskåpen nära diskmaskinen. Foto: Adobe Stock

Det som ofta används ska vara lättillgängligt. Lägg eller häng de kläder du använder mest där de är lätt att komma åt, oavsett om det är kavajer, jeans eller mysbyxor. Låt inte festklänningar som sällan används lägga beslag på allt det bästa utrymmet i garderoben. Vik ihop dem och lägg dem i en låda högst upp i garderoben, eller under sängen istället.

När du organiserar hemma kan saker du inte använder så ofta med fördel placeras på ställen som är lite krångligare att nå. Om du inte gör våfflor mer än några gånger per år, så gör det inget om du behöver en pall för att plocka ned våffeljärnet från skåpet ovanför kylen. Det som behöver plockas fram och ställas tillbaka ofta är det som ska placeras på de ”bästa” platserna. Organisera till exempel köksskåpen så att du kan plocka in så mycket som möjligt direkt från diskmaskinen, in i skåp och lådor, utan att behöva flytta eller böja dig i onödan.

TIPS: 7 saker att tänka på om du ska sälja ditt hus

3. Förvara i det rum där saken används

Förvaring

Kanske dags att flytta leksakslådan till vardagsrummet? Foto: Adobe Stock

Helt ärligt, det är jobbigt att behöva gå iväg med saker till ett annat rum när det är dags att plocka undan. Gör det enkelt för dig själv och skapa förvaring där du behöver den. Om barnen alltid leker i vardagsrummet och inte på sina rum, se då till att det finns bra förvaring för leksakerna i nära anslutning till leken. Töm bokhyllan på böcker du redan läst och ersätt med lådor till lego, pyssel och småbilar, så blir städningen mycket enklare!

Hamnar posten i köket och inte i hemmakontoret? Skruva upp en postkorg på köksväggen i stället för att låta posten skräpa på bänken. Ligger det smutsiga strumpor i vardagsrummet? Fixa en extra liten tvättkorg som åtminstone står på samma våningsplan, så känns det mindre jobbigt att lägga dem i tvätten.

4. Organisera efter säsong

Sverige är ett land med årstider ställer helt olika krav på hur vi klär oss. Försök hitta ett enkelt sätt att skifta mellan vinter- och sommarskor i hallen. Kan du ha alla vantar och mössor i en låda på hatthyllan är det enkelt att ställa undan hela lådan när våren kommer och kanske göra plats för trädgårdshandskar eller cykelhjälmar istället.

Samma sak gäller för allt pynt som hör till jul, påsk och halloween. Fixa så många lådor som behövs för att förvara ljusslingor, glitter, tomtar, plastskelett och gula fjädrar när de inte används. Glöggmuggar eller annat som bara används till jul kan du också med fördel stuva undan i en väl uppmärkt kartong eller genomskinlig låda. Det är viktigt att alla kartonger och lådor också får sina bestämda platser i förrådet eller på vinden. Då kan du enkelt hitta det du behöver nästa gång.

TIPS: Så väljer du rätt brandsläckare

5. Organisera efter aktivitet

Ett annat sätt att underlätta för dig själv är att förvara alla saker som har med en viss aktivitet att göra tillsammans. Skaffa till exempel en väska var till alla i familjen att förvara skidkläder och skidutrustning i. Om allt från pjäxor och hjälm till underställ, skidstrumpor och skidjacka finns samlade på ett ställe är det mycket enklare att hitta allt när det är dags att dra iväg till backen.

På samma sätt är det logiskt och enkelt att förvara cykelhjälmar, cykelpump och extra cykellysen på ett och samma ställe. Gympapåsen till skolan kan förvaras färdigpackad med allt från skor till hårborste och schampo i garderoben. Stoppa de nytvättade gympakläderna direkt i påsen när du sorterar tvätten så slipper du leta efter dem när det är som mest stressigt på morgonen när alla ska iväg.

6. Rensa hemma

Rensa hemma

Det känns alltid skönt att rensa ut sådant som blivit liggande. Foto: Adobe Stock

När det börjar bli svårt att få plats med kläder, böcker, smink eller leksaker där de hör hemma är det dags att rensa. Att rensa betyder att du sorterar ut det som du inte längre känner att du behöver eller tycker om. Samla ihop kläder som ska lämnas i klädcontainer, sådant som ska lämnas till återvinning, saker du kan sälja eller ge bort och släng bara det som är rent skräp.

Det finns olika metoder för att rensa. En del förespråkar att man bara tar fram och rensar så mycket åt gången att man klarar av att bli färdig på 15 minuter, andra tycker att man ska ta fram allt man har för att bättre skaffa sig en överblick över mängden saker innan man påbörjar arbetet.

7. Tänk tvärtom

Organisera tänk tvärtom

Ibland går det att göra förvaringen till en inredningsdetalj. Foto: Adobe Stock

Allt behöver inte gå ut på att rensa bort och att gömma undan så många saker som möjligt. När det gäller vackra föremål kan du tänka tvärt om. Får Le Creuset-grytan inte plats i kökslådan? Låt den i så fall stå framme i köksfönstret eller på bardisken som en del av dekoren.

Inspiration

Förvaringsdrottningen Paulina Draganja har gett ut flera böcker om hur man kan organisera sitt hem och hur man kan förvara alla sina saker. Du hittar hennes blogg och bästa tips på forvaringsdrottningen.se.

Japanska Marie Kondo har också skrivit flera böcker och har fått ett brett genomslag tack vare Netflix-serien ”Konsten att städa” som bland annat fått människor i hela världen att börja vika sina kläder till små paket som förvaras på högkant i lådorna. Du hittar henne på konmari.com och på Netflix.

Läs mer:

Fixa hemmet med 5 smarta Ikea-hacks

Så får du ordning på din källsortering

Bästa tipsen för dig som villa bygga övervåning