7 maj 2021

Bygga spaljé – tips & inspiration

En spaljé fungerar som rumsavdelare i trädgården, som stöd för klätterväxter och ger också ett visst insynsskydd. Att bygga en spaljé är ett överkomligt projekt som kan göra stor skillnad för trivseln i din trädgård.

Hur ska spaljén utformas?

Vilken utformning som passar bäst för din spaljé beror förstås på vad syftet är. Vill du bygga en spaljé för att ge klängväxter något att klättra på är det bättre med smala ribbor som sitter lite tätare, eller med till exempel ett armeringsnät. Då blir det lättare för växterna att få ett bra grepp.

Vill du istället mest ha en rumsavskiljare utan växtlighet fungerar det bra även med grövre och bredare ribbor. Bygg gärna en spaljé som går i stil med huset så kommer den kännas ”rätt” i många år framöver. Några vanliga spaljéer är:

  • Träspaljé med liggande ribbor, kryssmönster eller stående ribbor
  • Spaljé med armeringjärn eller metallvajrar
  • Spaljé av färdiga sektioner

Ska du bygga en spaljé av trä, så tänk på att anpassa avståndet mellan stolparna så att spaljén inte sackar ihop med tiden. Smala träribbor kräver lite kortare avstånd mellan stolparna.

Bygga spaljé vid altanen

Spalje

Foto: Adobe Stock

En spaljé vid uteplatsen blir ett utmärkt insynsskydd. Till skillnad från ett plank eller en tujahäck släpper den igenom en del av solljuset och låter dig hålla lagom uppsikt över trädgården utanför. Vill du låta växter klättra på spaljén ska du se till att det finns ett tillräckligt djupt jordlager för att klätterväxter ska kunna etablera sig, men undvik gärna växter med taggar, som rosor och björnbär.

Behövs bygglov för att bygga spaljé?

En spaljé som är luftig och genomsiktlig kräver inte bygglov. Det gör däremot plank och murar som är mer än 1 meter höga. Gränsen mellan vad som är ett plank och vad som är en spaljé är lite av en bedömningsfråga. En spaljé med täta ribbor och dålig genomsiktlighet betraktas som ett plank och är därför bygglovspliktigt. Om du istället bygger en glesare konstruktion och låter klätterväxter bilda en tät matta på spaljén, så krävs inget bygglov.

Det finns däremot undantag för vissa plank när det gäller en- och tvåbostadshus. Där är det tillåtet att utan bygglov bygga en insynsskyddad uteplats – så länge den ligger inom 3,6 meter från huset, minst 4,5 från tomtgräns och avskärmningen inte är högre än 1,8 meter. Vill du bygga närmare tomtgränsen behöver du grannarnas medgivande.

Vid infart och korsningar får sikten inte skymmas av varje sig staket, plank eller växtlighet som är över 80 cm höga.

Bygga en fristående spaljé

Fristående spaljè

Foto: Adobe Stock

Fundera först ut var spaljén ska placeras och hur många stolpar som behövs. Nu när du själv bygger din spaljé kan du ju utforma den helt efter eget tycke. Ofta blir det snyggt att variera höjden på olika sektioner eller att inkludera öppningar som fungerar som fönster ut mot trädgården eller uppfarten. Har du plats kan du låta olika sektioner stå lite omlott med växter emellan. Längre, fristående spaljéer bör avslutas i en vinkel eller fästas i en vägg som stöd.

Du kan antingen bygga spaljén av lösvirke, armeringsjärn eller använda färdiga sektioner från bygghandeln som du fäster i stolpar du sätter upp. Har du en trall eller trädäck kan du skruva stolpskor direkt i den, men det vanligaste är nog att gjuta eller gräva ned plintar i marken. Det ger också det mest hållbara resultatet. Att gjuta plintar är ganska enkelt och du kan lätt justera in stolpskorna på en rak linje innan betongen stelnat.

Gjuta plintar till spaljéns stolpar

Gräv ned plast-eller papprör i marken, blanda till betong i en murarhink och fyll på. Lättast går det om du lånar eller hyr en borrmaskin med omrörare. Det är bra att vara två just när betongen ska blandas: en som sköter borrmaskinen och en som fyller på med betongmix.

När du fyllt rören med färdig betong, stöttar du upp stolpskorna temporärt med varsin träbit som läggs tvärs över rören och håller stolpskorna på plats medan betongen stelnar. Använd en regel eller ett murarsnöre för att justera in stolpskorna på en rak linje. Det spelar ingen roll om de är på samma höjd, för det kan du justera när du väl sätter upp stolparna.

Bygga spaljéns stolpar

Montera spaljé

Foto: Adobe Stock

Stolparna fäster du i stolpskorna med bultar eller träskruv. Fäst dem först bara löst och stötta upp dem om det behövs så att de inte rasar innan du fått ihop ett ramverk som håller ihop konstruktionen. Stolparna väger du av med vattenpass så att de står lodrätt åt alla håll. Använd rätskiva, murarsnöre eller laserpass för att se till att de står på rak linje.

I överkant bör du snedsåga alla stolpar eller sätta på stolphattar, så att vatten kan rinna av och inte blir stående ovanpå. Samma sak gäller överliggare eller den översta, liggande ribban på spaljén. De bör monteras eller utformas så att vatten kan rinna av.

Bygga spaljé av tryckimpregnerat eller målat virke

Vill du ha en omålad träspaljé är det tryckimpregnerat trä eller någon annan sorts behandlat trä du ska använda. Kiselbehandlat trä blir efter något år vackert silvergrått och är ett miljövänligare alternativ till traditionell tryckimpregnering.

Tänker du måla spaljén använder du obehandlat trä. Olja ändträet och grunda virket med grundfärg innan du börjar bygga själva spaljén. När spaljén väl är klar är det bästa att stryka hela spaljén med två lager färdigfärg. Gör du arbetet ordentligt nu slipper du att göra om det igen på många år!

Bygga spaljé mot vägg

Spaljé mot vägg

Foto: Adobe Stock

Vill du bygga en spaljé för att låta växter klättra upp för husets fasad ska du tänka på att montera dem med viss distans från fasaden. Bygg först spaljén på marken och montera den sedan med distansklossar på fasaden så att nederkanten hamnar cirka 50 cm ovan mark. Det är där de flesta växter börjar grena sig. Anpassa spaljén efter de växter du tänkt plantera. Vill du spaljera upp ett fruktträd är en lite grövre konstruktion lämplig, men tänk på att även en fullvuxen klematis med stort bladverk kan bli tung när det regnat.

Tänk också på att inte plantera växterna alltför nära husgrunden. Intill väggen är det ofta torrt vilket gör det svårt att få växter att trivas. Många klätterväxter kräver också ett ordentligt lager med bra jord för att verkligen växa till sig, så det behöver du ta med i planeringen. Fruktträd planterar du med stammen ungefär 40 cm från fasaden.

Byggbeskrivning för spaljé

Det finns många olika detaljerade byggbeskrivningar på nätet som du kan använda som de är eller anpassa efter egna önskemål. Hos Träguiden hittar du byggbeskrivning för både väggspaljé och fristående spaljéer. Byggmax har en steg-för-steg-beskrivning av en avgränsande spaljé som byggs i rak vinkel från husväggen. Hos Bolist finns en bra beskrivning på en spaljé i vinkel för dig som vill skärma av uteplatsen.

Läs mer:

Funderar du även på att bygga kompost? Här kan du få inspiration!

Dags att sätta potatis? Läs mer här!

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se