18 december 2020

Bygga bastu – tips för dig som ska bygga bastu själv

Bastubad är en gammal nordisk tradition som hjälper oss att hålla värmen även kalla vintrar. Många förknippar bastubad med antingen den vedeldade bastun vid sommarstället eller med 70-talets furudrömmar som byggdes upp i allt från gamla källare till nybyggda radhuslängor.

Dagens bastulösningar är ofta ljusare, mer stilrena och en del av ett lite större relaxkoncept. Mycket av bastubygget går att göra själv, antingen av färdiga byggsatser eller helt platsbyggt av lösvirke.

Bygga bastu ute

Ska du bygga en bastu till sommarstugan är det troligen en fristående bastustuga du tänkt dig. Kan du bygga den med fin utsikt och kanske tillgång till badbrygga är det såklart ett stort plus. Då kan du bygga en vedeldad bastu och klara dig utan att behöva dra in el och vatten om du inte vill.

De nya attefallsreglerna gör det annars möjligt att bygga lite större så att du också får plats med en ordentlig dusch och ett relaxutrymme för avkoppling och plats att eftersvettas efter bastun. Du väljer själv hur påkostat ditt bygge ska vara.

Bygga bastu inomhus

Bor du i villa är det troligen en inomhusbastu du vill ha. Det gör det lättare att nyttja bastun året om, oavsett snö och vintermörker. I äldre hus med källare är det vanligt att göra om utrymmen som inte längre behövs, till exempel pannrum eller matkällare, till ett relaxutrymme.

Foto: Adobe Stock

Bygger du nytt eller renoverar kan du med fördel planera in plats för en bastu, antingen inne i det största badrummet eller som del av en separat relaxavdelning. Bastun bör byggas så att det finns möjlighet att duscha efter bastu-badet och gärna så att det finns bekväma sittplatser utanför.

Välja bastuaggregat

Det finns två olika värmekällor att välja på när du ska bygga bastu: vedeldning och el. En vedeldad bastu passar bäst i en fristående bastustuga eftersom den kräver en skorsten. Fördelen är förstås att du inte behöver dra ut el. Om du har tillgång till egen ved får du i princip inga driftskostnader.

Doften och känslan du får av riktig vedeldning är förstås ett extra plus! Nackdelen är att ett bastubad med vedeldning kräver en viss planering och framförhållning eftersom du både behöver ha fördighuggen ved och börja elda i tid för att få upp rätt värme.

Foto: Adobe Stock

Ett elaggregat är absolut att rekommendera om du bygger din bastu inomhus. De finns i olika modeller, med olika stor kapacitet – och dessutom med en rad olika tillval. Gillar du att basta ofta och spontant är en eluppvärmd bastu ett riktigt bra val. Flera olika bastuaggregat går att programmera med timer så att bastun är redo när du kommer hem från jobbet eller träningen. Vissa modeller är förstås uppkopplade så att du kan styra dem från mobilen. Perfekt för dig som är glömsk eller gillar att vara spontan!

Det är viktigt att välja ett bastuaggregat med rätt effekt. För hög effekt gör att det lätt blir för varmt och med för låg effekt tar det lång tid att värma bastun och livslängden blir avsevärt kortare eftersom aggregatet får jobba hårt för att hålla värmen.

Här kan du läsa mer om olika bastuaggregat.

Planera och utforma bastun

Både bastustugor och bastur för innebruk finns som monteringsfärdiga byggsatser. Det kan vara ett bra alternativ för dig som hittar en modell som passar in på dina önskemål om hur bastun ska vara utformad. Färdiga basturum kostar ungefär lika mycket som en professionellt platsbyggd bastu.

Bastu i badrum

Foto: TylöHelo

Takhöjden i bastun får inte vara lägre än 190 cm, men det är också onödigt att bygga den med en takhöjd över 230 cm, eftersom värmen stiger upp mot taket. I en vanlig familjebastu är det ofta lagom med sittbänkar, eller lavar, i två olika höjder. Beroende på hur stort utrymme du har och hur det är disponerat kan du bygga raka lavar, i L- eller till och med U-form. Om bastun är minst 200 cm bred kan du passa på att bygga så att den går att använda som tillfälligt gästrum där du bäddar med en madrass på nedre laven. Kanske bygger du så att den övre laven blir flyttbar?

Det virke som är vanligast att använda till invändig bastupanel och till lavar är gran, men asp har seglat upp som ett mycket populärt alternativ. Obehandlad asp är ljus, medan värmebehandlad asp får en fin, ljust brun kulör. Du kan använda samma virke till hela bastun eller variera för att skapa kontraster och djup. Undvik furu som avger kåda när det blir varmt.

Dörren ska alltid öppnas utåt och får av säkerhetsskäl inte vara låsbar, utan ska vara enkel och okomplicerad att öppna. Bastuaggregatet ska placeras på samma vägg som dörren, eller om det inte går, på en sidovägg så nära dörren som möjligt. Det är viktigt att följa tillverkarens anvisningar om säkerhetsavstånd och skydd runt själva aggregatet.

Inluftsventilen ska vara placerad under bastuaggregatet och utluftsventilen så långt bort som möjligt från luftintaget. Utluften ska mynna ut i det rum som inluften tas ifrån. Med rätt placerade ventiler får du en bra luftväxling i bastun. Mekanisk ventilation medför brandrisk och ska inte användas i en bastu.

Bygga bastu i modern stil

Vill du bygga en bastu som går i stil med ett nybyggt eller nyrenoverat hus väljer du med fördel kvistfritt virke av asp till panel och lavar. Det gör det enkelt att åstadkomma ett mer stilrent uttryck, långt från 70-talets kvistiga panelväggar.

Foto: Adobe Stock

Dörrar och väggar av glas ger ett påkostat och lyxigt intryck. Det passar både när du vill att bastun ska vara en dekorativ del av inredningen och där du vill kunna dra nytta av en eventuell utsikt från relax-delen utanför. Glasväggar gör också att en mindre bastu känns mindre trång. De ger däremot lite större värmeförluster så planerar du för en glasvägg, överdimensionera gärna bastuaggregatet en aning.

För att bastun ska framstå i sin bästa dager bör du tänka igenom belysningen noga. Du kan med fördel installera belysning under lavarna som framhäver linjer och ger indirekt ljus. Vägg och takbelysning finns i många olika varianter. Kontrollera att alla armaturer har rätt IP-klassning och tänk igenom placeringen så att de varken bländar eller är i vägen när du bastar.

Bygga bastu, steg för steg

Bygger du din bastu mot en yttervägg så ska det finnas en luftspalt mellan bastun och ytterväggen, men någon fuktspärr behövs inte. Bygger du mot innerväggar kan du regla upp direkt mot dessa. Du kan använda vanliga väggreglar som ger möjlighet att isolera med 45 mm tjock mineralull. Planera eldragning och placering av ventiler i förväg. Ofta är det praktiskt att dra elrören ovanför bastutaket och ned i de fack där du vill ansluta belysning och bastuaggregat.

Både väggar och tak ska isoleras. Spika tillfälliga reglar för att hålla takisoleringen på plats tillfälligt. Spika sedan mastonitskivor eller klä med värmereflekterande bastufolie. Sedan kan du sätta upp läkt att spika panelen på. Lavarna bygger du sist. Tänk på att inga skruvar eller spikhuvuden ska sitta så att du kan komma i kontakt med dem och bränna dig under bastubadet. Panelen spikas dolt och lavarna skruvas ihop underifrån.

Som golv i bastun fungerar både klinker och plastmatta. Dra upp golvbeklädnaden 10 cm på alla väggar.

Här hittar du en detaljerad byggbeskrivning för en bastu i en befintlig byggnad.

Bygga bastu själv

Foto: Adobe Stock

Bygga bastu – våra viktigaste tips

  • För traditionell bastukänsla, bygg en fristående, vedeldad bastu
  • Till en bastu inomhus, välj ett elaggregat, gärna med timer eller appstyrning
  • Välj ett aggregat med lagom hög effekt, men vill du ha en glasvägg, kliv upp lite i effekt
  • Ett färdigt basturum förenklar bastubygget – men var inte rädd att platsbygga om du vill utnyttja befintligt utrymme maximalt
  • Bygg din bastu med närhet till dusch och gärna så att du får plats med en relaxyta utanför
  • Välj bastupanel av gran eller asp
  • Planera för belysning som framhäver din bastu
  • Anlita alltid kompetenta yrkesmän för arbeten med el och VVS

När du är färdig – glöm inte att njuta av din bastu så ofta du kan!

Läs mer:

Värmande guide – vilken braskamin passar dig? Läs mer här!

Planer på att lägga golv? Läs då mer om våra tips här!

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel?

Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se