3 juli 2017

Vindskydd altan – 9 olika sätt att skapa uteplats i lä

Det finns många sätt att skapa en vindskyddad altan eller uteplats. Vad som kommer att passa dig bäst beror helt på om du är ute efter en omedelbar lösning, ett lagom gör-det-själv-projekt, om du vill skapa insynsskydd eller bevara utsikten och om du är villig att vänta på att växter växer till sig. Inspiration och förslag hittar du här!

1. Färdiga vindskydd till altan och uteplats

Färdiga vindskydd från bygghandeln är en snabb lösning som snabbt ger dig skydd från både vind och oönskad insyn. Tänk bara på att om du vill ha en hållbar lösning bör vindskyddet fästas i väl förankrade stolpar. Färdiga vindskydd finns i många olika prisklasser och stilar, allt från flätade bambumattor och enkla konstruktioner i tryckimpregnerat virke till målade sektioner med olika utsmyckningar. Bilden ovan är från Älvsbyhus.

2. Bygga egen träspaljé för vindskydd och insynsskydd till altan

Det här är ett bra alternativ om du önskar speciella mått eller en egen stil och gillar att bygga och snickra. Börja med att planera för hur många stolpar du behöver. Beroende på hur du utformar vindskyddet varierar behöver avståndet mellan stolparna anpassas så att spaljén inte sackar med tiden. Är du osäker så fråga personalen där du köper virke.

Tänk på att spaljén inte behöver hålla samma höjd hela vägen och att öppningar i rätt höjd kan fungera som fönster och inramningar för olika vyer ut i trädgården. Om ditt vindskydd skärmar av mot uppfart eller entrén kan det också vara trevligt att kunna hålla koll på vem som kommer och går.

Tänk på hur du vill rama in din uteplats och vilka vyer över trädgården du vill ha fria. Bild från Jabo.

3. Spaljé med metallvajrar eller armeringsnät

Den här typen av vindskydd kräver att du är villig att vänta ett par år innan du har fullständigt vindskydd på altanen, eftersom det kan ta tid innan växterna täcker spaljén i tillräcklig omfattning. Bäst passar till exempel murgröna som är vintergrön och ger vindskydd och insynsskydd även tidig vår och sen höst. Blommande växter kan planteras framför spaljén, med murgrönan som fond.

Tänk på att olika klätterväxter behöver olika typer av underlag för att kunna klättra. Är det glest mellan spjälorna kan du behöva komplettera med någon typ av nät eller vajrar.

Armeringsnät har blivit populärt att använda i spaljéer och som stöd för klättrande växter och finns att köpa på en del välsorterade plantskolor, men normalt till ett högre pris än du får betala i byggvaruhandeln!

TIPS: Så fixar du ett säkert och snyggt staket! Läs mer om att bygga altanräcke

4. Bygga vindskydd till altan av korténstål

Den här typen av vindskydd och insynsskydd passar om du gillar verkligen gillar den rostiga looken. Vindskydd av korténstål är ännu inte så vanliga i Sverige och störst chans har du att hitta dem i olika nätbutiker. Vill du låta tillverka ett vindskydd till altanen enligt egen design, så tänk på att det tar minst en vinter innan korténstålet får en fullständigt rostig yta. När stålet väl rostat kan du lacka det för att minska risken för rostfläckar på kläder och stolsdynor.

Länkar:

Färdiga vindskydd i korténstål, med och utan planeringslådor.
Spaljéer i korténstål från Litauen.

5. Bygga ett vikbart vindskydd av gamla dörrar eller fönster

Det här är en charmig lösning för äldre hus och stugor. Två till tre gamla dörrar länkas samman med gångjärn till ett vikbart vind- och insynsskydd. Tänk på att ge dörrar som suttit inomhus en behandling som gör att de klarar regn, rusk och solsken. Har du turen att ha eller komma över spegeldörrar med fönster får du ett vindskydd som släpper in ljus. Se bara till att kitta fönstret på båda sidor om du vill hålla fukt och väta borta!

Bäst är om vindskyddet kan placeras på fötter eller ett dränerande underlag av till exempel grus. Ta in vindskyddet under vintern för att förlänga livslängden.

Skärm med horisontella spjälor ger ett klassiskt intryck. Bild från Jabo.

6. Vindskydd av uterumssektioner till en annars öppen altan

Samma sektioner som används för att bygga uterum går att använda som vindskydd till altanen om du till exempel vill behålla utsikten mot trädgården. Här kan du använda både fasta partier och skjutpartier. Vindskyddet byggs mellan stolpar eller reglar ut från fasaden, med eller utan en vinkel längs ut. Tänk på att inte bygga så att vindskyddet blir ett alltför stort vindfång, utan låt det finnas öppningar på väl valda ställen som bryter upp vindbyarna.

TIPS: Sugen på att bygga hus? Kom igång med Husbyggarskolan

7. Utdragbart vindskydd och insynsskydd

Den här typen av vindskydd monteras i en rulle på husväggen och kan sedan rullas ut vid behov. En jättebra lösning om du har en lite mindre trädgård och vill kunna växla mellan olika funktioner på den yta du har. Det här vindskyddet kan egentligen placeras precis var du vill, även mitt på fasaden, om det av någon anledning skulle passa dig bättre. När gräset ska klippas, rullar du bara in vindskyddet för fri passage.

Leverantör

8. Vindskydd och insynsskydd av tuja

En tujahäck är ett klassiskt och effektivt sätt att vindskydda en altan eller en hel trädgård. Insynsskyddet den ger är efter några år totalt. ’Brabant’ är en populär sort som kan bli en upp till fem meter hög grön mur. Du kan förstås beskära den till den höjd du önskar. Ha i åtanke att en hög och tät häck skuggar mycket effektivt och därför ändrar förutsättningarna för vilka växter du kan plantera på ”skuggsidan” av häcken.

9. Förhöj befintligt vindskydd med höga växter runt altanen

Om du har ett befintligt staket som är för lågt för att fungera som ett bra vindskydd och insynsskydd för din altan kan du komplettera det med höga växter eller träd. Uppstammad bambu i en planering på insidan av staketet ger en modern inramning till en altan i loungestil, utan att för den delen stjäla mycket utrymme. Samma typ av effekt går att skapa med kvistar av pil. Välj i så fall en sort avsedd för pilflätning så slipper du få stora vattenslukande träd vid altanen!

Bild på en nybyggd altan från Movehome.

Råd när du ska bygga vindskydd eller insynsskydd till altanen

Välj den typ av vindskydd som fungerar för din altan. Var inte rädd för att gjuta fundament till stolpar. Det är ganska enkelt gjort med hjälp av nedgrävda plast- eller papprör som fylls med betong som du själv blandar till i en murarhink. Behöver du en borrmaskin med omrörare så går de ofta att hyra. Däremot underlättar det mycket om du har hjälp vid blandningen. Stolpskorna placerar du i rätt läge innan betongen stelnat och fäster temporärt i brädbitar som läggs tvärs över röret och pallas upp till rätt höjd. De behöver inte sitta helt i våg, men gärna på en rak linje. Mindre justeringar kan du göra när du fäster stolpen i skon.

Spaljéer som räknas som plank kräver bygglov. Är du tveksam, kontrollera med kommunen vad som gäller. Om din altan och vindskydd ligger nära grannarna så prata gärna med dem i förväg oavsett om du behöver söka bygglov eller ej. Kommunikation och ömsesidig hänsyn är bästa receptet för god grannsämja!

Vindskydd och insynsskydd med växter

Välj helst växter som är vintergröna om du vill ha insynsskydd på vår och höst. Många klätterväxter behöver stora planteringsgropar och god tillgång på vatten och näring. Läs på så att växten du väljer faktiskt kommer att trivas där du sätter den.

Om du planterar en häck av tuja så var noga med att plantera dem på en snörrät rad och jämna mellanrum. Se till att växtbetingelserna är de samma över hela sträckan och gräv ut extra där det behövs. Går det inte att gräva på grund av sten och berg så överväg en alternativ lösning just där. Allt fusk vid planeringen kommer obarmhärtigt avslöjas med tiden.

Lycka till med ditt vindskydd!

Läs mer:

Guide: Så gör du när du ska bygga trädäck på plattor

Så förlänger du sommaren med ett inglasat uterum

10 inspirerande tips på inspirerande lantkök

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se