1 juni 2020

Litet badrum: smarta tips & inspiration

Även små utrymmen går att förvandla till ett funktionellt och snyggt badrum. Här har vi samlat smarta tips och inspiration för dig som letar efter bra lösningar till det lite mindre badrummet.

Ljus inredning och bra belysning gör ett litet badrum större

Med en stilren och ljus inredning kan du få även ett litet badrum att kännas rymligt. Vita väggar och tak får vilket utrymme som helst att kännas större, vilket är särskilt viktigt om det rör sig om ett badrum familjen kommer att använda varje dag. Med bra belysning kan du förstärka effekten ytterligare. Även dagsljusinsläpp bidrar till en luftigare känsla, så undvik att sätta igen fönster när du renoverar om du inte måste.

Litet badrum

Ett ljust och stilrent badrum upplevs alltid som större. Foto: WeInterior

Ta ut svängarna lite extra

Har du ett extra badrum eller en gästtoalett som ska inredas kanske ljus och rymd inte behöver stå i fokus. Då kan du istället ta ut svängarna lite extra när det gäller färger, mönster och material. I ett utrymme som inte används så intensivt behöver du inte oroa dig lika mycket för att tröttna på inredningen, även om den sticker ut. Med begränsade ytor spelar kvadratmeterpriset på kakel eller mosaik inte heller lika stor roll för den totala kostnaden, så här kan du kanske unna dig något extra!

Renovera litet badrum - tips och inspiration

Romantiskt rosa mosaik. Foto: Kakelpalatzet

 

Litet badrum

Mörkt och metalliskt. Foto: Badrumsdrömmar

Vägghängd toalett sparar plats

En vägghängd toalett är perfekt för det lilla badrummet. Eftersom cisternen som byggs in bara är dryga decimetern djup sparar du värdefull golvyta, jämfört med en traditionell toalettstol. På så sätt får du också en praktisk avställningsyta ovanför.

Litet badrum

Litet badrum med retrokänsla och smart uppdelning av ett långsmalt utrymme. Foto: Nooks

Behöver du dela av ett långsmalt utrymme kan du använda toalettens inbyggnadsvägg som en del av duschväggen. Genom att komplettera med glas på den övre delen upp mot taket får du ett stänkskydd, samtidigt som du bibehåller en luftig känsla.

Spegelskåpet – det lilla badrummets bästa vän

Olika typer av spegelskåp är det mindre badrummets allra bästa vän eftersom det ger dig perfekt förvaring till alla burkar, flaskor och tuber. Många spegelskåp har också inbyggd belysning som är både praktisk och snygg. Har du inte plats med lampor vid sidan om eller ovanför spegeln är denna lösning perfekt.

Spegelskåp med inbyggd belysning är perfekt för mindre badrum. Foto: INR

Smarta duschlösningar för trånga utrymmen

Även i trånga utrymmen eller där du saknar större sammanhängande väggytor går det faktiskt att få in en duschhörna. Med hjälp av vikbara duschväggar kan du kliva i och ur duschen utan krångel, även om fria ytor saknas på en eller båda sidor. Genom en välvd duschvägg som fästs nära vägghörnet kan du till och med få till en dusch framför ett fönster!

Litet badrum

Smart duschvägg från INR som kan monteras så nära som 10 cm från vägghörnet. Foto: INR

Kommod med lådor ger bra förvaring

Kommoden under handfatet kan sluka massor av allt det du vill ha tillgång till i badrummet. I särklass mest effektivt är det med utdragbara lådor där det både är enkelt att hålla ordning och komma åt allt från toalettpapper och hygienprodukter till smink och hårspännen.

Handfat i hörnet eller vid takkupan

Bygger du badrum med snedtak kan placeringen av handfatet bli en knäckfråga. Tänk inte att du måste hänga handfatet mitt på din enda fullhöga vägg. Har du en takkupa passar det utmärkt att placera handfatet där. Annars kanske ett hörnmonterat handfat är svaret?

Med handfatet placerat i takkupan blir snedtaket plötsligt inget problem. Foto: Nytt lantliv

Tips för det mindre badrummet

  1. Håll dig till en inredningsstil och en begränsad färgskala.
  2. Satsa på inredning som frigör golvyta, så som vägghängda toaletter, skåp och kommoder.
  3. Platsbygg lösningar för att utnyttja det utrymme som finns maximalt. Det behöver inte bli dyrt och det blir nästan alltid snyggt och praktiskt.
  4. Bra belysning är ett måste. Kombinera gärna takspottar med punktbelysning och dagsljusinsläpp.
  5. Våga satsa på lite mer exklusiva material, udda färger eller mönster om inspirationen slår till.

Läs mer:

Renovera badrum steg för steg. Läs vår guide här!

Nybliven husägare? Läs mer om trädgårdsplanering här!

Laga mat under bar himmel i sommar. Här kan du få inspiration till uteköket!

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se