4 juli 2017

Guide: Förläng sommaren med inglasat uterum

Ett inglasat uterum är en fantastisk kombination av att vara ute i trädgården och inne i skydd för vädret. Med skjutbara glaspartier anpassar du dig efter vädret på nolltid. Nyckfulla sommarskurar och kyliga höstkvällar är inte längre något problem. Du kan tryggt duka upp för midsommarlunch och sommarkalas utan att oroligt kolla väderrapporten varje timme.

Inglasat utreum

Inglasad altan – börja med ett syfte för rummet

När du börjar fundera över att bygga ett inglasat uterum eller inglasad altan ska du först fundera över hur du vill använda det. Tänk lite bredare än att du bara vill sitta skyddat men ljust vid eftermiddagskaffet under semestern! De flesta som har byggt ett uterum upptäcker att de använder det under många fler tillfällen än de trott och för fler syften än planerat.

Om du bara vill använda ditt uterum på sommarhalvåret räcker det med ett oisolerat uterum, kanske med infravärme för kalla kvällar. En vinterträdgård som du kan använda året om kräver en helt annan isolering och uppvärmning och blir förstås mycket dyrare.

Om du har en vision om ett inglasat uterum med olivträd och citrusväxter i krukor, så tänk på att dessa ska övervintra frostfritt, men ljust. Ett något mer isolerat uterum där du kan hålla temperaturen över nollan är perfekt för vinterförvaring av både medelhavsväxter, svenska pelargoner och kanske också för högtryckstvätten. Fundera på om ett högre isoleringsvärde mot vad du ursprungligen tänkt dig är värt de extra pengarna.

TIPS: Fixa mysigt ljus vid uterummet! Läs mer om hur du stylar utomhusbelysning

Uterummets placering

Det ska inte vara för svårt att ta sig ut i uterummet. En placering nära köket gör det lätt att använda det inglasade uterummet som matplats under sommaren. En placering nära vardagsrummet känns också naturlig. Har du en befintlig altan intill huset har du en färdig utgångspunkt när det gäller placering, men det kan lika gärna passa bättre att ta upp en ny dörröppning någonstans. Allt beror på planlösningen.

När det gäller väderstreck så vet du förmodligen redan hur solen rör sig över din tomt och befintliga uteplatser. Det är lätt att tänka att ett söderläge med mycket sol är det bästa, men ett inglasat uterum i söder blir ofta mycket varmt under sommaren och det ökar behovet av vädring och solskydd. Med ett tak av glas eller kanalplast får du in mycket ljus oavsett väderstreck. Då är det bättre att i första hand placera uterummet väl i förhållande till husets övriga planlösning.

Inglasat uterum

Det finns många olika varianter och stilar för hur ett uterum kan se ut. Fundera vad som passar till ditt befintliga hus.

Hur ska uterummet se ut?

Du kan bygga både i stil med huset och på ett sätt som bryter av. Numera finns ett större urval av glaspartier och uterumssektioner hos de stora leverantörerna och därför blir det allt vanligare att anpassa uterummet till husets övriga byggnadsstil. Bäst är att leta inspiration hos alla olika leverantörer innan du bestämmer dig.

Undvik att bygga ett alltför litet inglasat uterum. Mät hur mycket plats som behövs för de möbler du vill ha och lägg till yta, till exempel för att man enkelt ska kunna passera förbi bakom matgäster utan att de ska behöva resa sig. Om det är möjligt, gör uterummet stort nog att rymma både matplats och en soffgrupp för avslappnat umgänge. Har du små barn behövs kanske golvyta för lek och en förvaring av leksaker. Ligger uterummet nära poolen kanske det kommer att användas i samband för bad.

Inglasat uterum kräver bygglov eller bygganmälan

Ett inglasat uterum i direkt anslutning till huset räknas som tillbyggnad och kräver bygglov. För detta krävs fackmannamässiga bygglovsritningar och det är alltså bra att anlita en arkitekt för detta. I vissa fall omfattas byggnationen av attefallsreglerna och då kan det räcka med bygganmälan. Underlaget som krävs är dock det samma, likaså handläggningstiden, så planera och ansök i god tid!

TIPS: I Husbyggarskolans guide kan du läsa mer om bygglovsansökan

Olika grunder för inglasat uterum

Oisolerade uterum kan byggas på samma typ av regelstomme som ett trädäck under förutsättning att träreglarna är dimensionerade för belastningen. Det går också att mura eller gjuta en grund. En gjuten grund är nästan en förutsättning om du vill ha ett isolerat uterum, till exempel med golvvärme och klinkergolv. Om du ska gjuta en grund är det bäst att anlita en anläggningsfirma.

Eftersom ett inglasat uterum till stor del består av skjutbara och fasta glaspartier är det noga att grunden blir bra och inte sätter sig med tiden.

Inglasat uterum

Glasets isolervärde påverkar hur länge du kan använda ditt uterum under säsongen.

Uterum – glas, vilka val finns?

Här gäller det först att komma fram till vilket isolervärde du vill ha och det beror på hur stor del av året du vill kunna använda det inglasade uterummet. Du behöver också fundera över om något eller några glaspartier kan vara fasta och vilka som ska vara skjutpartier. Det är alltid en fördel att ha några olika skjutpartier, inte bara för att öppna ut mot trädgård och trädäck, utan också för att snabbt vädra ut ett alltför varmt uterum. Varje skjutparti levereras i ett antal sektioner (2–4 st) och bredden på sektionerna avgör hur stor öppning du faktiskt kan få. Vill du kunna öppna helt finns det numera också vikpartier.

Innan du bestämmer dig för leverantör av glaspartier och tak bör du besöka olika utställningar för att göra dig en uppfattning om kvalitet och finish. Skjutpartier som löper för trögt eller är för tunga att hantera är inte roliga. Samma sak gäller självklart vikpartier och isolerade skjutdörrar i glas. De är båda lite dyrare investeringar så det är bra att försäkra dig om att du är bekväm med handgreppen som krävs för att öppna, stänga och sätta i vädringsläge.

Stomme

Stommen kan byggas antingen av träreglar och trästolpar i bra kvalitet (lösvirke) eller av limträbalkar om uterummet är lite större och med krav på större hållfasthet och styvhet.

Uterummets tak

Det vanligaste är tak i kanalplast. Dessa finns i olika tjocklekar beroende på vilken isoleringsgrad du vill ha. Kanalerna kan också vara olika breda. Ett exklusivare val är tak i glas som i så fall måste vara härdat. Glastaken ser fina ut på bild, men innan du slår till, fundera på hur mycket tid du egentligen vill lägga på att hålla taket rent och putsat. Ett tak i kanalplast är lite mer förlåtande, även om det inte heller är helt underhållsfritt.

Det går också att lägga ett tak i stil med det som finns på huset i övrigt, till exempel taktegel eller plåt. Det ger förstås mindre inflöde av ljus, men kan i vissa fall vara befogat.

Taket måste ha en viss lutning och bärkraft för att klara snöfall på vintern. Regelverket varierar över landet, men både arkitekten som ritar bygglovsritningarna och leverantörer av uterum kan berätta för dig vad som gäller där du bor.

Vad kostar ett inglasat uterum?

Kostnaden för ett uterum varierar kraftigt beroende på standard, storlek och hur mycket du vill göra själv. Den billigaste lösningen är ett oisolerat uterum du bygger själv av enklare glaspartier och lösvirke på gjutna plintar och träbjälklag. Ett gott råd är att inte snåla alltför mycket på glaspartierna, men att vara sunt skeptisk till uterumsleverantörernas helhetslösningar som tenderar att dra iväg i pris.

Tänk på att inkludera möbler, armaturer och annan inredning i din budget.

TIPS: Håll sommaren vid liv med en bra terrassvärmare

Annat att tänka på för inglasade uterum och altaner

För att du ska undvika stölder och oönskade besök bör det vara möjligt att låsa alla skjutpartier och dörrar på uterummet. Hör efter med ditt försäkringsbolag vad som gäller för altandörren mellan huset och uterummet och för dörr eller skjutpartier ut till trädgården. Se också till att ditt nya uterum omfattas av din hem- eller villaförsäkring.

Inglasat uterum

Begränsa dig inte till vanliga utemöbler i ditt uterum. Låt fantasin flöda och inred som det vore ett extra vardagsrum.

Inredning och inspiration för inglasade uterum

Om ett inglasat uterum tidigare var likställt med att sätta upp glaspartier runt en befintlig och ganska liten uteplats så går trenden nu mot att bygga större och bättre isolerade inglasade uterum med ett trädäck utanför. På så sätt får man en gradvis övergång från inne och ute som är tilltalande.

När det gäller inredning följer uterummen den allmänna trenden att inreda altan och uteplats alltmer på samma sätt som vi inreder inne, med mer textilier och dekorativ stämningsbelysning. Det är i ärlighetens namn en trend som inte är särskilt praktisk utomhus, men i uterummet kan du förverkliga den utan problem! Gardiner, växter, mattor, kuddar och prydnadsföremål gör uterummet ombonat och trivsamt.

Planera för eluttag, belysning och högtalarsystem precis som du skulle ha gjort för vardagsrum och matplats inne i huset. Ofta är det snyggt att hänga julbelysning i uterummet och då kan ett extra och välplacerat eluttag göra det enklare att göra julfint. Tänk på att anlita elektriker för alla elarbeten och att använda material av rätt IP-klass.

För att hitta inredningsinspiration kan du besöka alla uterumsleverantörers hemsidor. Där finns ofta gott om inspirationsbilder och exempel.

Läs mer:

Så fixar du ett bra vindskydd

Guide: Så gör du när du ska bygga trädäck på plattor

Ska du sälja hus? Så lyckas du med din homestyling

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se