4 juli 2018

Bygga pool – allt du behöver veta

Bygga pool står högt upp på många husägares önskelista. Att har en egen utomhuspool i trädgården är verkligen underbart under varma sommardagar! En uppblåsbar utomhuspool eller enklare rampool kan du såklart ställa direkt på gräsmattan och sedan packa undan efter sommaren, men vill du ha en mer permanent och hållbar lösning så får du vara beredd på att både betala mer och lägga ned tid på förberedelser och de delar av bygget som du vill göra själv. Men när poolen väl är på plats kommer det säkerligen vara värt besväret!

Här är några råd och tips för dig som vill ha en pool hemma.

Bygga pool

 

Var ska poolen placeras?

utomhuspool

På bilden syns modellen Classic. Foto: Folkpool

Bäst är att placera poolen nära huset så att det är enkelt att ta ett dopp när helst du känner för det. Med poolbelysning kan poolen också bli vacker att se på om kvällarna och då är det trevligt om den syns från matbord och vardagsrum. Har du lite större barn som kan bada på egen hand kan det också kännas tryggt att kunna ha uppsikt från altanen eller inifrån huset. Tänk bara på att lämna tillräckligt med plats närmast huset för matplats, solstolar och annat, gärna så att familjens badare inte stör de övriga för mycket med stoj och stänk!

Undvik att placera poolen alltför nära stora buskar eller träd för att slippa göra rent poolen från löv och annat skräp så ofta. En placering i soligt söderläge gör att du får delvis gratis uppvärmning av poolvattnet.

Bygga markpool eller pool ovan mark?

Bygga pool

Bilden visar en inbjudande markpool. Foto: Folkpool

Det finns många varianter på trevliga pooler, men det första du behöver komma fram till är om din pool ska vara nedgrävd, en så kallad markpool, eller placeras ovan mark. De flesta eftersträvar att poolen ska ligga i nivå med eller lite lägre än eventuellt trädäck eller altan.

Att gräva ned poolen kräver schaktning med grävmaskin och är förstås svårare om din tomt är bergig och stenig eller om marken är sank. Om du din tomt ligger i en sluttning kan du välja en pool som kan byggas delvis nedgrävd och delvis ovan mark för att slippa schakta onödigt mycket.

TIPS: Belysning kring poolen? Läs mer om hur du får till din utomhusbelysning

Poolsäkerhet

Bygga pool

Supreme är ett högt pooltak som det även går att bada under. Foto: Folkpool

Som husägare är det ditt ansvar att barn eller djur inte kan falla ned i poolen av misstag. Detta kan du lösa antingen genom att hägna in poolen med ett staket, eller genom att använda ett genomtrampningssäkert pooltäcke eller pooltak.

Ett pooltäcke eller -tak minskar också förbrukningen av kemikalier märkbart och hindrar löv och skräp från att hamna i vattnet. Det finns både manuella pooltäcken som du knäpper fast, pooltäcken som vevas upp och helt automatiserade lösningar. Skillnaden i pris mellan olika lösningar är mycket stor.

Rektangulär eller rundad pool

Utomhuspool

Det är snyggt med en rund pool men tyvärr inte helt praktiskt. Foto: Adobe stock

De allra flesta pooler för hemmabruk är antingen rektangulära eller cirkelrunda och vad man väljer beror förstås på hur man tänkt sig använda poolen och vad man har plats till. Det finns också färdiga pooler i andra former. Värt att tänka på innan man faller för den läckert formade poolen i katalogen är att alla pooltäcken som är automatiserade eller som kan rullas upp är rektangulära. Poolens mjukare form kommer därför bara att synas den tid täcket eller taket är öppet. Alla runda eller formade pooltäcken måste knäppas fast manuellt runtom.

TIPS: Ska du bygga ett nytt hus? Få koll på hela processen med Husbyggarskolan

Trappa eller stege i poolen?

Bygga pool

Det finns många olika varianter av trappor och stegar att välja mellan. Foto: Unsplash. Fotograf: Angelo Pantazis.

Poolen behöver ha antingen en trappa eller stege som gör det enkelt att ta sig upp ur och ned i poolen. Särskilt om någon ramlar ned i poolen av misstag bidrar trappan eller stegen till att man snabbare kan ta sig upp igen.

När det gäller trappor så finns många utformningar att välja mellan, till exempel rak eller rundad hörntrappa, hel eller infälld, så kallad romersk trappa som placeras vid ena kortsidan. I pooler med liner läggs oftast linern ovanpå en platsbyggd trappa, men det finns också trappor som ställs ovanpå linern. Det ger ett enklare installationsarbete. Runda pooler brukar av praktiska skäl oftast ha en stege istället för trappa.

Välja utomhuspool

utomhuspool

På bilden syns poolen Garden som kan placeras både i och ovan mark. Foto: Folkpool

Det finns flera olika typer av markpooler. Vissa av dem, men inte alla går också att installera helt eller delvis ovan mark:

 • Glasfiberpool
 • Polystyrenblock med liner
 • Trästomme av tryckimpregnerat trä med liner
 • Stålpool med liner
 • Gjuten betongpool med mosaik eller kakel
 • Murad stomme av lecablock och liner

Vad som passar dig bäst beror på vilka förutsättningar du har och hur just din pooldröm ser ut. Läs mer om olika pooltyper i vår guide Välja pool – Guide till markpooler och ovanjordspooler där vi går igenom fördelar och nackdelar med de olika pooltyperna.

Läs mer om att välja pool

Filter, pump och kemikalier

Utomhuspool

Med en poolrobot sparar du både vatten och kemikalier. På bilden syns modellen Vortex. Foto: Folkpool

I anslutning till poolen behöver det finnas plats för pump och filter. De behöver skyddas från väder och vind och speciellt pumpen till lite större pooler låter en del och du behöver därför ha ett maskinrum som kan stängas till. En vanlig placering är dolt under trädäcket, vid sidan av poolen. Du behöver också plats för att förvara alla poolkemikalier på ett säkert sätt.

Uppvärmning av poolen

utomhuspool

Vilken värme vill du ha i poolen? Foto: Adobe stock

Det vanligaste är att värma poolen med hjälp av en luftvärmepump som placeras nära poolen. Luftvärmepumpen kopplas till en termostat och kommer sedan att slå av och på automatiskt. Även luftvärmepumpen låter lite grann de stunder den är igång. Det är därför klokt att fundera ut en bra placering så att den inte stör i onödan!

Det går också att värma poolen med den värmekälla som hör till huset, till exempel om du har egen bergvärme.

Välja poolinstallatör

Bygga pool

Var noga med att anlita en poolinstallatör med goda referenser. Foto: Adobe stock

Beroende på vilken typ av pool du väljer så kan du göra olika mycket av arbetet själv. Vi rekommenderar ändå att du vänder dig till en poolleverantör och poolinstallatör med gott rykte och goda referenser. En del installatörer åtar sig hela projekt, inklusive markarbeten och snickeriarbeten, men de som inte gör det bör kunna rekommendera företag du kan vända dig till. Kvaliteten på markarbetena är av stor vikt för att poolen ska fungera problemfritt och få en lång livslängd, så var noga med att välja en markentreprenör du kan känna förtroende för.

Väljer du en pool med en liner som ska svetsas på plats eller på något sätt skräddarsys är det en god idé att överlåta detta till proffsen. Både defekter som leder till läckage och sådana som bara ger en sämre finish är tråkiga att gräma sig över i efterhand.

I övrigt varierar det stort mellan olika pooltyper hur lätta eller svåra de är att installera. Känner du dig det minsta tveksam, så ta råd av poolleverantören.

Checklista när du tänker bygga pool

Bygga pool

Det är många val när du ska bygga pool. Foto: Folkpool

 • Placera poolen nära huset så att det är lätt och enkelt att ta ett bad, men lämna tillräckligt med plats för altan eller uteplats.
 • Poolen kan byggas ovan mark eller helt eller delvis nedgrävd. Vissa pooltyper fungerar bara nedgrävda.
 • Köp ett genomtrampningssäkert pooltäcke eller pooltak så slipper du hägna in poolen med staket för att uppfylla säkerhetskraven.
 • Läs på om olika pooltyper innan du gör ditt val.
 • Fundera på optimal placering av filter och pump.
 • Undersök vilka olika uppvärmningsformer som finns och vad de kostar dels i inköp och installation, dels vilken uppvärmningskostnad de ger.
 • Var noga när du väljer poolleverantör och installatör. Ta referenser, besök en arbetsplats och kontrollera ekonomin innan du inleder ett samarbete.
 • Se till att markarbetet är väl utfört innan poolen byggs eller monteras.
 • Det kan eventuellt krävas marktillstånd eller bygganmälan för att bygga en pool. Hör efter med byggnadskontoret på kommunen.

Läs mer:

Svårt att bestämma dig vilken sorts pool du vill ha? Läs mer om att välja pool

Att tänka på när du ska bygga garage

Så väljer du rätt högtryckstvätt