3 juli 2017

Bygga altanräcke – så fixar du ett säkert och snyggt staket

Att bygga altanräcke runt uteplatsen kan fylla flera olika funktioner och sätter stilen för hur du sedan inreder din uteplats. Att bygga ett altanräcke i trä är inte svårt, men det är långt ifrån det enda alternativet som står till buds.

Bygga altanräcke

Välj staket för din altan utifrån funktion och stil

Anledningarna till att man vill bygga ett altanräcke är många och varierande, men vanligast är att man behöver någon typ av fallskydd runt upphöjda altaner och terrasser. Särskilt viktigt är det förstås om barn finns i huset.

Ett staket eller räcke runt altanen kan också ge skydd mot oönskad insyn. Här passar i allmänhet lite tätare och högre staket. Tänk bara på att om ditt staket är av viss höjd, mer än en kortare sträcka, så kan det klassas som plank och därmed kräva att du söker bygglov.

Även altaner och terrasser i markplan kan behöva ramas in av ett altanstaket, men då mer för att avgränsa mot omgivningen och skapa rum i trädgården.

Trä är enklast när man ska bygga ett altanräcke. Bild från Jabo.

Bygga altanräcke i trä – enklast om du vill bygga själv

Altanräcken i trä är relativt enkla att bygga själv och kan anpassas i stil för att passa de flesta hus och trädgårdar. Ta gärna en promenad eller cykeltur i områden med hus som liknar ditt eget för att få uppslag och inspiration till utformningen.

Du kan bygga enbart från lösvirke i standarddimensioner och såga ut eventuella utsmyckningar själv – eller så tar du genvägen och använder några av de färdiga stolpar, spjälor, pelare, överliggare och stolplock som finns att köpa eller beställa på nätet eller byggvaruhus.

TIPS: Lys upp altanen! Så fixar du en snygg utomhusbelysning

Altanstaket eller räcke i järn – om du vill slippa underhåll

Ett staket i järn är ett dyrare alternativ, men är också mycket hållbart och näst intill underhållsfritt. Smidesräcken passar både äldre hus och nyare, mer stilren arkitektur. Välj en utformning som passar byggnaden och omgivningarna.

Du kan beställa smidesräcken i olika utformningar på nätet och betala per löpmeter. Vill du hellre anlita någon som både kan montera räcket och anpassa utformningen exakt efter dina önskemål bör du vända dig till en lokal smidesfirma. Många smidesfirmor som lever på att leverera till byggen och industrikunder tar sig gärna an även mer hantverksmässiga uppdrag!

Har man en fin utsikt kan man välja glas. Bild från Jabo.

Altanräcke i glas – när du vill maximera utsikten

Om du ogärna vill skymma utsikten från altanen kan ett altanräcke i glas vara ett bra alternativ. Oftast är stolpar och infästning gjorda i rostfritt stål eller aluminium. Utomhus är aluminium att föredra eftersom rostfritt stål faktiskt rostar med tiden – speciellt om du är lycklig nog att bo vid havet!

På nätet finns olika leverantörer som erbjuder en mängd olika varianter av glasräcken i olika prisklasser. Vill du ha en extra stilren lösning finns till och med stolpfria glasräcken som i stället monteras i en skena.

Glasräcken kan kosta lite mer än vad man först tänkt sig betala för något så självklart som ett räcke, men förmodligen har du redan betalat en del för utsikten – så varför inte göra mesta möjliga av den? Tänk bara på att glasräcken behöver putsas ibland för att se bra ut. Monteringen är inte speciellt krånglig, men det underlättar om ni är två som hjälps åt att lyfta de ganska tunga glassektionerna på plats.

Regelverk för staket och räcken

Staket och räcken runt altaner och balkonger omfattas av Boverkets regelverk. Ska staketet fungera som fallskydd ska det vara minst 90 cm högt eller vid fallhöjd över 3 meter minst 110 cm högt. Tänk också på att räcket inte ska vara klättringsbart och att mellanrum mellan spjälor, stolpar eller till altangolvet inte får vara större än 100 mm. Detta för att barn inte ska kunna fastna med huvudet. Anlitar du hjälp för bygge eller montering av ditt altanräcke omfattas den tjänsten av ROT. Höga sektioner som räknas som plank är bygglovspliktiga.

TIPS: Uteplats i lä – 9 olika vindskydd

Så här bygger du ett altanräcke i trä

Det första du behöver få på plats är stolparna. Bäst är om stolparna kan sättas på plats redan när trädäcket konstrueras och fällas in snyggt från start. I annat fall får du välja på att sätta stolparna utanför, förankrade i stolpskor i marken eller i sidan av altanen, eller ovanpå i stolpskor som skruvas i trallen. Det är alltid förargligt med större glipor mellan altangolv och räcke, så försök att undvika det så långt det går.

Så här fint kan du inreda efter du har byggt ditt altanräcke. Bild från Älvsbyhus. alvsbyhus.se

Altanräcke trä – välja virke

I övrigt finns det en uppsjö av utformningar att välja på. Designar du ditt eget staket, så tänk på att virke kommer i standarddimensioner och det är enklast om du kan hålla dig till dessa, om du inte vill spendera timmar på att klyva eller hyvla, förstås. Kolla upp utbudet av färdiga stolpar, överliggare, spjälor och stolphattar. De kan lyfta stilen på ditt altanstaket utan att det medför något extra jobb för dig!

Altanräcke trä – säkerhet

Vill du bygga ett traditionellt vitmålat staket med kryss mellan stolparna, så tänk på att just den konstruktionen inte är särskilt barnsäker. Här kan du i så fall komplettera med glas på insidan för att kombinera stil och säkerhet. När du monterar reglar, överliggare och spjälor är det bästa att skruva fast dessa för att slippa spikar som kryper med åren. Köp både lång skruv som passar för att fästa reglar och överliggare i stolparna och kortare skruv till spjälor och annat klenare virke.

Altanräcke trä – några tips

Ska du bygga helt enligt handboken bör överliggaren inte vara helt plan, utan utformad så att vatten lätt rinner av. Det förlänger livslängden på både trä och måleriarbete. Beroende på hur din altan är placerad och hur den är tänkt att användas kan det vara värt att ge avkall på just den detaljen. Oavsett om du gillar att bjuda hem vänner eller njuta av ditt hem med de närmaste så är altanen ditt vardagsrum, fast ute. En plan överliggare fungerar som en praktisk avställningsyta för glas, flaskor och snacks. Perfekt vid sommarkalas och bjudningar eller när du bara vill stå och njuta av solnedgången!

Altanräcke trä – målning

Obehandlat trä som inte är tryckimpregnerat eller behandlat med miljövänliga alternativ till detta, eller i sig själv är väderbeständigt, behöver målas, både med grundfärg och täckfärg. Exponerat ändträ ska helst oljas ordentligt innan. Färgbutiken har all information du behöver om målning! Se till att få med dig en eller ett par långa spatlar för omrörning också. Snåla inte när du köper penslar och tänk på att skydda underlaget från färgdropp när du målar.

Lycka till med ditt bygge!

Rekommenderade verktyg

 • Kapsåg/gersåg, gärna med ett sågbord
 • Mindre handsåg
 • Fil
 • Tumstock + ev måttband
 • Vattenpass
 • Snöre
 • Skruvdragare
 • Penslar

Förbrukningsartiklar

 • Skruvar (kolla att du har rätt bit till skruven)
 • Olja, grundfärg och täckfärg
 • Målartrasor
 • penselrengöring

Personlig utrustning

 • Skyddsglasögon för sågning
 • Handskar
 • Hörselskydd

Bygga altanräcke – sammanfattning

Att bygga ett altanräcke är ett kul sommarprojekt som inte behöver vara alltför betungande. Välj en utformning som passar både hus, trädgård och utsikt och tänk på att vissa varor har lång leveranstid!

Läs mer:

Inspiration: 10 fina lantkök

Uppgradera altanen med en terrassvärmare

7 saker att tänka på när du ska sälja hus

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se