18 oktober 2018

Få ordning på din källsortering – 6 supertips

Källsortering och återvinning har blivit en svensk folksport. 8 av 10 av svenskarna lämnar förpackningar och tidningar till återvinning. Att inte källsortera är numera otänkbart. Men för många villaägare är det samtidigt nästan omöjligt att hantera allt som ska sorteras. Här kommer 6 supertips för dig som behöver tänka nytt och vill ha lite inspiration.

Källsortering

Slaget om köksskåpen – källsortering eller kastruller?

Källsortering

Foto: Adobe Stock

Av tradition har svenskarna placerat sophinken i skåpet under köksbänken. Pantburkar och returglas stuvades gärna in i skafferiet, uttjänta batterier samlades i någon låda eller på en hylla någonstans. Tidningar sparas fortfarande gärna någonstans i en korg eller papperspåse och för många blev det faktiskt trångt redan där. Sedan dess har vi dessutom börjat kompostera matavfall, sortera förpackningar och källsortera papp, plast, metall och textilier för återvinning. Fortfarande tror vi att allt ska få plats i köksskåpen. Men det gör det ju inte.

TIPS: Bygg om själv med 5 smarta Ikea-hacks

Källsortering hemma – lösningarna du ska undvika

Källsortering

Foto: Adobe stock

Lösningar som fungerar dåligt är till exempel utdragbara kärl med lock som placeras under diskbänken. Här är problemet framförallt att varje kärl blir fullt alldeles för fort och att större föremål inte får plats alls.

Snygga, men tunga lådor eller korgar som får stå framme är bökiga att släpa med sig till återvinningsstationen och kräver att man först flyttar över innehållet i en påse eller något annat kärl. I längden blir det ganska tröttsamt.

Här är istället några andra förslag på hur du kan få ordning på din källsortering hemma:

1. Gör plats för större behållare under diskbänken

Källsortering

Snygg utdragbar sopsortering. Foto: Ballingslöv

Det finns köksskåp som placeras under diskbänken och som i sig är helt utdragbara. Där får du plats med större rektangulära kärl och om de är utan lock rymmer de ännu lite mer innan de behöver tömmas. Välj helst kärl med handtag som du kan bära direkt ut till bilen när det är dags för tömning. Skaffar du ett par extra kärl gör det heller inget om det tar ett par dagar innan du kommer iväg till återvinningsstationen.

2. Bänkförvaring för källsortering

Bygg en bänk som både fungerar som sittplats och som är stor nog att rymma lite större kassar för källsortering av till exempel papper, plast, pant och returglas. Om du placerar den nära kök och entré är det lätt att lyfta på locket och slänga ned det som ska slängas. När det är dags för tömning lyfter du bara ur kassarna.

3. En tunna för flera saker

Behöver du plats för tre olika fraktioner, men bara har plats för en stor tunna på golvet kan du använda insatser som delar upp utrymmet i tunnan. IKEA har en sådan variant.

Källsortering

Praktiskt för att sortera och transportera. Bild: IKEA/Kardorna

4. Skoskåp – kompakt källsortering för mindre fraktioner

Källsortering

Skoskåp är praktiskt för att organisera din källsortering. Foto: IKEA/Hemnes

Det går utmärkt att använda skoskåp för källsortering av sådant man oftast inte samlar på sig i stora volymer, till exempel metall, textil, batterier, elkablar eller sådant som räknas som farligt avfall. Skoskåpet kan vara ett sätt att utnyttja en ledig vägg utan att stjäla för mycket golvyta.

5. Dynbox utanför entrén ger extra plats för källsortering

Källsortering

En förvaringsbänk ger extra plats för källsortering utomhus. Bild: IKEA/Äpplarö

Det här är en variant på bänkförvaringen som placeras utomhus, men den kan också fungera som extra depå om du saknar extra plats inne och inte orkar eller hinner åka till återbruket fast pappersinsamlingen svämmar över. Blir det mycket plats och papper efter julklappsöppningen på julafton kan du ställa det här utan att det ser skräpigt ut och utan att djur kan komma åt något. Till modellen på bilden tillhör en vattentät förvaringsväska där du kan förvara din källsortering om du inte vill bygga en egen lösning.

6. Källsortera inte direkt – utan i förrådet eller garaget

Ibland går det helt enkelt inte att få plats med allt som ska källsorteras inomhus. Då kan du istället slänga allt som ska återvinnas i en och samma behållare. När den är full sorteras innehållet upp i förrådet eller garaget där det finns mer plats. Har du rejält med utrymme där kan du köpa flera säckhållare som ställs på golvet eller hängs upp på väggen. Då kan du vänta tills du fyllt flera 125-literssäckar innan du behöver åka till återvinningsstationen.

Säckhållare finns till exempel på Jula eller Biltema.

Våga tänk annorlunda så fungerar källsorteringen bättre!

Källsortering

Skulle du vilja källsortera så här? Foto: Adobe Stock.

Det kan vara värt att tänka lite nytt och annorlunda när det gäller källsorteringen hemma. Varje hus har sina egna förutsättningar och det är era specifika vanor som avgör vilka fraktioner av källsorteringen som behöver större eller mindre plats. Ska du bygga ett nytt hus eller byta kök, ta hänsyn till behovet av källsortering redan från start.

Läs mer:

Så lyckas du med din ljussättning

Att tänka på när du ska bygga garage

Så väljer du rätt högtryckstvätt