30 mars 2021

Bygga växthus – allt du behöver veta

Allt fler upptäcker fördelarna med ett växthus. Även om du inte är en hängiven odlare så finns det ju en stor trivselfaktor i att ha ett växthus som uterum. Många är vackra att se på och vem skulle inte vilja ta en kopp kaffe omgiven av växthusets grönska?

Växthus i glas

Bygga växthus för odling

Tänker du dig ett växthus framför allt för odling finns många olika val, allt från miniväxthus och hobbyväxthus till större tunnelväxthus. Det första du behöver fundera över är om du har en bra placering för ditt växthus. För odling är en placering i väst-östlig riktning bra och om du kan kombinera det med vandrande skugga från något träd har du en vinnare.

När det gäller storlek så är större (tyvärr) ofta bättre, inte bara för att du får plats med fler växter. Mindre växthus blir lättare alltför varma vilket kräver att du håller uppsikt, vädrar och vattnar i rätt tid. Ett större växthus är stabilare i sitt klimat, men du bör ändå se till att det finns goda vädringsmöjligheter. Två öppningsbara takfönster snett placerade på varsin sida om nocken ger bästa luftflödet. I ett lite större växthus är det också lättare att få in en dörr eller ett dörrpar som ger en tillräckligt stor öppning för att du ska kunna dra in och ut en skottkärra.

Om odlingen är överordnad det rent estetiska är det bästa att välja ett växthus med isolerande kanalplast. Det blir inte lika lätt överhettat och ger en mer energisnål uppvärmning. Växthus i glas behöver nästan alltid kompletteras med skuggväv som skyddar från den starkaste solen.

Bygga växthus för både odling och umgänge

Växthuset kan förstås vara en plats där du vill vara även när du inte sköter om dina odlingar och skolar om frösådder. Med utrymme för några sittmöbler förvandlas växthuset till en plats där du också kan umgås eller koppla av med en bok och en kopp te.

Dubbla användningsområden kräver förstås lite större yta och volym, men med god planering är det inte alls omöjligt att lyckas – om du har tillräckligt med yta att tillgå, förstås.

Ska du använda växthuset som en form av uterum är glasväggar och glastak förstås att föredra framför plast. Med glasväggar blir din sikt ut tydlig och du sitter skyddad från väder och vind, men ändå mitt i din egen trädgård.

Bästa placeringen för ditt växthus

Växthus med öppna fönster

Foto: Adobe Stock

Har du tur finns mer än en möjlig placering för ditt växthus på tomten. Förutom den hänsyn du behöver ta när det gäller tillgången på sol, behöver du tänka på att inte placera växthuset alltför långt bort från boningshuset, men ändå gärna i anslutning till dina andra odlingar.

Bygger du ett växthus som är dekorativt är det ett klart plus om det går att se det inifrån matplats, vardagsrum eller altan. På vintern blir det fint att sätta upp belysning i växthuset.

Bygga växthus på egen hand eller köpa färdigt?

Bygger du ett eget växthus av trä har du stora möjligheter att påverka utformningen och att i detalj anpassa växthuset utifrån egna önskemål. Du kan till exempel enklare dela in växthuset och bara hålla en mindre del uppvärmd om vintern.

Fönsterglas kan du måttbeställa hos en glasmästare och kanalplast finns i byggvaruhandeln och hos leverantörer av växthus.

Vanligast är ändå att köpa ett färdigt växthus hos någon av de stora leverantörerna. Här får du en stomme av aluminium och antingen härdat glas eller kanalplast. Antalet storlekar och modeller är närmast oändligt. Med hjälp av olika tillval kan du skräddarsy växthuset precis som du vill. Det här är en underhållsvänlig lösning som håller i många år. Dessutom får du råd och hjälp att välja rätt, så att din investering ger det resultat du är ute efter.

En bra checklista när du ska välja växthus finns hos Willab Garden.

En gratis ritning för växthus med murad sockel hittar du hos Finja.

Bygga växthus av gamla fönster

Är du så lyckligt lottad att du kommer över ett lagom stort parti fina gamla fönster kan du såklart använda dessa för att bygga ditt växthus. Särskilt vackert, men kanske inte så praktiskt är det med äldre, spröjsade fönster. Innan du låter drömmen om ett romantiskt växthus fullt av pelargoner springa iväg med dig – tänk på hur mycket jobb det är att skrapa, kitta om och måla alla fönster. Är du beredd att göra jobbet, ja då kan slutresultatet bli magiskt!

Bygga växthus av glas eller plast?

Växthus i plast

Foto: Adobe Stock

Ur ett rent estetiskt perspektiv är vi alla överens om att växthus med glasrutor är absolut snyggast. Glas släpper också in mesta möjliga solljus, ibland kanske lite väl mycket och behöver därför kompletteras med skuggardiner. Tänk på att glas kan spricka och varken klarar större snömängder eller förflugna fotbollar så bra.

Bygger du ett växthus där odlingen är det allra viktigaste eller om du vill kunna värma upp växthuset för extra tidig frösådd eller för att övervintra frostkänsliga växter, då är kanalplast ett förnuftigt val. Nyare kanalplast har bredare kanaler och klarare plast som inte alls ger det där mjölkiga, lite tråkiga intrycket. Dessutom är det okrossbart och klarar bättre belastningen från tung snö.

Naturligtvis går det att göra en kompromiss och lägga kanalplast i taket och låta väggarna vara i glas.

El och vatten i växthuset

Du kommer aldrig att ångra att du drog in el och vatten i växthuset. Växter som odlas i växthus behöver mycket vatten. Själva tanken med växthuset är ju att göra det varmt och skönt för alla växter så att de växer bättre. Värmen gör att mer vatten måste till. Har du större ambitioner med ditt odlande eller om du vill kunna vara bortrest i perioder, då ska du till och med överväga någon form av automatisk bevattning.

El behöver du om du vill kunna sätta in en frostvakt eller hålla växthuset uppvärmt, men också till belysning, för att ladda telefonen med mera.

En bra grund är A och O

Växthus i glas med pelargoner

Foto: Adobe Stock

Oavsett vilken typ av växthus du bygger är underarbetet av stor vikt för slutresultatet. Färdiga växthus säljs med färdiga fundament som du förankrar i marken. Att fundamentet hamnar i våg med hörnen i räta vinklar är avgörande för att glasrutor inte ska spricka eller dörrar kärva.

Du väljer själv om du vill lämna golvet öppet mot jorden eller gjuta en platta eller lägga plattor över hela eller delar av golvet. Har du valt ett växthus av isolerande kanalplats är det enda rimliga att även isolera mot marken.

Är det någon del av arbetet med växthuset du ska ta hjälp med, så är det just grundarbetet och installation av vatten och el. Kontrollera gärna att markentreprenören har erfarenhet av liknande arbeten.

Bra information om grundläggning finns hos Sweden Greenhouse.

Inredning i växthuset

Plantera i växthus

Foto: Adobe Stock

Förutom hyllor för frösådder och krukor behöver du någon mindre hylla för uppbindningslina, sekatör, kaffekopp eller mobiltelefon. Tänk på att ett växthus inte är en vattentät konstruktion och att eventuella möbler behöver vara avsedda för utomhusbruk. Annars är risken att de blir förstörda av luftfuktigheten eller vatten som tränger in. Samma sak gäller textilier och belysning.

Behöver man bygglov för växthus?

Växthus räknas precis som förråd som en komplementbyggnad och därmed gäller reglerna för friggebodar (inget bygglov för byggnad på max 15 kvm) och attefallsbyggnader (endast bygganmälan för byggnad upp till 25 kvm) även för växthus. Om du redan har friggebod eller attefallshus på tomten ska du söka bygglov. Vill du bygga närmare tomtgräns än 4,5 meter behöver du grannens godkännande. Vänd dig till kommunens byggnadskontor för vägledning!

Läs mer:

Funderar du även på att bygga pergola till sommaren? Här kan du få inspiration!

Dags för vårstädning? Läs mer om hur städar miljösmart här!

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se