15 maj 2018

Homestyling – Styla hemmet inför försäljning

Homestyling eller homestaging av hus som ligger ute till försäljning är numera så vanligt att det är mer regel än undantag. Vi har pratat med inredaren Katja Hokkanen Carabajal på Studio K Inredning som har stylat många hem inför fotografering och visning. Här svarar hon på några av de vanligaste frågorna kring homestyling.

Du erbjuder både heminredning och homestyling – vad är skillnaden?

homestyling tips

Före en styling av Katja Hokkanen Carabajal. Foto: Privat

 

Efter en styling av Katja Hokkanen Carabajal. Foto: Privat

– I heminredning är det fokus på de som ska bo i huset. Då inreder man efter eget tycke och smak och gärna med personliga detaljer. Homestyling handlar enbart om att framtida köpare lätt ska kunna föreställa sig att bo i huset. Fokus ska vara på huset och inte på de som bor där. Det är därför som man skalar bort sådant som är av personlig karaktär, som familjefoton, barnteckningar och souvenirer. Det är enbart för att köparna ska kunna bygga upp en egen bild av hur det är att bo och leva i huset du vill sälja.

TIPS: Lyssna på fler inredningstips från Katja i Husbyggarpodden

Kan man göra homestylingen själv?

homestaging

Du ska ha ett stort inredningsintresse om du ska fixa homestaging själv. Foto: Adobe Stock

– Om man inte själv är väldigt inredningsintresserad råder jag alla att ta hjälp av en stylist. För att locka så många som möjligt till visningen måste du ha bra mäklarbilder och det kräver en styling lite i stil med vad man kan se i inredningstidningar. Det räcker inte att bara städa och köpa några extra kuddar till soffan. Men vill man ändå testa att göra stylingen själv så är det bra att läsa på lite innan man börjar.

Vilka är dina bästa homestyling-tips?

tips för din homestyling

Att använda en detaljfärg ger en fin röd tråd i inredningen. Foto: Unsplash

 

homestyling tips

Snittblommor är aldrig fel. Foto: Unsplash

– För att få en enhetlig stil kan man plocka upp en färg som får återkomma i flera rum. Om blått dominerar i sovrummet så kan man lägga till blå accenter i form av kuddar, vaser och handdukar i vardagsrum, hall och kök. I övrigt är det bra att hålla sig till neutrala färger, men det betyder absolut inte att allting ska vara vitt!

– Växtlighet i alla former tilltalar oss människor, så många gröna växter är bra. När det gäller snittblommor är det enkla ofta bäst. Det kan räcka med en enda sorts gröna blad i en vas.

Finns det något man absolut ska undvika?

styla huset inför försäljning

Trenden att styla köket med citroner är passé, säger experten. Foto: Adobe Stock

– Rött är en problematisk färg. Den blir inte bra på bild och tar lätt över uppmärksamheten. Två röda kuddar i soffan stjäl uppmärksamhet från annat du vill visa upp, som utsikten, planlösningen eller takhöjd.

– Se också upp med homestyling-klyschor. Ett med tag var det populärt att lägga massor av citroner i en skål i köket, men när samma sak syns på varenda mäklarbild och visning blir det något spekulanterna stör sig på i stället.

Vilka rum ska man prioritera i en homestyling?

– Hall och vardagsrum är viktigast för det första intrycket. Hallen är det första rum man kommer till och vardagsrummet syns ofta redan från hallen. Annars är kök och badrum också väldigt viktiga. Säljer man en villa ska man också lägga ned lite tid på att plocka undan och göra snyggt i trädgården, men framförallt se till att entrén är välkomnande och snygg och att uteplatsen känns inbjudande.

Hur mycket saker behöver man egentligen plocka bort?

styla inför försäljning

Det kan vara smart att plocka bort stora delar av din ”vanliga inredning”, även om du själv uppskattar den.  Foto: Adobe Stock

– Rummen upplevs som rymligare om du har få saker framme. Därför ska man sträva efter att få bort allt småplock. Ibland behöver man ta bort eller byta ut möbler också. Det är inte så ovanligt att hus är övermöblerade på grund av att man köpt på sig fler möbler och saker under årens lopp.

– Något att tänka på är att också städa i skåp och garderober för där kommer folk garanterat att titta under visningen. Hyr gärna ett mindre förråd någonstans, istället för att fylla alla förvaringsutrymmen till max.

– Barnfamiljer har ofta massor av leksaker, både inne och ute. Oavsett om man själv stör sig på det eller inte så ska allt undan. Behåll bara ett fåtal av de finaste sakerna framme i barnens rum. Har du en studsmatta i trädgården så ta gärna bort den också, även om det är bökigt. Trädgården kommer att upplevas som mycket större utan den.

TIPS: Sälja huset? Läs mer om dolda fel-försäkring för villor

Hur noga behöver man städa?

homestyling så gör du

Underskatta aldrig renlighet. Foto: Adobe Stock

– Kök och badrum måste vara kliniskt rena. Helst ska man låta en professionell städfirma städa hela huset, och även om man tycker att man kan städa det mesta själv så rekommenderar jag ändå att man tar hjälp just när det gäller kök och badrum. Dessutom måste man se till att alla fönster är nyputsade. Det höjer helhetsintrycket oerhört mycket.

Vad kostar en homestyling?

– Det beror förstås på hur stort huset är och hur mycket hjälp du behöver. Om man redan har det ganska fint och bara behöver hjälp med det sista piffet kan man klara sig med 20-25 000 kronor, men oftast blir det mer. Jag använder halva min tid till förarbete och planering: platsbesök, fotografering och inventering av vad som redan finns, att plocka ihop det jag ska ha med mig, boka transporter och göra kompletterande inköp. Resten av jobbet är det som sker på plats: att packa upp allting och genomföra själva stylingen. Sedan kommer jag förstås tillbaka och plockar ihop allting när visningarna är över. Det som tillkommer utöver arbetskostnaden är hyra av all inredning och transporter.

– Att möblera upp ett helt tomt hus är allra dyrast, mycket på grund av att transport och hyra av stora möbler som sängar och soffor kostar ganska mycket.

TIPS: Ska du sälja villan? Läs mer om överlåtelsebesiktning

Vilka kostnader för homestyling kan jag dra av?

– Hela arvodet för homestyling är avdragsgillt, precis som mäklararvodet. Samma sak gäller för hyra av förråd och för städning i samband med försäljningen.

Hur mycket påverkar homestyling försäljningspriset?

Vad kostar homestyling

Att göra en homestyling kan vara en bra investering. Foto: Adobe Stock

– Det beror förstås på var du bor, men säg att varje extra bud som läggs på ett hus ligger 30.000 kr över föregående bud. Om du då lyckas locka tre extra budgivare som vardera ger tre bud så har du redan där tjänat in allt vad homestylingen kostat och mycket mer därtill. Det handlar om att först locka så många som möjligt till visningen med snygga mäklarbilder. På visningen ska man visa upp en bild av livet i huset som så många som möjligt av spekulanterna attraheras av. Det ger dig fler bud och ett högre försäljningspris.

Läs mer:

Se mäklarnas bästa tips om hur du får upp priset på villan

7 saker att tänka på när du ska sälja hus

Inred fint med stora gröna växter inomhus

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se