20 december 2018

Värmande guide: Vilken braskamin passar dig?

Under kalla dagar är det mysigt att kura framför en eld inomhus. Med en braskamin får du också en pålitlig värmekälla – och det finns alternativ för snart sagt varje behov och plånbok! För dig som vill åt mysfaktorn, men redan har det tillräckligt varmt, finns många attraktiva skorstenslösa eldstäder att välja på.

Braskamin gjutjärn

Gjutjärnskaminer och braskaminer i plåt

Gjutjärnskamin är ett bra val för dig som vill ha en pålitlig värmekälla. Kaminerna finns i allt från traditionell stil till modernt och stilrent utförande, så alla kan hitta något som passar.

Braskaminer i plåt liknar gjutjärnskaminerna i funktion. Det blir snabbt varma och svalnar relativt snabbt när elden slocknat.

Här är några av alla modeller som finns att välja på:

Modern klassiker

Braskamin klassisk

Contura 610 Style, 23 900 kr på Eldabutiken. Foto: Eldabutiken

En braskamin i plåt som redan blivit en modern klassiker. Stilren design som passar i de flesta hem.

Smalspis i klassisk stil

Braskamin smalspis

Viking 30, Josef Davidssons, cirka 19 900 kr. Foto: Josef Davidsson

En smalspis i tidlös design men med modern funktion. Går att ansluta till uteluft för dig som bygger nytt eller har mekanisk ventilation. Installeras med fem centimeter lättbetong på var sida om spisen.

braskamin smalspis gjutjärn

ME Pedestal, Nordspeis, 22 800 kr hos Eldabutiken Foto: Eldabutiken

En modern version av den klassiska gjutjärnsspisen som blir ett fint blickfång i rummet. Sidofönster gör att elden syns bättre.

TIPS: Så väljer du rätt brandsläckare

Täljstenskaminer

Om du vill ha en kamin som håller värmen länge, även efter att elden slocknat, då är en kamin klädd med täljsten helt rätt val. Täljstenen har en len yta och blir heller inte brännhet på samma sätt som gjutjärn eller plåt.

Täljstenen är inte bara vacker, utan har exceptionell värmelagringsförmåga. Du får alltså värme som varar. Täljstenskaminer finns i olika prisklasser och för olika stora värmebehov.

Mycket värme i litet format

braskamin litet format

TermaTech TT20RS, 16 990 kr hos Eldabutiken. Foto: Eldabutiken

En liten mindre modell med avrundade sidor som gör den lättplacerad i rummet.

Stor täljstenskamin för extra mycket värme

Braskamin täljstenskamin

Jötul FS 173, 43 900 kr hos Bastuspecialisten. Foto: Bastuspecialisten

Större modell med högt placerad eldstad, täljstensomramning och glas på tre sidor. Med ventil för att välja om värmen ska spridas direkt i rummet eller magasineras i täljstenen. Den högt placerade eldstaden gör denna modell till ett av de mer barnsäkra alternativen.

Stilren värme som varar

Braskamin stilren

Contura 720T, 22 500 kr hos Eldabutiken. Foto: Eldabutiken

En lättplacerad kamin med stort glas som gör elden extra synlig. Passar både modern och klassisk inredning.

Spiskassetter

Spiskassetter kan antingen installeras i en befintlig öppen spis eller kakelugn, eller muras in på ett sätt som du själv väljer. Har du en befintlig öppen spis och vill göra om den till en effektiv värmekälla är det här en bra lösning!

Spiskassetter finns i alla prisklasser, från budget till lyx. Här är några exempel:

För rejäla vedträn

Braskamin stora vedträn

Contura i7, 17 900 kr, hos Eldabutiken. Foto: Eldabutiken

En stor insatskassett med en enda lucka som ger bra insyn till elden. Kan placeras i en befintlig eldstad eller muras in efter eget önskemål.

Klassisk insats med dubbla luckor

Braskamin klassisk

Dovre 2000 CB, från 14.900 hos Spismiljö. Foto: Spismiljö

En prisvärd kassett med välvda luckor i glas, tillverkad helt i gjutjärn.

Lyxigt med skarvlöst glas

Braskamin lyxig

Kalfire, Heat Pure 65-2, 61 500 kr (enbart insatsen, omramning tillkommer) hos Bastuspecialisten. Foto: Bastuspecialisten

En stor kassett för hörnplacering. Glas utan skarvar och nedre ram gör att denna insats ger nästan samma intryck som en öppen spis.

TIPS: Så får du ordning på din källsortering

Installation och placering för braskamin

Alla braskaminer för vedeldning behöver en skorstensanslutning, antingen via en murstock eller via ett skorstensrör som går från kaminen rakt upp genom taket. Det gör att kaminen inte kan placeras var som helst. Bygger du nytt, ta med kaminen i planeringen redan från start och glöm inte att ta hänsyn till de säkerhetsavstånd som behövs, både till väggar och möbler.

Om braskaminen ska fungera som enda eller varaktig värmekälla är det viktigt att ta hänsyn till både husets storlek och värmespridningen i huset. Bra värmespridning kan du bara få med fungerande ventilation. Ta gärna hjälp av ett proffs för att kontrollera luftflödet i huset.

Bygglov eller bygganmälan för braskaminer

Ska du installera en braskamin i ett befintligt hus, tänk på att du behöver ansöka om bygglov eller göra bygganmälan för detta. Tänker du använda en befintlig rökkanal måste den inspekteras av en skorstensfejarmästare, alltså en sotare, som kan avgöra om det går att använda rökkanalen som det är eller om den behöver tätas. Sotaren kan också ge dig annan information som är viktig att ha innan du väljer kamin eller spisinsats.

Anlita alltid behöriga fackmän och hantverkare för installation och förberedande arbete. Monterar du din eldstad själv ska installationen besiktigas av en fackman. Brandsäkerhet är inget att kompromissa med!

Läs mer om bygglovsansökan

Braskamin utan skorsten

Om du framförallt är ute efter mysfaktorn som en eldstad är en braskamin utan skorsten bra alternativ. De finns i många olika varianter och stilar. En skortensfri eldstad kan placeras nästan var som helst. Du kan till och med flytta den mellan olika rum beroende på vad som passar bäst för stunden!

Bränslet i en skorstensfri eldstad är flytande bioetanol. Lågorna ser ut som en vanlig öppen eld, men bioetanol avger ingen rök, sot eller farliga ämnen när den brinner. Den avger bara koldioxid, ånga och värme. Värmen är dock inte tillräcklig för att värma ett hus eller ens ett rum på egen hand. För en lite större eldstad går det åt ungefär 1 liter bränsle/timme, vilket motsvarar 10–15 kronor.

Skorstensfria eldstäder kan utformas på oändligt många sätt. Några exempel hittar du här:

Eldstad för bordet

Braskamin eldstad på bordet

Demi Lune: 2 995 kr hos Eldstadsbutiken. Foto: Eldstadsbutiken

En lite mindre, stilren eldstad för placering på bord. Lätt att ta fram när kylan och vintermörkret smyger sig på.

Stilren design för minimalisten

Braskamin minimalistisk

Globe Black Low, Mystic Sand: 32 900 kr hos Vauni. Foto: Vauni

En modernistisk kamin som finns i flera olika utföranden, med hög eller låg fot. Den kan också användas utomhus.

Gjutjärnskamin med klassiskt utseende

Braskamin gjutjärn klassisk

Westbo Carl E: 9 990 kr hos Bastuspecialisten. Foto: Bastuspecialisten

En gjutjärnskamin i klassiskt gjutjärnsutförande med glaslucka. Speglar inuti eldstaden förstärker lågorna och ger intrycket av en riktig vedkamin.

Installation och placering braskamin utan skorsten

En braskamin utan skorsten kräver ingen särskild installation, men de ska placeras med ett säkerhetsavstånd på en meter till brännbara material. Tänk också på att de kan bli mycket varma. Det ska finnas tillräcklig ventilation i rummet där du eldar, eftersom förbränningen förbrukar syre. Undvik till exempel att elda i ett rum med stängd dörr.

Att tänka på när du väljer skorstensfri eldstad

Välj en modell med en förbrännare som är lätt att ställa in. Den ska helst inte vara i koppar eftersom förbrännaren av koppar blir väldigt varma och förbrukar onödigt mycket bränsle. Välj också en modell som står stadigt och inte välter så lätt.

Läs mer

7 saker att tänka på när du ska sälja hus

Guide: Så lyckas du med din ljussättning

Så inreder du med stora gröna växter inomhus

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se