24 juni 2020

Bygga pergola – bygg somrig pergola själv!

En pergola gör det möjligt att skapa känslan av ett avgränsat rum i trädgården, utan att förlora närheten till utemiljön. När du bygger pergola själv kan den utformas helt utifrån dina egna önskemål och i olika material. Den kan antingen placeras fristående eller intill huset som en del av altanen.

Bygga pergola

Pergolan fungerar till stor del som en visuell avgränsning och markering. Eftersom pergolan är en öppen konstruktion ger den inget betydande väderskydd, men beroende på hur du utformar din pergola kan överliggarna eller klätterväxter ge lite lagom skugga. En bra placering är därför på en plats där du vill kunna sitta och äta lunch eller läsa en bok under varma sommardagar.

Har du en stor och solig uteplats intill huset kan du sätta en pergola över en del av den. Annars kan en pergola vara ett utmärkt sätt att skapa en ny sittplats i trädgårdens soligaste hörn, där du kan uppleva trädgården ur ett nytt perspektiv. I en större trädgård kan en pergola över trädgårdsgången vara både effektfullt och ett sätt dela in trädgården i flera ”rum”.

Välja material och stil på din pergola

Nyanlagda rabatter runt trädäck och pergola

Foto: Styleroom

Det absolut vanligaste i Sverige är att bygga en pergola av tryckimpregnerat virke. Det är också det absolut enklaste för oss hemmafixare. Om du vill ha en målad pergola, tänk på att det inte fungerar så bra att måla tryckimpregnerat trä när det är färskt. Helst bör du vänta ett år innan du målar för att resultatet ska bli bra. Vill du undvika de miljöskadliga ämnen som finns i vanligt tryckimpregnerat trä så finns nyare, miljövänligare alternativ att välja på.

Det är också fullt möjligt att bygga en pergola helt eller delvis av järn om du är villig att anlita en smidesfirma för jobbet. Men vill du bygga själv är en träkonstruktion det givna valet! Pergolan behöver inte alls bara bestå av rakt avsågade träbalkar. Det är snyggt om du låter balkarna som binder samman stolparna fasas av på den del som skjuter ut utanför stolparna. Hur mycket överhäng du vill ha bestämmer du själv. Till ett modernt funkishus kanske det blir bäst med en pergola i avskalad stil helt utan överhäng.

Här finns några bra exempel och inspiration till hur du kan utforma pergolan.

Drömmig pergola

Foto: Skönahem

Hur många stolpar behövs till din pergola?

Eftersom pergolan är en öppen konstruktion behöver du inte bekymra dig över belastning på grund av snö eller för att konstruktionen ska tåla vindfång. Istället kan du placera stolparna så glest eller tätt du vill, beroende på vilket estetiskt intryck du vill ge. Stolparna förankrar du i stolpskor och här kan du välja mellan att köpa färdiga betongplintar eller att själv gjuta plintar på plats.

Bygga pergola med färdiga plintar

Väljer du färdiga plintar behöver du också en del grovt grus eller singel att lägga i botten av varje grop. Snåla inte med vare sig djupet på gropen eller med mängden grus så undviker du onödiga sättningar i konstruktionen längre fram. Kontrollera med vattenpass att plintarna står korrekt. Börja med hörnplintarna och se till att de står i perfekt våg med varandra. Använd helst ett laservattenpass. Spänn sedan upp ett murarsnöre för att justera in mellanliggande plintar. Fyll på med grus runtom plintarna.

Gjuta egna plintar till pergolan

Var inte heller rädd för att gjuta egna plintar. Många gånger är det enklare att få allt i våg på det sättet och resultatet blir ofta mycket hållbart. Själva betongen blandar du till i en murarhink med hjälp av en omrörare och en lite kraftigare borrmaskin. Större bygghandlare har ofta den utrustning som behövs till uthyrning om du saknar något. Du behöver även här grus till botten av gropen och dessutom gjutrör och en bräda eller regel att stötta upp själva stolpskon med under tiden betongen stelnar (brinner). Här hittar du en detaljerad beskrivning av hur du gjuter egna plintar.

Bygga pergola: Stolpar, balkar och överliggare

Pergola uteplats

Foto: Pinterest

Det blir ofta snyggast om pergolan har en ganska grov konstruktion. För klent virke skapar helt enkelt inte den visuella effekt vi är ute efter. Ofta vill man att stolparna ska en ganska kvadratisk profil. Det betyder inte automatiskt att du måste köpa kvadratiskt stolpvirke som också är svårt att hitta i större dimensioner. Du kan lika gärna använda två brädor med mellanlägg för att skapa samma känsla. Det ger möjlighet att skapa ett lite rejälare utseende, utan att kostnaden drar iväg. Stolparna binder du samman med balkar som håller ihop konstruktionen.

Ovanpå balkarna placerar du sedan överliggare i valfritt antal och dimension. Grova brädor som ställs på högkant ger en lagom skuggeffekt – men tänk också på i vilken vinkel solen står så att du får tillräckligt med skugga under rätt tiden på dagen. För lite jämnare skuggeffekt kan du använda lite klenare ribbor som läggs tätare tillsammans. Du kan också skapa skugga genom att fästa upp segelduk som ett temporärt tak över pergolan.

Pergolans väggar: Insynsskydd och spaljéer

Kanske vill du ha lite extra avgränsning eller insynsskydd på en eller flera sidor av pergolan. Då kan du komplettera med ett genombrutet staket, glesa ribbor eller spaljéer. För en modernare, lite råare look kan du använda nät av armeringsjärn. Vill du ha en mer bohemisk eller romantisk känsla kan du istället sätta upp tunna gardiner som får fladdra snyggt i sommarbrisen.

Pergola med gardiner

Foto: Pinterest

Det klassiska är annars att låta klätterväxter som rosor få växa upp med pergolan som stöd och den vägen skapa insynsskydd. Välj i så fall gärna väldoftande sorter! Blåregn och gullregn kan också vara oerhört effektfulla om de får växa upp och bilda ett tak med sina hängande blomklasar, men det kräver att du har ett visst tålamod, för det tar tid innan de växt till sig. Värt att tänka på är att både gullregn och blåregn är giftiga och att blåregn är härdigt bara i delar av landet.

Här hittar du inspiration och förslag till olika klätterväxter som kan passa din pergola.

Bygglov för att bygga en pergola behövs oftast inte

Så länge som din pergola inte ligger för nära eller riskerar att skugga grannens tomt behöver du inget bygglov för din pergola. Om du däremot vill göra en vägg på någon av sidorna, kan det eventuellt räknas som plank och då behövs bygglov. Vad som räknas som plank och vad som räknas som staket varierar mellan olika kommuner och är till viss del en bedömningsfråga. Är du osäker på vad som gäller kan du alltid kolla detta med kommunens bygglovshandläggare. Det kostar inget extra!

Lycka till med ditt bygge!

Läs mer:

Fler somriga tips;

Laga mat under bar himmel i sommar. Här kan du få inspiration till uteköket!

Bygga pool? Läs mer här!

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se