26 februari 2021

Bygga förråd eller bod till trädgården

Bygg ett förråd eller en redskapsbod så får du praktisk förvaring för allt från gräsklippare till favoritspaden. Kanske vill du också kunna ställa in grillen och utemöblerna så att de står skyddade över vintern? Här är råd och tips inför ditt bygge!

Hur stort förråd behöver du?

Det är lätt att underskatta hur mycket förvaring man behöver för allt det som behövs för att sköta och trivas i en helt normal villaträdgård. Har du ett garage med plats för cyklar, pulkor och vinterdäck slipper du ha dessa i trädgårdsförrådet, men annars gäller det att planera väl och inte snåla på yta och volym i onödan.

Vill du ha möjlighet att hänga upp bilens takbox, se då till att takhöjden är tillräcklig så att du fortfarande kan röra dig bekvämt utan att slå i den.

Om du har möjlighet är det bäst att skilja på förvaringen av trädgårdsredskap, säckar med jord och gödning, och annat som du helst håller rent: trädgårdsdynor, utemöbler, grillen, eventuella cyklar och allt som hör därtill. Det kan därför vara en god idé att bygga två olika förråd under samma tak, med två separata ingångar.

Trädgårdsförråd

Bild: Attefallshuset 24

Behövs bygglov för att bygga ett förråd?

Om ditt förråd är max 15 kvadratmeter stort och inte högre än 3 meter i taknock, kan det räknas som friggebod och då kan du bygga ditt förråd utan bygglov.

Hur nära grannens tomtgräns får man bygga förråd?

Bygger du närmare tomtgräns än 4,5 meter behöver du grannens tillåtelse. Hos Boverket hittar du bra information kring regelverket gällande friggebodar.

Förråd upp till 30 kvadratmeter kan räknas som attefallsbyggnad. Det beror på vilka byggnader som finns på tomten sedan tidigare. Här behöver du göra en bygganmälan innan du påbörjar arbetet. Du måste också invänta ett slutbesked innan förrådet tas i bruk. Mer information om attefallshus finns hos Boverket.

Omfattas ditt planerade förråd inte av reglerna för friggebod eller attefallshus behöver du söka bygglov. Om du är osäker på vad som gäller vänder du dig till kommunens bygglovshandläggare redan på planeringsstadiet.

Att tänka på innan du bygger förråd

Fönster och dörrar kan ibland ha ganska lång leveranstid. Vill du inte begränsa dig till vad byggvaruhuset har på lager bör du därför se till att beställa de dörrar och fönster du vill ha i god tid.

Innan du placerar dörren precis i mitten av förrådet, fundera över vilken typ av förvaring du vill ha och behöver. Kanske har du behov av mer plats på ena sidan för att kunna ställa undan trädgårdsmöblerna, utan att de för den skull står i vägen när du ska rulla ut gräsklipparen?

Satsa på förvaring på hyllor längs väggarna, kompletterat med krokar där du kan hänga upp allt från din favoritspade och trädgårdsslangen till barnens cykelhjälmar, pulkor mm. Håll så mycket av golvytan fri från sådant som inte måste stå där. På så sätt maximerar du dina förvaringsmöjligheter och slipper frustrationen i att snubbla över saker som ändå inte ska användas förrän nästa säsong.

Trädgårdsredskap i bod

Foto: Adobe Stock

Ritning på förråd och redskapsbod

Det finns många olika byggbeskrivningar på nätet som du kan använda som de är eller ta inspiration från. Svenskt trä har en bra beräkningsmodell som ger råd om dimensionering, beroende på takmodell och förväntad snömängd där du bor.

Detaljerade byggbeskrivningar kan du hitta hos bland annat Beijer Bygg (pulpettak) och byggbeskrivningar.se (sadeltak).

El till förrådet är oftast en god idé

Med el tillgängligt ökar bekvämligheten och användbarheten i förrådet betydligt. Det är inte bara praktiskt med en lampa i taket, du kan också ladda alla batteridrivna trädgårdsredskap på ett bra sätt och koppla in högtryckstvätten eller robotgräsklipparens laddstation.

För allt utom de allra enklaste redskapsbodarna bör du därför planera för el, och självklart ta hjälp av en professionell elektriker när det gäller alla elinstallationer.

Bygga kombinerat förråd och växthus

Har du begränsat med bra platser för nya byggnader på tomten kan det vara en god idé att bygga ett kombinerat förråd och växthus. Då ska växthusdelen helst vara vänd mot söder och placerad så att den inte skuggas av träd eller andra byggnader.

Fördelen med att kombinera trädgårdsförrådet med växthuset är att allt det du behöver för ditt odlande finns inom bekvämt räckhåll. Du behöver också bara göra markarbeten på ett enda ställe och dra ut el till en enda plats.

Förråd med växthus

Foto: Byggmax

Monteringsfärdiga förråd och bodar

I byggvaruhandeln finns ett brett utbud av trädgårdsförråd och redskapsbodar i monteringsfärdiga sektioner. Det kan vara en bra lösning för dig som vill spara tid. Däremot får du inte samma möjlighet att anpassa förrådet efter dina egna önskemål. Dessutom blir möjligheten att addera extra hyllor och upphängningsanordningar ibland begränsad på grund av att virket som används generellt sett är lite klenare. Däremot får du ofta en snygg och komplett byggnad.

Bygg ditt förråd på en stabil grund

Monteringsfärdiga förråd och bodar är ofta tänkta att ställas direkt på en platt yta eller liknande. Här bör du vara medveten om att livslängden minskar betydligt om träet får komma i direkt kontakt med marken. Se som ett minimum till att komplettera med underlagspapp. Har du möjlighet att sätta förrådet på plintar eller gjuta en riktig platta är det en stor fördel.

Om du ska bygga förråd av lösvirke väljer du om du vill lägga ett golvbjälklag av trä på gjutna plintar eller om du vill satsa på en helgjuten platta. Att gjuta en betongplatta kräver lite mer kunskap och kanske inte är något för en vanlig hemmafixare, men det är också något du kan anlita en markentreprenör till. Snickeriarbetet är ju lättare att klara själv.

Läs mer:

Funderar du även på att bygga kompost? Här kan du få inspiration!

Dags för vårstädning? Läs mer om hur städar miljösmart här!

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se