3 juli 2017

Bygga trädäck på plattor – så gör du

Om du vill bygga ett trädäck i marknivå där marken är någorlunda plan, behöver du inte nödvändigtvis gjuta plintar. Det går lika bra att lägga ett trädäck ovanpå en befintlig stenläggning eller att grusa upp en bit av gräsmattan och bygga ett trädäck på plattor genom att lägga ramen till trädäcket på lösa stenplattor. Resultatet blir minst lika bra och du får mer tid att njuta av ditt nya trädäck!

Bygga trädäck

Välj material till ditt trädäck

Bestäm först i vilket material du ska bygga ditt trädäck. På senare tid har trädäck av tryckimpregnerat trä fått stor konkurrens av andra, mer miljövänliga varianter av rötskyddat trä. Värmebehandlat trä får en vacker mörk färgton, men den kräver regelbundet underhåll för att inte blekna av väder och vind.

Organowood är ett kiselbehandlat virke som snabbt blir silvergrått och som finns i olika dimensioner till trall, staket och andra snickerier. Det finns också varianter där du själv penslar obehandlat virke för att uppnå samma effekt. Vill du ha en helt underhållsfri trall finns också olika typer av komposittrall som består av en blandning av plast och trä- eller bambufibrer.

Om du vill bygga ditt trädäck på befintlig altan med stenplattor

Om du bara vill ersätta en uteplats med gammal plattläggning behöver du inte göra mycket mer av förarbete än att lägga ut de stenplattor eller marksten som ramen ska vila på och sedan justera in dessa till rätt höjd. Det gör du med hjälp av plastdistanser eller plastkilar som finns att köpa i bygghandeln.

Bygga trädäck

Vill du bygga trädäck på en gräsmatta måste du förbereda underlaget innan.

Om du vill bygga trädäck på gräsmatta eller liknande

Vill du bygga trädäck på en gräsmatta eller där det växer andra växter, måste du gräva ut och förbereda underlaget både för att undvika att gräs och ogräs växer upp genom trallen och för att trädäcket inte ska sätta sig och bli ojämnt med tiden.

Att bygga trädäck på gräsmatta kräver lite mer förarbete än att bygga på befintlig altan.

1. Gräv ut ca 15 cm djupt över hela den yta där trädäcket ska ligga. Gräv hellre lite för mycket än lite för lite. Bygger du trädäck i anslutning till gräsmattan kan du överväga att lägga en plattrad på 15–20 cm utanför trädäcket för att slippa trimma kanten separat varje gång gräset ska klippas. Den lilla extra ansträngningen nu kommer att löna sig hundrafalt!

2. Lägg fiberduk eller ogräsduk i botten för att skapa en spärr mellan jord och grus. Bäst är en mörk duk som inte stör så mycket om ett hörn skulle titta fram någonstans.

3. Fyll på med 5–10 cm grus i dimension 8/16. Gruset bör komprimeras och till det är en vibratorplatta (”vibb”) allra bäst. Sådana finns att hyra för en rimlig penning. Fyll på med ytterligare grus, kratta ut och jämna till med hjälp av en lång rak bräda eller liknande. Kan du få till en plan och vågrät yta blir nästa steg enklare.

TIPS: Lys upp ditt trädäck! Så fixar du en snygg och funktionell utomhusbelysning

Bygga trädäck på plattor: Placera ut stenplattorna

Nu är det dags att placera ut plattorna eller markstenen som ska bära upp hela konstruktionen. Reglarna som trallen skruvas i läggs med 60 cm mellanrum (cc 60) och beroende på trädäckets storlek bör även dessa vila på plattor eller stenar. Det är avgörande att plattorna hamnar på rätt nivå om du ska få ett plant trädäck. Var därför noga med att väga av med hjälp av murarsnöre och långpass eller laser. Använd plastdistanser och tjärpapp eller syllpapp för att göra justeringar i höjdled.

Bygga trädäck

Det går bra att bygga ett trädäck på egen hand men det är enklare om man får hjälp i vissa av momenten.

Bygga trädäck på plattor: Bygg stommen och ramen

Kapa reglarna som ska bilda ramen till stommen och reglarna som trallen ska skruvas i. Lägg dem på plats och skruva ihop dem. Var noga med att kryssmäta, det vill säga att mäta båda diagonalerna och kontrollera att de är lika långa. Det garanterar att ramen är rektangulär med räta hörnvinklar. Montera reglarna med 60 cm mellanrum, tvärs emot riktningen som trallbrädorna ska ligga i. Du kan antingen skruva fast dem snett in i ramen eller använda balkskor. Balkskor är relativt dyra för att vara något du aldrig kommer att se, men gör det också enklare att placera reglarna rätt.

Vill du rama in trädäcket med en ytterbräda runtom hela trallen, så tänk på att montera en extra regel på vardera sidan så att du har något att skruva både ram och trallbrädornas ändar i. Såga till brädor med gerade hörn och skruva både ovanpå och på sidan av stommen så att de bildare en snygg inramning. Bäst blir det om du börjar på utsidan. Då är det enkelt att se hur brädorna på ovansidan bör ligga. Du kan välja att lägga dem kant i kant eller skjuta ut dem någon centimeter.

TIPS: Våra bästa tips när du ska bygga altanräcke

Bygga trädäck på plattor: Lägg trallen

Bestäm dig för om du vill använda bara hela längder till trallens brädor eller om du vill spara virke och skarva brädorna. Tänk på att även om du skruvar varje bräda med två skruvar på varje regel, finns det en liten risk att ändträt reser sig i skarven. Välj virke av bra kvalitet och undvik skarvar precis där en ojämnhet skulle störa som mest. Kapa inte heller nära kvistar.

Beräkna hur många brädor som ryms innanför ramen och justera om möjligt mellanrummet mellan brädorna för att slippa klyva någon bräda. Tänk på att färskt virke ofta är ganska fuktigt och att det är troligt att det kommer att krympa en aning. Springor större än några fåtal millimeter där knivar eller annat smått kan försvinna ska du undvika. Använd någon typ av distans för att få samma mellanrum mellan varje bräda. Om du väljer att skruva brädorna utan mellanrum, tänk på risken för vattenansamling vid regn och överväg att bygga trädäcket med en liten lutning ut från huset för att få avrinning. 1–2 centimeters lutning per meter räcker.

Skruva trallen med minst två skruvar på varje regel och så att skruvens huvud hamnar ca 1 mm under ytan. Förborra alltid innan du skruvar nära änden på en bräda så undviker du sprickor både nu och i framtiden.

Bygga trädäck

Väljer du obehandlat virke kan du behöva ytbehandla det.

Beroende på vilket material du valt, avslutar du bygget av ditt trädäck med eventuell ytbehandling. Nu är trädäcket klart att använda!

Vad du behöver för att bygga ditt trädäck på plattor

Rekommenderade verktyg

 • Kapsåg/gersåg, gärna med ett sågbord
 • Skruvdragare/borr, mycket gärna med dubbla batterier!
 • handsåg
 • klyvsåg om någon bräda behöver klyvas
 • Tumstock + ev. måttband
 • Långt vattenpass
 • Murarsnöre
 • laser
 • Vibratorplatta (hyres)

Material

 • Markduk/fiberduk
 • Grus 8/16 mm
 • Plattor eller marksten
 • Plastdistanser
 • Tjärpapp/syllpapp
 • Skruvar till montering av stomme
 • balkskor
 • Trallskruv

Personlig utrustning

 • Skyddsglasögon för sågning
 • Handskar
 • Hörselskydd
 • Skyddsskor, vid användning av vibratorplatta

Sammanfattning

Att bygga trädäck på plattor eller befintlig stenläggning är en bra lösning när du vill ha en altan nära marknivå och underlaget redan är ganska plant. Med lite noggrannhet kan du bygga trädäcket i samma nivå som gräsmattan och åstadkomma en flytande övergång där altanen känns som en integrerad del av trädgården. Mycket mysigt!

Det går utmärkt att bygga ett trädäck på egen hand, med som alltid är det både trevligare och enklare med lite hjälp i vissa av momenten. Räkna med åtminstone två dagars effektivt jobb för underarbetet och två–tre dagar för att bygga stomme och skruva trall, beroende på hur stort trädäck du vill bygga och hur van du är.

Läs mer:

Guide: Så väljer du terrassvärmare

9 tips när du ska fixa uteplatsens vindskydd

Allt du behöver veta om att bygga pool

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se